• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Ожие взима шейкдауна, Мийки на 0.3 сек отзад

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | от Руслан Вуцов, Салоу
Ожие взима шейкдауна, Мийки на 0.3 сек отзад

ПЪРВИТЕ 10 ОТ ШЕЙКДАУНА,
ТАНАК И СОПРО ПРАВЯТ „ХИКС“

2017 ESP Off Logo
ЕТО И ВРЕМЕНАТА от шейкдауна за рали Каталуня-Коста Даурада: Ожие 2:05.2 мин (4-о от 4 излизания), Мийки 2:05.5 (2-о от 3), Микелсен 2:05.9 (5-о от 5), Танак 2:06.3 (3-о от 3), Сордо 2:06.3 (2-о от 3), Латвала 2:06.9 (4-о от 4), Остберг 2:07.0 (3-о от 3), Нювил 2:07.1 (3-о от 5), Ханинен 2:07.3, Евънс 2:07.6 мин. (3-о от 3), и др.

ЛИДЕРЪТ ПРИ ПИЛОТИТЕ в световния шампионат по рали Себастиян Ожие (Форд Фиеста WRC) спечели днешния шейкдаун за старта на рали Каталуня-Коста Даурада, записвайки време от 2:05.2 мин на смесеното макадамово и асфалтово трасе в покрайнините на Салоу.

Ожие направи това в четвъртото по ред излизане на терена, започвайки времената си от 2:10.0, през 2:07.5 и 2:05.8 мин в първите си три опита.

Втори, само на 0.3 сек от победителя завърши пилотът на Ситроен Рейсинг Крис Мийки (Ситроен DC3 WRC), а при първото си появяване зад волана на Хюндай i20 Купе WRC норвежецът Андреас Микелсен е трети.

„Смятам, че това е добро начало за състезанието, което може да се окаже решаващо за титлата тази година“, кратко заяви пред мен французина на път за традиционната пресконференция с тримата най-бързи пилоти в шейкдауна.

Ожие взима шейкдауна, Мийки на 0.3 сек отзад

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
ВЕДНАГА СЛЕД ФИНАЛА НА ШЕЙКДАУНА… (отляво надясно) Крис Мийки, Себастиян Ожие и Андреас Микелсен се срещат с медии и зрители край самото трасе на тестовете.


Единствено той направи пет карания, но това е лесно обяснимо заради факта, че Микелсен иска да натрупа възможно най-много опит и да направи различни настройки преди първия си старт за Хюндай Моторспорт.

За първото смесено макадамо-асфалтово рали мотивацията два старта преди края на шампионата е изключително висока и това се видя на шейкдауна.

За испанската публика, която е сред най-компетентните в света, тази мотивация бе очаквана и край трасето от 2.97 км не остана и едно празно място.

2017 ESP Ogier RV 001

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
ПОСЛЕДНА ПОДГОТОВКА… Себастиян Ожие слага каската си, готвейки се да направи първото от четирите си излизания на трасето за шейкдаун.

Може да изглежда парадоксално, но очакванията ми за силно полицейско присъствие още на шейкдауна тотално се опровергаха. По  мои сметки на подстъпите към трасето и край самата писта имаше по-малко полицейско присъствие,  отколкото маршалите, ангажирани с Каталуня-Коста Даурада.

Впрочем в Салоу всичко се върти около ралито, което в момента е центъра на световните серии и човек по нищо не може да разбере какви процеси вървят в Барселона след референдума.

Почти всички пилоти подобриха своите постижения от първото излизане, като единствено Теему Сунинен (Фин, Форд Фиеста R5, 14-о време, 2:11.4 мин) се прибра в бокса след втория си опит.

2017 ESP Muton RV 001

2017 ESP Vodonos RV 001

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
ВЕЩА ИНСПЕКЦИЯ НАВСЯКЪДЕ…  Шефката на департамента на ФИА за ралитата Мишел Мутон оглежда състоянието на трасето (горе), преди да поиска от организаторите да бъде пусната водоноската. (долу).

Подборът на трасето за шейкдауна обаче се оказа малко недогледан, след като след третото преминаване на автомобилите, настилката се влоши и превърна в коловози, което организаторите от Кралския Автомобилен Клуб-Каталуня (RAСС) побързаха да „ремонтират“, изпращайки водоноска да полее макадамовия участък.

Отделно организаторите се съгласиха с искането на пилотите от WRC2 да се включат в шейкдауна наравно с топ-автомобилите, така че обилно полятото земна маса им даде повече шансове.

2017 ESP Sordo RV 001

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
БЪРЗА ДА СЕ ДОКАЖЕ ПРЕД СВОИТЕ… Дани Сордо прави скок на трасето на шейкдауна в опит да изпревари във втората сесия Отт Танак. Испанецът успя да го направи, но при третото си излизане Танак изравни постижението му и двамата завършиха „хикс“ в първия ден.

„Вече чувствам автомобила по-добре, но смесените етапи правят ралито непредвидимо“, обяви Крис Мийки.

Според Андреас Микелсен непредвидимостта на състезанието наистина е в смесените скоростни етапи, но истинската битка и решаващите за крайното класиране на Барселона-Коста Даурада ще бъдат асфалтовите отсечки. Впрочем такова е и мнението на шефа на Ситроен-Рейсинг Ив Матон, който залага на резултатите на Мийки във френското Тур дьо Корс и на Микелсен от германския кръг в световните серии.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев