• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Сардиния: последното преди летния отпуск

Сряда, 06 Юни 2018 | От Мартин Холмс/Англия
Сардиния: последното преди летния отпуск

ДОЙДЕ И РЕДЪТ на Рали Италия Сардиния, третото от четирите последователни състезания върху макадам. Надпреварата е в северозападната част на италианския средиземноморски остров, базиран в пристанището на Алгеро, последното събитие преди шест седмична средна лятна почивка в поредицата. Маршрутът до голяма степен е същият като през последните години, но в петък има четири етапа, като финалната част е нова и включва участъци от шейкдауна, близо до град Олмедо.

Тази година няма да има ултра-дълги скоростни, като най-дългата е сцената Монти ди Ала (37 км), която се кара два пъти в събота.

Сервизният парк е в пристанище Алгеро. Обикновено очакванията са, че пътищата могат да бъдат по-трудни в сравнение с другите кръгове, които са по-малко груби от аржентинските етапи, но често са по-тесни и „облицовани“ от двете страни на пътя с потенциално вредни скали.

Традиционно етапите са абразивни, така че Мишлен доставя гуми с твърда композиция като своя основен компонент.

Предизвикателството за пилотите в Рали Италия Сардиния е колко трудно може да се наложи темпото в състезанието, като се знае, че всяка лека грешка при шофиране носи особено висок риск от спукани гуми.
 
Регистрацията за 7-ия кръг бяха закрити с общо 50 автомобила, включително 16 от категорията WRCars и 21 автомобила R5, но това стана преди Ситроен Рейсинг да обяви, че са отменили заявките за остатъка от сезона за Крис Мийки.

Сардиния: последното преди летния отпуск

снимка: архив на rallyxpress
ДВОЙНИ ЛИДЕРИ… Тиери Нювил и Хюндай Моторспорт стартират в Алгеро като лидери и на двете класирания в световните серии.


Сега французите ще започнат само с двама екипа. За разлика от Португалия, в Италия няма автомобили от домашните серии, които да са включени в колоната и да увеличат списъка на участниците.

Освен регистрираните шофьори на WRC, Мартин Прокоп отново се появи на стартовия списък, както и Язид Ал Ражхи, а също и двама французи - джентълменът "Пиано" и вицешампиона на страната на макадам Сирил Феро. Забележителното е, че и тримата ще карат с гуми ДиМак.

В WRC2 Шкода Моторспорт влиза с Ян Копецки и Оле-Кристиан Вейби, но това става в отсъствието на топ претендент за шампион от M-Спорт.

Има обаче специални интереси към две Фиеста R5. Единият е към трикратният европейски шампион Кайетан Кайетанович, заявен за първото си международно WRC участие от дълго време, а другото – към трикратният шампион на Азия и Пасифика Гаурав Жил, който прави първия си старт в сериите от Португалия през 2009 г.

Досега бяхме свидетели на доста спокоен спор между Мишлен, Пирели и ДиМак, но с пристигането на Жил, който се захваща с програма за развитие на чакъл на WRC (тук, Финландия, Великобритания и Австралия), в него се включват и индийските гуми MRF, които трябва да бъдат хомологирани за използване през 2019 г. за WRC2.
 
:: КОМЕНТАР. В Сардиния е забележителното е това, че за първи път от 2012 г. насам Себастиен Ожие не е водел в средата на сезона на WRC, благодарение на последните две представяния на французина и силен резултат за новия лидер Тиери Нювил в Португалия (виж ТУК).  Белгиецът е 19 точки напред и Ожие имат незавидната задача да бъде „чистачът“ на пътя на очакваните сухи трасета в петък. Заедно с Нювил, екипът на Хюндай Моторспорт продължава да води в сериите при производителите, с авантаж, който са държали след шведското рали през февруари.

2018 POR Ogier INT

снимка: архив на rallyxpress
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В РОЛЯТА НА ДОГОНВАЩ… Себастиян Ожие за първи път е втори в класирането и при това – с такава голяма разлика. Ще го мотивира ли допълнително това в Сардиния?

ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ПРЕДИ ИТАЛИАНСКОТО СЪСТЕЗАНИЕ

2018 004 ABCD Ford:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Не се очакват значителни технически промени след Португалия, които могат да доведат до проблеми в автомобилите за JWRC Форд Фиеста R2T, които все още се експлоатират. Португалия беше изключително груба тази година и изглежда имаше поне три различни модела по отношение на тези неуспехи. Екипът беше изненадан [в Португалия], колко груб беше пътят в петък следобед. Това е нещо, което се смята, че трябва да има предвид промоторът - особено по отношение на по-ниските класове, които са подложени на най-лошите условия. В същото време пътищата в Сардиния са далеч по-груби от Португалия и температурите са много по-високи. Пауърстейджа e различен от останалата част от ралито, трасето там е наистина пясъчно. Петдневен тест в Сардиния миналата седмица, два дни за Елфин и Себ и един за Tеему, но без технически промени за Сардиния. Ожие има своята Фиеста от Аржентина, Евънс и Сунинен - техните от Португалия. Жил ще управлява автомобила на Грийнсмит от Португалия R5 (на снимката от Мартин Холмс Рали).
 
2018 004 ABCD Hyundai:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Имаше някои неочаквани технически изненади в Португалия, включително въпроси, свързани с управлението на двигателя на Микелсен, и необяснима загуба на налягане на маслото в двигателя. Тези проблеми са иязсени и намерени решения. Етапите в Сардиния се различават от тези в Португалия, тъй като са по-бързи, но по-тесни и с дървета, храсти или скали край пътя, което не дава грешка при шофиране. Базата е твърда и пясъчна на повърхността, което предполага добро почистване на първото преминаване на първите автомобили, а скалите често се появяват в трасето при второ преминаване на етапите. Температурата е наистина висока, което я прави неудобно за екипажите и поставя по-голямо напрежение върху двигателя и предавката. Екипът се връща към варианта на трите екипажа (без Сордо тук), тестван в Сардиния в средата на май с Тиери (ден) и Хейдън (два дни). Не е имало тестове за Андреас, както и няма технически промени за Сардиния. Същите характеристики като Португалия. Микелсен има нова кола (шаси №12).

2018 003 A Toyota Yaris:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. В Португалия екипът не се срещна с технически изненади, за разлика от изненадите, които бяха камъните по пътя. Португалия 2018 беше много по-груба от очакваното. Етапите в Сардиния са по-технически и допълнени с потенциални препятствия, а песъчливата повърхност създава непрекъснато променящо се ниво на сцепление и грапавост. Не са обявени точни подробности за скорошното надстройване на двигателя, освен че се касае за увеличаване на въртящия момент и управляемостта на двигателя, без да се променя върховата мощност. За всички пилоти, тествали в Сардиния в седмицата след Корсика, няма да бъдат въведени големи технически промени за Сардиния, те ще използват същите автомобили като в Аржентина.

2018 004 ABCD Citroen:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. Специалните характеристики на етапите на Сардиния, в сравнение с Португалия, са че те понякога са по-тесни и по-абразивни за гумите, но необходимата настройка е много сходна. Няма технически промени. След оттеглянето на заявката на Крис Мийки, отборът е само с два автомобила, нова кола (шаси №12) за Крейг Брийн и аржентинския автомобил на Мадс Остберг за Ал-Касими. Мийки вече не прави тестове на автомобилите на Ситроен.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев