• ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

  • ...ЗАЯВКИТЕ ЗА ЮБИЛЕЯ НА РАЛИ БЪЛГАРИЯ МИНАХА 40,  28 ПИЛОТИ РЕГИСТРИРАНИ ЗА НАЦИОНАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО...

  • ...ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ НА ПЛАНИНСКО ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ИЛИ 45 АВТОМОБИЛА, ИЛИ 48 С ЧАКАНИТЕ ТРИМА МАКЕНОДСКИ ПИЛОТИ...

Само 23 автомобила за старта в рали Мексико

Сряда, 06 Март 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Само 23 автомобила за старта в рали Мексико

ШЕВРОНИТЕ НЕ ИСКАТ ДА
БЪДАТ ЕЛЕКТРИФИЦИРАНИ

WRC France 2018 16
ПО ВРЕМЕ НА Автосалона в Женева, от Ситроен обявиха, че ще бъдат принудени да напуснат сериите след 2020 г., освен ако не бъде въведена различна технология за електрификация Малко вероятно е „шевроните“ да останат в световните ралита след 2020 г., освен ако управляващите на спорта не въведат някаква форма на електрификация в топ категорията на спорта, предупреди шефът на компанията Линда Джаксън. Компанията ще преразгледа участието си в спорта, ако сегашните правила (база 1.6-литрови мотори с турбокомпресор и 4х4) не се развиват така, че да включва поне хибридната мощност.

Този уикенд (8-10 март) посреща първото от четирите WRC състезания на дълги разстояния, които ще се проведат през 2019 г. Гуанахуато Рали Мексико ще стартира за петнадесети път като кръг от Световния рали шампионат на ФИА.

За пореден път състезанието е устроено на огромното Централно Мексиканско плато в град Леон, близо до планините, където се намират етапите.

Третият кръг се смута за най-високото от действащите ралита в серията (изключение бе Рали България 2010 г.), което създава уникални изисквания за охлаждане на двигателя и промени в стиловете на шофиране, за да се преодолее намаляването на мощността на автомобилите.

Гуанахуато Рали Мексико е първото рали за годината, в което ще бъдат използвани гумите за, чакълеста настилка.
 
Списъкът за участие за този кръг на сериите  показва най-малкия брой екипажи. След като 29 екипажа започнаха събитието през 2018 г., тази година има само 23.

Има 15 са регистрирани WRC състезатели, само един за WRC2 Pro – Лукаш Пиeнязек (Пол), четири в аматьорската категория WRC2, всички от Южна или Централна Америка.  Нерегистрирани за точките в шампионата са 8, като само един пилот е от Европа.

Тази година Гуанахуато Рали Мексико е квалификационен кръг на регионалния шампионат на ФИА. За пореден път политиката на промотора на шампионата да увеличи броя на далечните кръгове на световното първенство (сега и включително новото състезание в Чили) е под въпрос.

Само 23 автомобила за старта в рали Мексико

снимка: архив на rallyxpress
УНИКАНИ УСЛОВИЯ НА ВЪРХА… Мексиканският кръг от световните серии е най-голямото техническо предизвикателство за отборите и машините, чиито двигатели се задъхват на най-голямата надморска височина, през която минава шампионата.


Схемата на трасетата за 2019 г. ще има голямо сходство с тази от миналата година. Като цяло маршрут в Гуанахуато Рали Мексико обикновено не се променя радикално.

Маршрутът отново ще включва церемониалния старт в живописния град Гуанахуато (50 километра от Леон), последван веднага от специален етап в центъра на града, който включва подземна част от трасето – бившата мина за сребро.

Тази година ще има две посещения в съседния регион за сервиз и почивка, близо до летището, на което колите се строяват два пъти, като всеки път от другата страна на пистата.

Географска последица от това, че е най-отдалечената западна страна за кръг от WRC шампионата е, че Пауърстейджа и церемонията по награждаването на победителите се провеждат много по-късно в европейското време от всеки друг кръг от шампионата, седем часа след CET.

Отново, по-голямата част от вниманието на организаторите е насочено към подобряването на опита и безопасността на зрителите, включително насочване на зрителите към безопасни и добре проверени и познати зони за гледане, и предаване на информации по последователен и лесен за разбиране начин чрез социалните медии.

2019 LukashPieniazek 001

снимка: лична фейсбук страница на пилота
САМ САМИЧЪКПолякът Лукаш Пиенязек ще е без конкуренция в WRC Pro в дните намексиканското рали.

КАК СЕ ПОДГОТВИХА ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ЗА СТАРТА В МЕКСИКО

2019 001 Toyota 004» ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Освен необяснимите проблеми със спирачките в Ярис-а на Грьонхолм, в Швеция отборът не обявява да се е случи някакъв механичен проблем. Веднага след Швеция екипът прекара пет дни в Испания, покривайки всичките три пилота. Около 20% недостиг на енергия е нормално за това събитие. Двигателите в тестването имаха изкуствено намалени изходни мощности, за да възпроизведат условията, наподобяващи на голяма надморска височина на Гуанахуато Рали Мексико. Тъй като през миналата година продължават да се затрудняват прегряването по време на този митинг, тази година автомобилите имат преработен пакет за охлаждане. Шаси №7 за Латвала (редовната кола 2018 на Tanak), №8 е за Tanak (кола на Лаппи от 2018) и №9 за Mийки. Шофьорите продължават да използват Subaru Impreza WRX STI автомобили за на бъдат направени записките на скоростните етапи. Това ще бъде 13-тото рали Мексико в Латвала, който той спечели през 2016 г., съотборникът му Мийки прави същото през 2017 г., докато в същото време Отт Танак никога не е намирал място на подиума при седемте си опита.
 
2019 002 Hyunda 004» ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Все още няма съобщения за преразгледани позиции на висшите ръководни длъжности в отбора. Този път Дани Сордо влезе отново в WRC, за първи път тази година, като това е според плана – той ще кара на мястото на Себастиан Льоб. Няма неочаквани проблеми след Швеция. Еднодневни тестове в Южна Испания близо до Алмерия за всеки пилоти, карали по трасета, подобни на тези в Мексико. Непредсказуемите метеорологични условия правят изпитването на много височини непрактично. Сордо ще бъде в колата на Льоб (шаси №15), Нювил и Микелсен в обичайните си автомобили (съответно №16 и №12). Второто място на Сордо на това състезание през миналата година е най-високият резултат от настоящите пилоти на отбора, макар Нювил и Микелсен да са имали резултати на подиума.

2019 003 Ford 000» М-СПОРТ ФОРД WRT. Този път само два регистрирани автомобила от WRC. Както и другите два тима - без технически изненади в Мексико. Що се отнася до подготовката за Гуанахуато Рали Мексико, в центъра за развитие на Форд в Дънтън е била извършена работа по картографиране на двигатели. Еднодневно тестване в Испания за всеки от двамата състезатели след Швеция. Мощността обикновено намалява с до 20% при това събитие. Същите коли като в Швеция (Евънс – шаси №7, Сунинен - № 4). В автомобилите R5 Лукаш Пиeнязек има своя шведски автомобил, а Алберто Хелър - колата от Австралия 2018 на брат му Педро, който пък има кола от Австралия на Джил. Екипът предоставя на Фокус за колите за Евънс, Сунинен и Педро. Нито един от настоящите водачи на М-Спорт никога не е имал резултат на подиум.

2019 004 Citroen 000» СИТРОЕН ТОТАЛ WRT. Освен разочарованието за грешката на Ожие, за Швеция не се отбелязват неочаквани проблеми. Отборът прави четири дни тестове в Испания, подготвяйки се за Мексико. Всеки от двамата пилоти прави по два дни изпитания, на трасета, които в екипа се надяват да са възможно най-близо до надморската височина и климатичните условия в Мексико. Екипът изчислява загубата на мощност, равна на 10 процента за всеки 1000 метра надморска височина. Последващото намаляване на износването на гумите означава, че екипът е удобен да използва Мишлен медиум (известен още като „мек”). Същите коли като в Монте Карло (№ 7 за Ожие, №4 за Лапи). Ожие е спечелил това рали 4 пъти през последните шест години, а Лапи завърши на четвърто място в предишния си старт тук.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев