• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Повреда пречи на Танак за трипъл в сериите

Понеделник, 17 Юни 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Повреда пречи на Танак за трипъл в сериите

КЛАСИРАНЕ СЛЕД ФИНАЛА
НА ИТАЛИАНСКОТО РАЛИ

2019 ITA Logo Off
:: Класиране при пилотите (8 от 14 кръга): Отт Танак (Тойота) 150 т., Себастиян Ожие (Ситроен) 146, Тиери Нювил (Хюндай) 143, Елфин Евънс (Форд) 78, Теему Сунинен (Форд) 62, Крис Мийки (Тойота) 60 т., и др.
:: Класиране при производителите (8 от 14 кръга): Хюндай Шел Мобис 242, Тойота Газоо Рейсинг 198, Ситроен Тотал 170, М-Форд Спорт 152 т.

ВНЕЗАПНАТА повреда във волана по време на последния, вторият такъв проблем на екипа на Тойота в това рали, попречи на Отт Танак да спечели трета поредна победа в сериите, подарявайки на Дани Сордо неговата втора кариерна победа в WRC.

След по-ранните проблеми, с който не успя да се справи заради неизгодното си положение, Танак завърши пети, възвръщайки си изгубеното след Португалия лидерство в първенството над Себастиен Ожие.

Автомобилите на Hyundai завършиха на първи и трети (Микелсен), като удължиха своето първенство до 44 точки в класирането на производителите.

25-годишния пилот на пилот на М-Спорт Теему Сунинен стана втори (най-добро класиране в кариерата на), а съотборникът му Елфин Евънс - четвърти.

Драматичният проблем на Танак се превърна в едно от „събитията“ на тримата най-големи състезатели в шампионата, оказали се с проблеми: Ожие съсипва своето предно дясно окачване, а Тиери Нювил - загуба на време на самото трасе. Събитието започна с петима различни пилоти, представляващи всичките четири отбора, водещи в първите шест етапа.

Повреда пречи на Танак за трипъл в сериите

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
О-О-О, ДА! Шефът Адамо не може да скрие радостта си, независимо, че Микелсен прецака схемата му за контрол на времената.


Автомобилите на Шкода Моторспорт завършиха 1-2-3 в R5, Кале Рованпера спечели WRC2 Pro категорията и Пиер-Луис Любе - в WRC2 при аматьорите. Ян Соланс спечели младежката WRC, надпреварата в която през по-голямата част от събитието бе под диктовката на Денис Радстрьом.
 
Понякога дори най-внимателно обмислените планове не успяват. В края може да се посочи, че Хюндай спечели рали, което по никакъв начин това не е било предвидено да стане от Дани Сордо. Трудно е да се разбере точно защо лидерът на екипа Тиери Нювил имаше толкова лошо състезание.

2019 ITA 1 Sordo 2nd win

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
ИЗНЕНАДВАЩА ПОБЕДА… Дани Сордо взе втората си победа в световните серии, но това стана защото се оказа на вяното място и в точния момент.

Той е спечелил Италия два пъти през последните три години, този път той отбеляза само пет етапа в първите пет места. Съобщава се, че има напрежение в пилотската кабина…

Като най-добре поставен шампионски тим, отборът подкрепи силно Нювил, за да спечели - готовност да се пожертва позицията на съотборника му Андреас Микелсен за крайния резултат.

Предчувствайки подобен план, Микелсен направи най-бързите времена на последните четири етапа и се оказа най-бързият пилот в отбора за осмия кръг.

Планът на Андреа Адамо се провали, когато Микелсен настигна Елфин Евънс на последния етап и когато нещастието на Танак изпусна невинен шофьор в средата на внимателно обмислената от Адамо маневра за контрол на времената!

2019 ITA Neuville 002

снимка: официален сайт на хюндай моторспорт
КОЙ ДА КАЖЕ КАКВА Е ПРИЧИНАТА… Никой не е наясно, дали напрежението в кокпита е причина за слабото състезание на Нювил…

Междувременно Сордо пое лидерството в петък следобед и проведе това, преди Tanak да се възстанови от ранния си хендикап и да продължи напред. Сордо беше на правилното място и в правилното време, за да има първата си победа след неговия успех в Германия през 2013 г.
 
Автомобилите на Тойота държаха първото и второто място в петък следобед, но след това водачът Яри-Мати Латвала направи грешка и се изтъркаля в завой, без никакви зрители наблизо, за да помогнат и да обърнат колата.

Това беше достатъчно лошо, губейки повече от осем минути, но два етапа по-късно колата загадъчно се отдалечи от правия път, когато кормилото се…самозаключи.

Танак беше блестящ, докато се бореше с Латвала през първия ден и направо невероятен, когато спечели всичките шест етапа на Ден 2. Тестовият пилот на Тойота Газоо, Юхо Ханинен, бе включен в полезни изпитания на събитието, а след като стигна до деветото място, той се оттегли в последния ден.
 
Имаше много неща, които да се смятат за щастливи за M-Спорт. Това беше късно решение да се инсталира бившият им съотборник от отбора, а по-късно и мениджърът на екипа на Тойота, Ярмо Лехтинен, като партньор на Теему Сунинен.

2019 ITA Sunninen New Co dr

снимка: motorspоrt.com
ПО-БЪРЗ С „ПО-МЛАДИЯ“ НАВИГАТОР… След смятаната, направена вдясно от Теему Сунинен, финландецът стигна до най-доброто си класиране в кариерата и благодарение на Ярмо Лехтинен.

Забележете - от втория етап от ралито те водеха в класирането! Това беше изключително зряло шофиране на второ място. Сунинен загуби известно време със завъртане на Ден 1, а и в някои случаи, когато не беше уверен, че ще намали темпото си, което го постави в позиция да заеме второ място на последния етап.

Подобно на Теему, изходната позиция на Елфин Евънс му даде добър старт на ралито. За половината от събитието той беше въвлечен в битка с Микелсен, преди да загуби шанса за трето място на последния етап.

30-те точки на M-Спорт от това събитие бяха най-добрият резултат от отбора тази година. 12-те точки на Ситроен обаче бяха най-лошият им резултат за сезона. Ударът на Ожие в огромен камък в началото на деня доведе до това, че той бе принуден да прекара останалата част от събитието, като изпълнява задължения за тестване на събития.

Съотборникът на Есапека Лапи не беше по-щастлив и караше да завърши в най-добрите позиции на WRC.

Няма никакво съмнение, че официалният екип на Шкода с новите си Ево трябва да бъде считан за най-висок клас в R5, докато М-Спорт се готви за въвеждането на новата си еволюция, който ще се състои на следващото събитие на WRC през август.

2019 ITA Rovanpera 002

снимка: официална фейсбук страница на рованпера
НЯМА КОЙ ДА СТИГНЕ ЧЕШКИТЕ ЕВОЛЮЦИИ… Второ поредно състезание тийнейджъра Кале Рованпера печели безапелационно при „профитата“.

Докато Кале Рованпера умело запази преднината си, въпреки различните малки проблеми, умело подкрепен от Ян Копецки. За пореден път отборът на Ситроен донесе C3 R5 за Мадс Остберг, който беше най-бърз на три четвърти от етапите. За съжаление имаше проблем: Мадс стартира в гъст облак прах. Той загуби почти 12 минути на етап 2, „Докато не ударих скала, мислех, че съм на пътя.“

Той използва правилата, за да продължи по-късно в добро състояние, което му позволи да покаже новото представяне на колата. Лидерите от ранните R5 включваха Николай Грязин и Пиер-Луи Лубе (в стария вариант на  Фабия). Лубе се оттегли след проблеми с диференциала (колата се движеше в режим 2WD), като накрая завърши на трето място спечели аматьорското WRC2 от Италия. Младежката WRC категория видя Денис Радстрьом да води дълго време, преди да бъде окончателно ремонтиран от Ян Соланс и който сега бе начело в серията.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев