• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Правилата промениха ли света на гумите в WRC?

Петък, 13 Октомври 2017 | от Мартин Холмс, Англия
Правилата промениха ли света на гумите в WRC?

СЛЕД КАТО ФИА публикува правила, позволяващи на автомобила за световен рали шампионат 2017 да бъде значително по-мощен, но все още налагайки строги ограничения върху броя на гумите, използвани за всяка от световните серии, имаше широко разпространени спекулации, че новият определящ спортен фактор при ралитата  ще се отнася до износването на гумите. Консултантът за гуми на британският тим M-Sport Джордж Блек обясни, че това не се е родило в тазгодишните състезания, така че дали правилата от вече отиващият си сезон са променили света на гумите в световните серии?
 
 - Не са го променили толкова много, по-скоро са направили объркване, защото през 2016 г. нашите гуми за шейкдау бяха извадени от общото количество, позволено от пакета за рали, и всички знаеха каква е ситуацията. Три състезания с шейкдаун, както знаете, за автомобилите на WRC са задължителни. За 2017 г. знаете, че за тестовете получавате допълнителни четири гуми. Конфликтът идва, защото правилата не казват дали четирите допълнителни гуми трябва да бъдат твърди или меки? В Испания имаше допълнителен проблем, заради смесената настилка - макадам и асфалт.
 
- Що се отнася до консумацията на гуми, считам, че регламентите от 2017 г. позволяват двигателите да бъдат по-мощни, но не непременно да им дават повече въртящ момент. Как това повлиява износването на гумите?


- Не казвам, че виждаме значително по-голямо износване на гумите, защото независимо дали става дума за регулацията на двигателя или за увеличаването на силата, всъщност сте с по-сцепление и по-малко завъртане на колелото. Така че за мен поне, аз не съм виждал съществено изменение в износването на гумите износват само заради правилата за 17-цоловите колела, а не както се страхувахме, когато видяхме правилата.

Правилата промениха ли света на гумите в WRC?

снимка: официална страница на м-спорт
НА ТЕРЕНА, СРЕД „ЧЕРНОТО ЗЛАТО“ НА М-СПОРТ… Джордж Блек проверява наляганията гумите, които вече са подготвени за монтиране в сервизната зона.


- Имало ли е някакви примери досега тази година, когато е необходимо да се смеси смес от автомобили само за да се избегне доставката, защото износването стана критично?

- Да, имало е. Няколко пъти, очевидно ние в М-Спорт сме били по-нататък в „смесени пакети“ заради текущата позиция и ситуацията на пътя. За момчетата, управляващи първа кола на пътя на чакълните етапи, винаги е трудно да се направи нещо сутрин. Затова използваме смесени пакети, за да се опитаме да намерим малко повече сцепление, отколкото за пилотите зад тях. В някои случаи изборът на гуми е бил критичен. В Германия Танак спечели състезанието заради избора си на гуми в мокрото в петък, когато всички останали бяха малко нервни. Това беше повратната точка на АDAC Рали Германия. Сглобяването на смесени съединения обикновено е по-скоро да се опита да спечели непосредствено предимство, отколкото да спечели крайния пакет на състезанието.
 
- Какво доведе Ожие до отбора? Как се промени живота ти от пристигането му?

- Животът ми не се е променил. Трудно е да се измери количествено нещо подобно. При него не са толкова важни многото смени в света на гумите, защото в главата му има собствен план за тях. След като направи свое рециклиране, той има свой собствен план и той казва как иска да играе с пакета от гуми и има склонност да го задържи, докато не дойдем да поставяме гумите върху колата. И тогава той казва, че иска това или искам онова. Аз не се карам с него, това е ... известнотно, че е добре да направи тези решения сами.
 
- Какво е доброто за Ожие? Неговия избор на гуми или факта, че той „изглежда по-симпатичен“, за да извлече най-доброто от гумите?

-По малко от двете, за да бъда честен с теб. Мисля, че е по-точно как управлява пакета с гуми, които е натоварил в колата. Когато взима решението, той е уверен, че знае какво прави с него и това е едно нещо, което осъзнаваш с него, когато той казва, че иска и това… и това… и така  е добре. Връщайки се на последното събитие в Германия, когато Танак направи избора на мокър, Себ все още беше в етапа, когато От призова да отиде на мокри. Себ каза: „Ще отида [на етапа] с това, което имам.“ Беше уверен в избора си.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев