• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Танак с дубъл в Несте, взима авантаж от 22 т.

Неделя, 04 Август 2019 | от Мартин Холмс, Юваскийла
Танак с дубъл в Несте, взима авантаж от 22 т.

КЛАСИРАНЕТО СЛЕД
ФИЛНАЛДСКИЯ КРЪГ
В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ

2019 FIN logo OFF
:: Крайното класиране от Несте Рали Финландия (9 от 14 кръга): Танак/Ярвеойя (Тойота) 2.30740.3 ч., следвани от Лапи/Ферм (Ситроен) – на 25.6 сек, от Латвала/Антила (Тойота) – на 33.2, от Микелсен/Йегер (Хюндай) – на 53.4, от Ожие/Инграсия (Ситроен) – на 56.1, от Нювил/Гилсул (Хюндай) – на 1:32.4 мн., и др.

:: Лидери по спечелени скоростни етапи: Латвала 8, Танак 6, Нювил и Мийки – по 3, Нювил и Лаппи – по 2.

:: Лидери на колоната: Нювил – 1; Танак -2 до 6, 12, 14 до 23; Латвала – 7 до 11, 13;

:: Класиране в шампионата на пилотите (9 от 14 старта): Танак 180 т., Ожие 158, Нювил 155, Елфин Евънс (Форд) 78, Микелсен 71, Теему Сунинен (Форд) 66 т., и др.

ПИЛОТИТЕ на Тойота доминираха традиционно със своята високата скорост у дома, влизайки в близка схватка за победата в Несте Рали Финландия  с Отт Танак (на снимката), но все пак оставиха той да е шестият и последен не-скандинавец, взел макадамовата класика на континента.

Сега вече Танак държи шампионска лидерска позиция при пилотите с 22 т. авантаж пред втория (Себ Ожие) в серията от 9 ралита.

След като застана на второ място в ранните етапи, съотборникът му Крис Мийки (на своето 100-то събитие на WRC!) катастрофира два пъти, а на Яри-Мати Латвала беше поръчано да осигури позиция на подиума, след като Мийки напусна играта с разбита окачване отзад вляво.

Така че Хюндай отбелязват намалена преднина в серията на производителите, 24 точки пред Тойота след едно лошо за екипа състезание. Андреас Микелсен завърши на 4-о място, а претендентът за титлата на WRC Тиери Нювил, разчитал на отборните поръчки завърши шести.

Водачът на Ситроен Есапека Лаппи завърши на впечатляващото 2-о място, докато лидерът на отбора Себастиен Ожие беше в лоша кондиция и се бореше здраво, за да завърши пети.

M-Спорт имаше злощастно събитие след късни смени на водача на отбора и неуспешен стремеж от страна на Теему Сунинен.

Осемнадесет годишният Кале Рованпера беше абсолютна домиманта в новия си автомобил Шкода R5 Ево, пред пилоти, ползващи първото поколение от автомобили от Млада Болеслав – като Николай Грязин. В WRC2 Про различните модели заеха първите пет места.

Танак с дубъл в Несте, взима авантаж от 22 т.

снимка: официален сайт на несте рали финландия
ДА ИЗКЪПЕШ ШЕФА С ШАМПАНСКО… От Танак излива част от бутилката върху Томи Макинен, който в домашното състезание направи най-точните разчети как Тойота Газоо Рейсинг да спечели максимума от домашното рали. 


Тойота влезе в ралито като фаворити с всички шансове за победа, тъй като техният център за развитие е базиран само на 20 километра северно от централата на ралито в Юваскийла, а регионът около тяхната база е определеният за екипа тестова площ.

Когато тимът започна с директора на финландския екип Томи Макинен, пилотите бяха изключително финландски, докато сега групата е вече е изцяло международен с естонския претендент за титлата [Танак], обединен с финландец [Яри-Мати Латвала] и британeц [Мийки], а всичките им сегашни пилоти са се разписали като победители в това състезание.

2019 FIN Tanak 005

снимка: официален сайт на несте рали финландия
ВТОРА ПО РЕД, НО И С ПОДКРЕПАТА НА ТИМА… Отт Танак направи перфектния дубъл от победи в Несте Рали Финландия, допълвайки страхотната си езда и с гаранциите за успеха от отбора.

В това първо събитието от втората част на шампионата, пилотите на Тойота държаха местата 1-2-3, реално предизвикани единствено от Есапека Лапи.

И всички те бяха необуздавани от командните поръчки, независимо че именно Танак е най-вероятната надежда на тима за титлата за сезона. Тази ситуация обаче продължи до половината, когато и Мийки, а веднага след и това водачът на ралито Латвала, удари една и същата скала на ръба на пътя.

Мийки разруши окачването (отзад, вляво) и беше дотам, преди Латвала спука гума и да се премести на второто място зад Танак. Това фокусира вниманието на Макинен върху надеждите, че двете останали коли на Тойота, завършващи ралито, са заплашени.

Бяха направени препоръки, че Латвала, който не беше спечелил WRC събитие от края на 2018 г., трябва да свали темпото си, дори рискувайки Лапи да финишира втори. И това изпрати Танак на пътя му за неговата десета победа на WRC.
 
И трите екипажа на Хюндай i20 WRC продължиха курса, завършвайки събитието съответно с класиране на позиции 4-6-7, като единственият момент на повеждане бе, след като в откриващия етап в центъра на града, беше спечелен от Тиери Нювил.

2019 FIN Lappi

снимка: официален сайт на несте рали финландия
ЩАСТЛИВЕЦ СРЕД СВОИТЕ… Есапека Лаппи направи най-силното си каране от много време насам, давайки достатъчно поводи на екипа на Ситроен Спорт да бъдат доволни след едно от тежките състезание в шампионата.

През останалата част от събитието обаче той беше извън темпото по неизвестна причина и далеч не показваше скоростта на сериозен претендент за титлата. Andreas Микелсен беше техният звезден пилот този път и като направи постоянно добри времена на ортодоксалните отсечки, завърши в рамките на минута от победителите.

Крейг Брийн се оказа полезен подкрепящ пилот, записан за този старт, наслаждавайки се на конкуренцията в първия си WRC старт от края на 2018 г. Той беше стабилно на шеста позиция, докато от екипа не му наредиха да жертва позиция, за да подобри шампионските шансове на Нювил.

За Ситроен това беше гадно събитие, в което събота Себастиен Ожие се бореше с болест, но с добър шанс, не направи грешки. За щастие този път Есапека Лапи беше в отлична форма, победителят в ралито за 2017 г. не успя да победи Тойота в скорост, но спечели, когато на Латвала беше предадено да не поема рискове. Лапи се радва на първия си резултат от подиум от Швеция през тази година, докато Ожие завърши на пето място след дълга битка с Микелсен.

Това обаче е второто рали от сериите, след Франция, в което действащият световен шампион не успя да спечели и един скоростен етап.
 
Тъжно работа беше да се гледат трудностите в M-Спорт. Първият проблем беше оттеглянето на Елфин Евънс поради контузия, нещо, което може да го извади от колоната за няколко събития.

2019 FIN Breen 005

снимка: официален сайт на несте рали финландия
ПОЛЕЗНО ПОПЪЛНЕНИЕ… Крейг Брийн се оказа полезен пилот за Хюндай Моторспорт, участващ в първата си надпревара от WRC от края на 2018 г.
 
Мястото му бе заълнено от Гъс Грийнсмит, който шофира стабилно и разумно до два етапа от края, когато се удари в крайпътно дърво. Това остави M-Спорт да разчита на своя финландец Теему Сунинен, който завърши на второ място в Сардиния, но усетът му напълно го беше оставил тук.

Такова беше темпото, зададено от представените WRCars, че никой от частните лица не се надяваше на челна позиция по това събитие, а зад Сунинен имаше дълга линия от автомобили… от R5.

Новите машини от второ поколение R5 се доставят на отборите толкова бързо, колкото Шкода и M-Спорт могат да ги произвеждат, като това събитие бе и шампионатният дебют за новата Фиеста R5 Mk II. В WRC2 Pro два такива автомобила бяха регистрирани от M-Спорт - за Ерик Камили и за Гъс Грийнсмит, но след това английският шофьор получи съгласие да управлява вместо освободената заявка за WRCar.

За M-Спорт това беше жизненоважен шанс да видят как се представя новият им автомобил. В крайна сметка наскоро представената Шкода Фабия Ево избяга от опонента на Mk II.

За Кале Рованпера Несте Рали Финландия беше негова собствена лига, преследвани от Пиер-Луи Лубе (също с новата Шкода), преди да се разбие в събота вечерта, което позволи на каращият първата генерация чешка „ер-петица“ Николай Грязин да завърши на второ място.

2019 FIN Kaale Rovan WRC2 P

снимка: официален сайт на несте рали финландия
САМ В СВОЯТА ЛИЧНА ЛИГА… Непобедим! Така финландските медии нарекоха 18-годишния Кале Рованпера, за който в WRC2 Про сакаш не съществуваше конкуренция

Ерик Пиетаринен бракува новата си Фабия Ево рано, докато ветеранът Хенинг Солберг завърши седми със също новата версия на „ер-петицата“ на чехите. Камили завърши на 5-о място в новата си Фиеста, докато Кацута излезе от пътя, неуспявайки да овладее новата си Mk II.

Третото място на R5 за Хюндай на Яри Хутонен беше добър резултат, пред пилотът от рали-кроса на VW Йохан Кристоферсон, който имаше ранно забавяне с пробив.

Том Кристенсен си възвърна преднината в серията JWRC пред Ян Соланс, който също натрупа време, за да се замени колелото след спкване. Само още едно JWRC събитие, което следва, двойното събитие в Уелс Rally GB.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев