• РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

  • ...ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПО КАЗУСА С ЛИЦЕНЗИЯТА НА БФАС: ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЪР КРАЛЕВ ОСТАВА В СИЛА...

     

  • ...ШЕСТИМА ПИЛОТИ - ТУРЧИН, РУМЪНЕЦ И ЧЕТИРИМА ОТ ДОМАКИНИТЕ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ АДМИНИСТРАТИВНАТА ПРОВЕРКА...

     

Пред старта в Испания възелът е затегнат

Понеделник, 08 Октомври 2018 | от Мартин Холмс, Дийсайд
Пред старта в Испания възелът е затегнат

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ УЕЛС
РАЛИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

2018 GBR OFF Logo
Ожие/Инграсия
(Форд Фиеста WRC) 3.06:12.5, следвани на 10.6 сек от Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), на 35.1 от Брийн/Мартин (Ситроен С3 WRC), на 1:10.4 мин от Нювил/Гилсул (Хюндай i20 WRC), на 1:14.4 от Микелсен/Йагер (Хюндай i20 WRC), на 1:15.9 от Остберг/Ериксен (Ситроен С3 WRC), на 9:14.7 от Рованпера/Халтунен (Шкода Фабия R5), на 10:48.9 от Тидеман/Андерсон (Шкода Фабия R5), и др.

:: Етапни победители: Танак 6, Латвала 5, Ожие 4, Микелсен 3, Лапи и Нювил – по 2, Остберг – 1

:: Лидери на колоната: Лапи -1; Танак: 2-15; Ожие: 16-19; Латвала: 21; Ожие: 22-23.

:: Класиране в шампионата на пилотите: Нювил 189 т., Ожие 182, Танак 168, Лаппи 104, Латвала 98, Микелсен 83, и др.

ТРИСТРАННАТА битка в шампионата на световните рали между Себастиен Ожие, Тиери Нювил и Отт Танак продължи с пълна сила в Уелс Рали Великобритания, от която в Дийсайд петкратният световен шампион Ожие излезе победител и като най-успешния пилот, спечелил това рали фантастичните пет пъти!

Така възелът в световното първенство тази година се затегна още преди старта на испанската надпревара.

С кола, ремонтирана след катастрофата си в шейкдауна, Танак поведе убедително до съботния следобед, когато беше принуден да прекрати отиващата към четири победи серия в ралитата от третата третина на световните серии.

Танак направи такова приземяване, че е цяло чудо, че се счупи единствено радиатора на неговата кола. Това доведе до борба за победа между Ожие и Яри-Мати Латвала. Нювил загуби време, когато се плъзга встрани от пътя, но в същото време Ожие имаше проблеми със скоростната кутия през първия цял ден, борейки се за 8-о място.

Обаче десет етапа по-късно той беше начело!

Този моноспектакъл окуражи екипа на M-Спорт, силно разочарован преди старта от планираното преместване на Ожие в Ситроен Спорт догодина. При това подемът в тима дойде, след в момент, в който Уелс Рали Великобритания бе помрачено за отбора от проблемите на Елфин Евънс и Теемо Сунинен.

Този старт на WRC2 беше впечатляващо доминиран от Кале Рованпера, празнувал 18-ия си рожден ден три дни преди старта. Той убедително победи бившия шофьор на Шкода Моторспорт Понт Тидеман, чиито надежди за запазване на титлата сега са до голяма степен разбити.
  
Понякога пилотът не заслужава да губи, но след като започна този митинг, Отт Танак, непобедим в последните три състезания на WRC, не направи грешка, причинила лошото приземяване и повредата на радиатора му. Дотогава единственият път, в който той не водеше колоната, беше в нощния супер-етап в четвъртък вечерта, когато неговият съотборник Есапека Лаппи бе най-бързият.

В петък сутрин той бе 8.9 сек. напред, а в петък вечер беше почти половин минута пред него. Зад него бяха Ожие, Евънс, Яри-Мати Латвала. Първият от преследвачите на Танак, готов да се оттегли, беше Ожие, който имаше проблем с скоростната кутия. За нея се говореше, че е повредена при едно широко хлъзгане в кръстопът на трасето.

Пред старта в Испания възелът е затегнат

снимка: моторспорт мъндиПо същото време Евънс имаше проблеми с инжектора и пропуснати етапи, докато Латвала бе забавена от проблеми с намалената мощност на автомобила
  
Авансът на Танак над Ожие се увеличи в събота сутринта, когато Нювил излезе от пътя, което му струваше му около 50 сек. и го закотви осми. В средата на следобедната събота обаче продължилата за Танак три ралита магия реши да го остави и Тойота-та се оказа паркирана до край пътя. Ожие беше напред, но не толкова, колкото искаше - Латвала му дишаше във врата на някакви си 5,5 сек.!

Сега бе и завръзката преди финала - 8 етапа. И почти толкова важна - на пет отсечки преди шанса да спечели пауърстейджа и допълнителните точки за шампионата на пилотите. Същите тези, които бяха особено важни за Танак, както и за междувременно успелите да се върна в състезанието,

Нювил и Лаппи. Петте допълнителни точки отидоха на Латвала.

Тъй като ралита се доближаваше до финала, битката на шампиона с Латвала оставаше неразрешена, а Ожие извади дори и си скритите си ресурси, деморализирайки финландеца и спечели победа след точни пресмятания.

Той каза: „Голям напредък! Искам тази победа, затова ще се боря за нея!“

Скоростта на Танак по-рано в състезанието буквално зашемети колегите му, но не тези от Тойота, колкото пилота на М-Спорт Ожие. Сега беше ред на французина да покаже защо е толкова страховит състезател.

Ситроен се бориха всеотдайно, за да съответстват на темповете на съперниците си, като единственият етапен успех на Мадс Остберг бе и единственият им успех. И Остберг, и Крейг Брийн загубиха от времето си със завъртания и в крайна сметка неправилни промени в настройките.

Това повиши и позициите на тримата пилоти на Хюндай в последната сутрин, в която Нювил беше най-високото място.
Четвъртото място на Брийн беше особено неубедително, когато се приведе в съответствие с новината, че Ожие ще кара една от тези коли през следващата година.

Битката за титлата в WRC2 също остава отворена. Шкода Моторспорт преследва политиката си за равни възможности за техните проектирани пилоти за шампионати, влизайки в Уелс Рали Великобритания с Понт Тидеман и оставяйки Ян Копецки у дома.

2018 GBR Latvala MMS 001

снимка: моторспорт мънди

Но този път те също участваха с младото си попълнение Кале Рованпера, чието представяне беше съвсем необичайно. Това беше второто рали, когато той спечелил WRC2, а и вторият случай, когато се настани в десетката генералното класиане. Третият R5 автомобил бе на пилота на Фиеста Гъс Грейнсмит (най-добре класиралият се британски шофьор в Уелс Рали Великобритания) пред водача на Хюндай Яри Хутонен.

2018 GBR Rovanpera MMS 001

снимка: моторспорт мънди

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев