• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Ожие остава в М-Спорт, Форд-EU ли е причина?

Сряда, 29 Ноември 2017 | Довънби Хол, Англия, RallyXpress
Ожие остава в М-Спорт, Форд-EU ли е причина?

ТИМОВЕТЕ 2018: ВАРИАНТ 1.0

2017 013 AUS WRC Class MS 0
ПРЕДИ ФИА официално да обяви съставите на регистрираните за световния шампионат 2018 г. отбори, ето как изглежда „тимове 2018“ на първо четене:

:: М-Спорт Форд. Себастиян Ожие, Елфин Евънс. Третото име – след около 10 дни.

:: Хюндай Моторспорт: Тиери Нювил, Андреас Микелсен и смени на Хейдън Падън-Дани Сордо.

:: Тойота Газоо. Отт Танак, Яри-Мати Латвала, Есапека Лаппи.

:: Ситроен Спорт. Крис Мийки, Крейг Брийн, Стефан Лефевър, Халид Ал Касими. Точните планове за Себастиян Льоб ще бъдат обявени по-късно.

КЪСНО ВЧЕРА вечерта на сайта на М-Спорт се появи официалното съобщение, с което отборът от Довънби Хол обявява, че петкратният световен шампион Себастиян Ожие (на снимката) ще защитава последната си титлата догодина отново с Форд Фиеста RS WRC и екипа на Малкълм Уилсън.

„С петкратния световен шампион и един от най-вълнуващите таланти на спорта, М-Спорт е добре поставен, за да защити титлите си в шампионата, който със сигурност ще бъде следващата вълнуваща битка през 2018 година“, се казва в прес-съобщението на екипа от Кямбрия (виж ТУК).

Отделно в информацията е обявен и вторият пилот на М-Спорт за сезон 2018 – Елфин Евънс, който заема мястото на преминалия в Тойота Отт Танак.

Името на третият в екипа на Уилсън се очаква да бъде обявено в следващите десетина дни.

До този момент съществуваха три, приблизително еднакво възможни варианта за екипаж №1 в М-Спорт: продължаване на договора на французина с година, преминаване в екипа на Ситроен и отиването в „пенсия“ на Ожие.

По тези три варианта се изписа много и се изговори още повече, като самият пилот бе обявил още след финала в Австралия, че какви точно е решил ще се разбере от списъка за Монте Карло, който трябва да се появи следващият месец.  

20171128 Ogier M Sport

ФАКСИМИЛЕ от официалната страница на М-Спорт, в което е обявено продължаването на договора със Себ Ожие за още един сезон.

Себастиен Ожие: „Страхотно е най-накрая да обявим плановете ни за 2018 г. Това, което сме постигнали заедно, е наистина невероятно и искаме да видим да продължи - да продължим това фантастично пътуване и да защитим всичко, което сме постигнали заедно.

„Този сезон беше много вълнуващ - някои от най-оспорваните състезания в продължение на години. Като пило определено искам да бъда част от това. Все още имам много емоции от този спорт, а в този отбор има толкова много страст. Това направи решението ми ясно и ние ще работим усилено, за да постигнем повече успехи заедно през следващата година.“

Ожие остава в М-Спорт, Форд-EU ли е причина?

снимка: джеф ридър/австралия
НЕ ДОЧАКАЛ ЯНУАРИ… Себастиян Ожие реши да изпревари датата на ФИА с обявяването на отборите, за да заяви, че остава да защитава титлата си догодина с отбора на М-Спорт.


снимка: джеф ридър/австралия
НЕ ДОЧАКАЛ ЯНУАРИ… Себастиян Ожие реши да изпревари датата на ФИА с обявяването на отборите, за да заяви, че остава да защитава титлата си догодина с отбора на М-Спорт.

Елфин Евънс: „След фантастичен сезон за целия отбор, чудесно е, че ще бъдем част от него още през следващата година. След като получихме първата победа, ние сме готови да направим следващата стъпка и мисля, че всички ние имаме още един вълнуващ сезон пред нас.

„Честно казано, не мога да чакам да се върна зад волана, а рали Монте Карло не може да дойде скоро. Ще работим усилено преди Коледната почивка, за да сме сигурни, че сме напълно подготвени, а целта ще бъде да увеличим успеха си от тази година.“

Отделно Ожие обяснява, че „… никой не може да ми даде усещането, което получих в отбора от Малкълм Уилсън.“

Малкълм Уилсън: „Сега можем да насочим цялото си внимание към колата и еволюциите, които сме планирали през следващия сезон. Тази новина определено си струваше да чакаме. Чувствам се на Луната, че имаме Себ и Жулиен [Инграсия] отново с нас през следващата година.

„Преговорите са отнели известно време, може би дори повече от миналия сезон, но сме поставили всичко в ред. Да преговаряме със Себастиян е много прост процес: той ни каза какво иска и ние трябваше да намерим начин да му го дадем."

ЗАМЕСЕНИ ЛИ СА НЕГЛАСНО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОРД В СДЕЛКАТА?

ВЪЗМОЖНОСТИТЕ на напусналият преди пет сезона производител Форд да се завърне отново в световните серии по рали лежаха сериозно в основата на решението на Ожие за продължаване на договора с М-Спорт. Зависимостта на едното и другото бе отбелязана от започнати още в Австралия, когато французинът обяви, че решението му е готово, но ще трябва да се изчака, за да бъде обявено.

Това караше мнозина да смятат, че в тежка административна машина като Форд-Европа, където решенията се взимат след дълго и прецизно претегляне, все още нямат окончателна визия по въпроса.

От една страна Форд – така или иначе – присъства в шампионата, независимо, че това става не като заводски отбор, а благодарение на 22-годишното партньорство с екипа от Довънби Хол. От друга страна компанията реално пести от спортни разходи, подпомагайки отбора на Уилсън с технологичните си разработки и инженерните решения.

Според мълвата обаче егото на Овала било сериозно засегната във всичките тези години  от 1981 г. насам (Ари Ватанен, Световен шампион с Форд Ескорт RS 1800), през които нито един пилот не успя да тази година да вземе титла за Форд Мотор къмпани.

20171128 Ogier Cintrakt

снимка: интернет
ЛИПСВА ТРЕТИЯТ ПО КОНТРАКТА… Себастиян Ожие и Малкълм Уилсън доволни от подновяването на контракта на пилота. Дали обаче на кадъра не липсва онзи, който е осигурил средствата?

Интересното е изявлението на Уилсън (виж по-горе), че преговорите с Ожие били лесни, защото  онова, което той поискал, те [Довънби Хол] трябвало да му го осигурят.

Очевидно е, че след като спечели пилотската титла, допълнена с тази на производителите, цената на Ожие е скочила неимоверно много, докато същото не може да се каже за финансовия ресурс на М-Спорт.

Всичко това дава повод да се предполага, че ако не тази, то най-рано в края на следващия сезон, а най-късно през 2019 г. Форд ще се върне официално в играта на заводските тимове, които в момента реално са едва три.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев