• ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

  • ...ЗА ФИНАЛА НА СЕРЕС ИВАН ВЛЪЧКОВ СМЕНЯ И АВТОМОБИЛА, И СЕРИЯТА! СУДЕНТЪТ ДЕБЮТИРА ПРИ "МАКСИМАЛИСТИТЕ"...

     

  • ...ПЕТ ЕКИПАЖА ОТПАДНАХА ОЩЕ ПРЕДИ СТАРТА НА  ВИДИНСКИЯ СПРИТ ДНЕС НАДВЕЧЕР...

Понтус Тидеман направи собствен отбор в WRC2

Вторник, 05 Декември 2017 | Стокхолм, RallyXpress
Понтус Тидеман направи собствен отбор в WRC2

ШАМПИОНЪТ на ФИА в  WRC2 Понтус Тидеман (на снимката) и бившите шведски национален шампиони Йеркер Акселсон обединиха усилията си, за да формират компания за рали автомобили. Те вече са придобили Шкода Фабия R5 за използване както за търговски наем, така и като възможният „план B“ за световния шампион, синът на Хенинг Солберг, който може да бъде приложен още в началото на следващата година. Понтус Тидеман Рейсинг вече започна работа по набиране на членове на екипа за събития както в Швеция, така и в чужбина.

В същото време Шкода Моторспорт не е обявила, нито е заявила програма за 2018 г., както и не са обявени фирмените пилоти на Млада Болеслав.

Аклессон вкарва в новата компания своя търговски опит и изживяванията, изпълнели най-голямото учебно заведение за мотоциклетизъм в Швеция.

Партньорството на Понтус и Йеркер започва преди десет години, когато през сезон 2007 г. двамата са активни участници в първенството на Норвегия в Сериите Субару.

Понтус Тидеман направи собствен отбор в WRC2

снимка: официален сайт на тидеман
БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ОЩЕ ОТ СТАРТА… Понтус Тидеман ясно даде да се разбере, че онзи, който иска титлата в WRC2 през тази година, първо трябва да победи шведа и коравата Фабия R5.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Скрити от нежелани очи. Екипът на Фолксваген Моторспорт отиде в югозападната част на Франция, северно от Перпинян, за тестове на новия си автомобил Поло GTI R5. Тестовете са проведени както на чакъл, така и на асфалт, като новото попълнение на WRC2 е било в ръцете на Понт Тидеман и германския тестов пилот Дитер Депинг. Екипът добре познава терена, след като трасетата, които е използвал са известни още от тестването на първия прототип на Фау-Ве Поло R WRC в началото на 2011 г. По време на представянето на автомобила на остров Майорка (на снимката долу) е било потвърдено, че VW ще бъде в състояние да осигури R5 автомобили на частните екипите „от втората половина на 2018“. Също така е потвърдено, че Фолксваген няма да се включи в сериите WRC2 със заводски тим.

20171204 VW Polo GTi R5

­ Сега с поглед към националната титла. Подгласника в първенството на ФИА за Зона Кадасур – Маркус Лигато, вече е концентриран върху възможността да спечели националната титла на Аржентина, чийто последен кръг е този уикенд - Гран при Рали Крус дел Eйe. Състезанието е по родните пътища на Лигато в провинция Кордоба, като той има авантаж от 71 точки пред „Джеронимо Падила“.

Обратно към традициите. Мексико Рали, трети кръг в календара на световните серии догодина (известен на местно ниво Корона Рали Гуанахуато), ще се върне към традиционния си церемониален старт в стария град Гуанахуато. През тази година стартът на първото от двете латиноамерикански ралита бе на площад Сокало в Мексико Сити. Церемонията по награждаването също ще се проведе тази година в Гуанахуато Празнува се при статуята на местния герой Ел Пипила (Хуан Хосе де лос Рейес Мартинес Aмаро), който паметник се намира в предната част на зрелищния град Гуанахуато (на снимката).

2017 MEX Guanajuato

Разочарование за организаторите. Домакините на шампионата на ФИА за Азия и Пасифика (APRC) бяха принудени да преглътнат неприятният хап, че шведският тим М-Парт Томас Уенг, не завърши участието си в първенството, след като екипът не се появи във финалното състезание – старта в Индия. Малката компенсация за APRC бе единичното участие преди седмица на Яри Кетомаа (на снимката долу) с прототипа на Мицубиши R5, подготвено по правилата и изискванията на местната спортна власт.

2017 Jari Ketomaa Mitsub

В очакване на новини от Млада Болеслав. Шкода Моторспорт тепърва трябва да определи плановете си за 2018 г. и да ги обяви, но докато се чака новината за това (вероятно съобразена с решенията на утрешния Световен съвет на ФИА – бел. ред.), се правят зимни тестове на изоставеното норвежко военно летище Дагали. Тестовете се правят от Джон Хаугланд Уинтър Рали с участието на Оле-Кристиан Вейби и Кале Рованпера.

Всички световни шампиони на юбилея. Утре, 6 декември, Финландия утре ще отбележи 100-годишнината от началото на независимостта и от Русия. Съобщава се, че от всички финландски световни шампиони се очаква да се присъединят към официалните тържества.

В очакване на наематели.  От френската препараторска фирма PH Спорт, която има тесни връзки със Ситроен Рейсинг, обявиха, че ще има Citroen C3 WRC (спец. 2017), който да бъде даван под наем за участие в световните серии догодина. Обхватът на събитията, в които спецификацията за 2017 може да бъде използвана, както и през миналата година, е ограничен (FIA изисква одобрение от съответните водачи), а правилата за 2018 г. за шампионата все още не са обявени. Това трябва да стане след утрешния ден.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев