• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Танак: Профи-началото е контрактът с Марко

Петък, 10 Ноември 2017 | от Мартин Холмс, Англия
Танак: Профи-началото е контрактът с Марко

ТОВА МОЖЕ БИ беше последния ми шанс да разговарям с 30-годишния естонски пилот Отт Танак, който все още носи екипът на М-Спорт, преди да се отправи по новите терени догодина с Тойота GR. Беше след тежък ден, въртян изцяло в горите на Уелс. Най-накрая имахме шанса да установим трайните му спомени от първите 30 години от предишния му автомобилен живот на рали пилот до контракта с Тойота. Каквато и да е сметката на Танак, те 30 години бяха доста розови и весели. Той идва от страна, която не е известна с рали-спорта, но голяма начало в неговата кариерата е под влиянието на колегата от Естония Марко Мартин.

- Бях плот на Фолксваген и Рено в Естония, но тогава спонсорът ми каза, че ако искам да напредна, трябва да сключа сделка с Марко, за да ми помогне. Отидох да помоля Марко дали иска да ми помогне и той беше щастлив да го направи.

Танак: Профи-началото е контрактът с Марко

снимка: мартин холмс рали
НОЩ СЛЕД ТРУДЕН ДЕН… Мартин Холмс записва историята на Отт Танак в последния възможен ден от Уелс Рали Великобритания, докато естонецът все още е с екипа на М-Спорт.


Това е основната стъпка, с която започна професионалната страна на моята кариера. Това беше голяма стъпка особено за хората в моята страна.
 
- И това доведе до избора за международния пилот на Пирели Стар Драйвър (PSD) за програма в WRC през 2010 г…

Това беше голяма стъпка за мен. Нямах такъв голям бюджет или спонсори да направя сам участията си в WRC или дори по-ниска категория, така че основно в края на 2009 г. беше много важно да намеря начина да вляза в WRC.

2004 EST Tanak in a VW golf

снимка: интернет
ТАКА ЗАПОЧВА ВСИЧКО… В началото на кариерата си Танак е пилот на Фолксваген в Естония и всичко опира до това, дали Марко Мартин би се наел с неговото кариерно израстване

Пирели Стар Драйвър (PSD) беше най-добрият начин за постигане на напредък.

Малкълм Уилсън, принципалът на отбора в М-Спорт, осигури на Отт с кола и урежда така нещата, че Марко Мартин да ръководи екипа.

Това е истински старт на личния 5-годишен план на Отт за кариера. Програмата Супер 2000 през 2011 г. завършва с 2-о място в серията на ФИА зад Юхо Ханинен и осигурява първите си кръгове в съвременния световен рали автомобил, заемайки 6-о място (на гуми ДиМак) във Уелс Рали Великобритания за 2010 г., след това – 3-о място на асфалтовия Рали Дю Вар.

2010 PSD10 Georgiou Paddon

снимка: маурис селдън/мартин холмс рали
PSD КЛАС 2010 - ВАЖНАТА КРАЧКА НАПРЕД… Отт Танак (прави, крайният вдясно от пилотите), заедно с останалите четирима конкуренти в Порели Стар Драйвър (PSD) – Ник Грегорио (Ливан, шампионат на MERC), Хейдън Падън (Нова Зеландия, APRC), Алекс Радчи (Сан Марино, ECR) и Питър Хорсли (Кения, ARC).

2012 г. обаче беше несполучлива година. И въпреки че показа способността си да записа добри моменти на световното първенство и близо до върха на Себ Ожие и Тиери Нювил, Oтт беше извън плановете на М-Спорт за 2013 г., в която шансът е единствено да бъде заменен от Нювил.
 
- Не знам защо се е случило. Другите успяха да продължат, но просто бях отпаднал от М-Спорт. Това е животът, а винаги е трудно да се започне отново в WRC.

Както и да е, Танак отново се връща да шофира в естонските шампионати през 2013 г. със Субару Импреза STi в група N.

2015 MEX Tanak in water INT

снимка: интернет
ЕДИНСТВЕНИЯТ ОЦЕЛЯЛ ВЪВ ВОДАТА… Дали Отт Танак направи някакъв фокус, но неговия Фокус се задържа достатъчно, за да може екипажът да напусне „палубата“ и да влезе в историята като Мексиканския ТиТанак…

- Не мислех, че всички шансове да се завърнат в WRC са изчезнали, тъй като все още не съм стар. Започнах да управлявам различни коли, а след това започнах да управлявам компания, по начин, който е много по-важен.

Мисля, че карането на Субару Импреза STi в група N беше само за хоби, за забавление. През 2014 г. бях отново в М-Спорт и в WRC, предимно в WRC2 с автомобили R5 с гуми ДиМак, бях и в някои събития с WRCars. Пристигането на ДиМак в кариерата ми беше много важно, наистина много важно събитие. Това бе ключов фактор за връщането в световните серии. Знаех, че ще се върна в тях, бях сигурен, че това определено ще се случи.

Тогава в края на 2014 г. Мико Хирвонен обяви, че се пенсионира и отвори неочаквано свободно място в отбора.

Следващата година за Отт е пълен шампионат с кола от най-висшата категория и с Мишлен, но също така и сериозно обезпокоителен епизод в Мексико (популярно известен като „инцидента  ТиТанак“), когато колата му се плъзга от пътя в езеро и отново не постига убедителни резултати.

Въпреки това той бе задържан от М-Спорт за 2016 г., но понижен отново, за да се движи с гумите на ДиМак.

2016 FIN TanakDMak MH

снимка: мартин холмс рали
ЗАДЪРЖАН ВЪПРЕКИ ВСИЧКО… Отт Танак е оставен в М-Спорт, но е понижен отново да се състезава с гумите ДиМак.

- Това беше наистина добър опит за мен, първият път, когато можах да работя в разработването на някои видове гуми. До края на годината видяхме, че има митинги, в които гумата работи наистина много добре, а след това други състезания, където те все още се нуждаят от работа.

Мисля, че над всички Мишлен все още е най-добрият вариант, но мисля, че е добре, че някой друг производител също работи усилено и се стреми да го доближи. Смятам, че работата, която ДиМак прави, е в правилната посока и че те вършат професионална работа.
 
Накрая през 2016 г. за Отт нещата тръгват по правилния начин. Второто му място в Полша през този сезон беше забележително, след като водеше в по-голямата част от Райд Полски. 2017 г.

Той промени положението, приемайки Мартин Ярвеойя, единствено „по емоционални  причини“.

Докато с Райго Молдър се беше съревновавал с От през цялото това време от 2008 г. насам и беше дългогодишен приятел, двамата идваха от района на естонския остров Саармаа.

В Сардиния Отт и Мартин вкараха първата си  WRC победа, бързо последвана от втората им, в Германия.

- Преди много години чаках първата ни победа. Да приемем, че очаквах да се случи малко по-рано през годината, отколкото Сардиния. Нещата вървяха много добре още от началото на годината. Имах добро чувство за колата и три пъти бях на подиума, но така и не можехме да спечелим.

Така че Сардиния беше първото ни събитие, в което можехме да съберем всички неща на едно място и да спечелим ралито, но очевидно очаквахме силни митинги от Полша и Финландия, които са ми любими.

2017 ITA Winner Tanak MH 00

снимка: мартин холмс рали
ВСИЧКО ШЕСТ И СЪБРАНО НА ЕДНО МЯСТО… Мартин Ярвеойя и Отт Танак приветстват публиката с първата си победа в WRC – двамата са на върха на италианското рали.

Всъщност някои от най-лошите ми резултати от преди този сезона бяха именно там! Така е, но след това дойде добра победа на асфалта в Германия, а след това доброто място и точки от Испания изглеждат добър сезон досега.
  
Оставянето на M-Sport ще е моят „гаечен ключ“. - Сигурно ще е трудно. Малкълм [Уилсън] ме подкрепи много, но не само той, но и целият отбор. Той ми позволи да работя постоянно в M-Спорт, да подготвям собствената си кола за следващото рали и така нататък.

Работих много и различни задачи, но обичам да работя и като механик. Като погледна живота ми досега, най-големият ми поддръжник е моята съпруга Яника. Тя ме направи това, което съм сега. Тя е добър човек. Що се отнася до нашето младо семейство (дъщеря Миа и син Рон – бел. ред.), аз съм пилот в ралита през целия си досегашен живот, затова не мисля, че могат да си представят, че ще съм някой друг…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев