• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Танак за първи път печели Португалия

Понеделник, 03 Юни 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Танак за първи път печели Португалия

КЛАСИРАНЕТО СЛЕД
ПОРТУГАЛСКИЯ ФИНАЛ

2019 POR Off logo
:: Световен шампионат на пилотите (7 от 14 кръга): Себастиян Ожие (Ситроен) 142, следван от Отт Танак (Тойота) 140, Тиери Нювил (Хюндай) 132, Елфин Евънс (Форд) 65, Крис Мийки (Тойота) 56, Теемо Сунинен (Форд) 44 т., и др.
:: Световен шампионат на производителите (7 от 14 кръга): Хюндай Шел Мобис 202 т., следван от Тойота Газоо Рейсинг 182, Ситроен Тотал 158, М-Спорт Форд 122 т.

ДЕСЕТ ГОДИНИ след началото на кариерата си тъкмо в Португалия, пилотът на Тойота Отт Танак спечели за първи път Водафон Рали Португалия. Той победи съперника си в шампионата Тиери Нювил (Хюндай) и Себастиан Ожие (Ситроен) в състезание, в което всичките четири заводски отбора от световните серии претърпяха неуспехи в окачването и управлението, независимо че всеки от тези тимове пласира свой автомобил във финалната четворка на седмия кръг от шампионата.

В много горещи условия, Тойота бе впечатляващо водеща на върха (1-2-3), преди Яри-Мати Латвала да завърши на 7-о място, въпреки че пропусна етап от провала спирането и рестартирането, както и Крис Мийки, който се разби в пауър-стейджа.

Трудните тактически ходове за контрол на времето при Хюндай бяха взети след катастрофални проблеми с първото сутрешно сервизиране, при което Дани Сордо бе забавен, въпреки че първоначално поведе (заедно с, и гост-пилота Себастиян Льоб), за да подкрепят изцяло работата на Нювил.

Танак за първи път печели Португалия

снимка: официален сайт на световните серии
10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО… Отт Танак сочи с пръст, че точно оттук е започнал кариерата си в световния шампионат.


17-годишният Кале Рованпера беше най-добрият R5 пилот по време на дебюта в световните серии на новия вариант на Шкода Фабия R5 Ево, а общо седемте чешки автомобила завършиха в първата осмица от категорията на R5, независимо че Поло-то GTI R5 от Оле-Кристиян Вейби, преди да бъде унищожено от пожар.

2019 POR Veiby Fire Polo 00

снимка: интернет
СЛЕД ОГНЕНАТА СТИХИЯ… Поло-то на Вейби е овъглено, а с пушеците от пожара са излетели и надеждите на пилота за победа в Португалия.

В средата на серията 2019 WRC, Хюндай сега е на 20 т. от Тойота в шампионата на производителите, докато Ожие излезе с 2 т. пред в серията на пилотите.

На пръв поглед 2019 се превръща в годината на дуела между Хюндай и Toyota, но точно под повърхността има екип, който лесно може да бъде пропуснат.

Шесткратният световен шампион Себастиан Ожие продължава да намира неизследвани начини за Ситроен, за да проникне в сегашното господство на производителите от Далечния изток, преодолявайки недостатъците, които биха премахнали стремежите на всеки простосмъртен пилот от сериите.

Неговото упорито внимание към възможностите и избягването на вредни грешки се отплаща.

На това рали съперниците му Отт Танак и Тиери Нювил победиха в по пет етапа, докато единствената победа на Ожие беше в пауърстейджа - когато по тактически причини Танак умишлено забави! Естонецът направи това, за да избегне задължението да бъде първия автомобил в колоната на следващото рали в Сардиния.

2019 POR Gus Greensmit

снимка: официален сайт на световните серии
ЛОШИ ЪГЛИ, ТЕЖКО ПРИЗЕМЯВАНЕ… Заради тази катастрофа на Гъс Грийнсмит, за пауър-стейджа беше вдигнат червен флаг.
 
Гладките пътища в Португалия, когато са сухи и горещи, изглеждат примамливи. Но те са трудни, тъй като автомобилите се подлагат неочаквано на по-високи напрежения, отколкото на други състезания върху макадам.

Тойота вече е имала проблеми по-рано през годината, често привидно с пробиви и счупени колела, но напрежението при окачването на автомобила е част от общия проблем.

Когато и двамата – Яри-Мати Латвала и Танак  имаха проблеми при сервизирането в събота следобед, изглеждаше, че единствената останала надежда на Тойота за успеха бе на плещите на Крис Мийки. Танак обаче имаше късмет, колата му можеше да бъде ремонтирана, но Латвала нямаше шанс.

Те не бяха сами в отчаяние, Хюндай имаше електрически проблеми и това принуди Дани Сордо и Себастиян Льоб да загубят много време в петък, оставяйки отборът да разчита на Нювил, който е карал внимателно на прашни етапи в началото на събитието. Шефовете наредиха на Сордо и Льоб да атакуват, за да оказват подкрепа чрез пътното почистване на трасетата пред Нювил.
 
Проблемът с окачването на Латвала позволи на белгиецът да вземе подиум, а и след да се изкачи до второто място, когато Мийки се завъртя и след това на последния етап се разби.

С отпадането на Мийки Танак най-накрая можеше да се почувства спокоен и да кара към финала, притеснен повече за това, как следващото рали ще започне за него. Тогава той умишлено намали скоростта си в пауър-стейджа, знаейки, че това ще окаже по-голям натиск върху Ожие на старта в Италия. Съотборникът на Ожие Есапека Лапи лежеше пети, но се завъртя на последната сутрин и след това удари банка, която счупи задното окачване.
 
В Португалия М-Спорт се яви с три автомобила и на Гъс Грийнсмит бе позволено да управлява WRCar, а след шестте етапа от финала той се движеше чудесно, след което на последния - той се разби впечатляващо на знаменития скок Фафе.

Снимките и видеата показват, че предните му колела са били с нежелани ъгли, преди да се приземи.

2019 POR kalle rovan 001

снимка: лична фейсбук страница на кале рованпера
СЛЕДЕТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО… Тийнейджърът Кале Рованпера завърши 6-и в Португалия, придавайки нов импулс на започналата мудно в началото на годината серия WRC2 Про.


След муден старт по-рано през годината, сега категорията WR2 Pro е изпълнена с нова енергия с пристигането в WRC на новите Фабия R5 Ево. Кале Рованпера позволи за кратко на Вейби да оглави класирането, докато колата му се подпали, след което хлапето си възвърна преднината в събота сутринта и поведе до финала.

Ранен претендент беше развитието на Citroen C3 R5 на Мадс Остберг, което пропусна етапи (по системата рестарт), поради проблеми и с спирачките, и с окачването, и със спукани гуми, и заради проблеми с джантата, но независимо от това норвежецът се бореше до финала! Рованпера завърши на 6-и, Ян Копецки – на две места след него, а между тях -  Яри-Мати Латвала.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев