• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Отт Танак взима всичко във Финландия

Понеделник, 30 Юли 2018 | от Мартин Холмс, Юваскийла
Отт Танак взима всичко във Финландия

КЛАСИАНЕТО СЛЕД
ОСМОТО СЪСТЕЗАНИЕ

WRC Logo OFF 001
:: Световен шампионат на пилотите (8 от 13 кръга): Тири Нювил (Хюндай) 153 т., Себастиян Ожие (Форд) 132, Отт Танак (Тойота) 107, Есапека Лаппи (Тойота) 70, Дани Сордо (Хюндай) 60, Андреас Микелсен (Хюндай) 57 т., и др.

:: Световен шампионат на производителите (8 от 13 кръга): Хюндай Шел Мобис 228 т., М-Спорт 202, Тойота Газоо Рейсинг 201, Ситроен Тотал Абу Даби 153 т.

30-ГОДИШНИЯТ естонски пилот на Тойота Газоо Рейсинг в световните серии Отт Танак (на снимката) спечели всичко в Несте Рали Финландия, с изключение на четири етапа, а автомобилите на неговия отбор бяха най-бързи във всички скоростни отсечки, с изключение на шест етапа.

Танак победи в последната минута Мадс Остберг, в ревизирания Ситроен С3 WRC, който бе начело на първия ден, а след това бе на второ място и се противопостави на натиска на пилота на Тойота Яри-Мати Латвала. Несте Рали Финландия се оказа катастрофално събитие за двата водещи отбора на WRC – Хюндай (Нювил и Микелсен, изгубили време извън пътя) и М-Спорт (където Ожие води тежка битка с нови технически подобрения на колата).

Действащият световен шампион записа само едно най-добро време, което беше на трасе със смесена повърхност.

Другото усещане за този кръг от сериите беше скоростта на Кале Рованпера, който поведе в категорията WRC2, но продължи по Рали 2 петте етапа преди края си, когато окачването на неговата Фабия се срина.

Поради своята възраст, 17-годишният имаше нужда от специален лиценз за шофиране по обществените пътища на своята страна.

Категорията WRC2 беше спечелена от международния малко познатия победител Ерик Пиатаринен с Пирели Шода Шкода R5, докато категорията WRC3 беше спечелена от друг естонски пилот – Кен Торн, протежето на Tanak.
 
Тойота, които бяха победители тук през миналата година и чиято база се намира на една ръка разстояние от щаба на ралито, отмъкна почти всичко във финландския старт. Тяхната локална зона беше разрешената зона за неограничен тест за рали автомобили.

Освен това Ярис WRC бяха с нов ъпгрейд на двигателя, насочен към подобряване на управляемостта. В Тойота не са очаквали да бъдат оспорвани от това събитие нито от Хюндай, нито от M-Спорт, но имаше и един неочакван фактор.

Отт Танак взима всичко във Финландия

снимка: моторспорт уийк
ДУБЪЛ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ… След Лаппи през миналата година, сега Тойота Газоо Рейсинг повтори победата си в Несте Рали с първото място на Отт Танак.


Нито те, нито някой друг от финландския сервизен парк имаше причина да предвиди предизвикателството на двамата млади пилоти на Ситроен. Скоростта на Мадс Остберг не беше предвидена! Това стана повече от две години, след като норвежецът беше на подиума на WRC, в дните си с M-Спорт и бе неочаквано заради неотдавнашните борби в ръководството на C3 WRC, които борби сериозно елиминираха отбора.

Грешка! Новата геометрия на задното окачване на Ситроен и новият редизайн на предно окачване, зрелищно произведоха желания резултат.
 
Екипът на Ситроен има смесени съдби. Крейг Брийн изгуби време отначало заради спукана гума, а след това, когато колата му пострада от проблеми с горивата във вечерта на първия пълен ден.

Всичко това накара Брийн да изпълни останалата част от състезанието твърде близо до предната част на класирането и единствено… за комфорт.

Остберг се справи добре в Ден 1, изпълнявайки ездата си в по-чисти условия от първите автомобили (Нювил, Ожие и Танак). Ралито се превърна в шоу на двама лидери, като Танак и Остберг се редуват на върха.

2018 FIN Ogier WRC 001

снимка: моторспорт уийк
БОРБА С НОВИТЕ ПРОМЕНИ… Себастиян Ожие успя да вземе точки за шампионата, но това стана след трудно сработване с промените в аеродинамиката и заменените амортисьори.

В Ден 2 неудобствата на Танак бяха изчезнали, а  Остберг се оказа, че трябваше да отблъсне предизвикателство от Яри-Мати Латвала, който най-накрая го направи с 2,5 секунди. Единственото нещастие бе, когато Есапека Лаппи се разби в последната сутрин, в стратегически важна четвърта отсечка и отпадна.
 
След значителна разработка, M-Sport отиде във Финландия с нови идеи. Първо, нов аеро пакет, второ, промяна на доставчик на амортисьори от Рийгер на Закс. Липсата на време попречи на възможността за сложна тестова работа, а също и възможността да се доставят достатъчно части и за трите WRC автомобила на M-Спорт, така че единствените налични части бяха използвани само от Ожие.

Повърхностният чакъл в Ден 1 възпрепятства Ожие и той никога не е имал шанса да направи колата да работи добре след това.

Навреме за този митинг екипът на Хюндай е разработил нов вентил за активиране на централния си диференциал, за който Хейдън Падън казва, че в бързите пресечени и насипни пътища, работи добре.

В Ден 1 Тиери Нювил излезе от пътя и повреди колата си, докато Андреас Микелсен се овъргаля край етапа. И двамата бяха в състояние да продължат, но само при рестартиране и надолу по реда.

2018 008 FIN Nuvile MS 001

снимка: motorsport.com
ПАК НЕДОВОЛЕН ЗАРАДИ ГРЕШКА… Тиери Нювил продължава да е начело, но Себ Ожие успя да намали разликата след Финландия.

На последната сутрин всичките три коли бяха в топ десет, но Нювил особено се разочарова, че Ожие спечели шампионските си точки, въпреки че имаше крайно лошо състезание.
 
Подкрепящият шампионат на WRC2 предизвика една интригуваща ситуация, когато Кале Рованпера дърпаше напред, докато предното окачване на Шкода се срина на финалната част  на Ден 2. Той се бори до края на сцената с помощта на укрепване с ремъци, но към това нещастие се добави и това, че капакът се отвори и блокира предното стъкло.

До този момент Шкода държеше 1-2-3 места, но на същата сцена съотборникът на Рованпера, третият Оле-Кристиан Вейби се запали зрелищно и се оттегли, а частният Шкода на Ерик Пиатаринен беше начело, водейки пред Хюндай R5 на Яри Хутонен. Рованпера пропадна на четвърта позиция. В WRC3 естонският шофьор Кен Торн победи швед Емил Берквист след дълга битка в ралито, в която пробива реши резултата.
 
Класирането в шампионата показва, че Хюндай и техният пилот Тиери Нювил продължават да водят сериите при пилотите и производителите със съответно 26 точки и 21 точки. M-Спорт и Тойота са разделени в сериите на производителите са отделени само с една точка.
 
Така завърши най-бързото състезание в WRC и отборите напуснаха Финландия с двуседмична пауза за разлика, преди асфалтовите скоростни етапи на ADAC Рали Германия.

Финландия произвежда една и съща вълна всяка година, както никъде другаде в спорта, и винаги има „елемент на свиване“. Този път победата на Танак бе 32.7 сек., миналата година Лаппи спечели с 36. Не се променя само Несте Рали Финландия никога не се променя, както не се променя и вълнението от него, което винаги е същото.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев