• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Нювил с 3-и шейкдаун, изравни ги с победите

Четвъртък, 13 Септември 2018 | от Вальо Колев, Мармарис, Турция
Нювил с 3-и шейкдаун, изравни ги с победите

РЕЗУЛТАТИ ОТ ШЕЙКДАУНА

2018 TUR Off Logo
Тири Нювил (Хюндай i20 WRC) 3:24.9 мин, следван на 1.6 сек. от Себастиян Ожие (Форд Фиеста WRC), на 2.1 от Яри-Мати Латвала (Тойота Ярис WRC), на 3.7 от Отт Танак (Тойота Ярис WRC), на 4.4 от Елфин Евънс (Форд Фиеста WRC), на 4.5 от Есапекка Лапи (Тойота Ярис WRC), на 6.4 от Мадс Остберг (Ситроен С3 WRC), на 6.7 от Теему Сунинен (Форд Фиеста WRC) и Хейдън Падън (Хюндай i20 WRC), които са с равни времена. 

ТРЕТА ПОБЕДА в шейкдауна, след двете последователни победи в Монте Карло и Швеция, днес записа лидера в общото класиране на световните серии Тиери Нювил (на снимката, Хюндай i20 WRC).

Белгиецът имаше незавидната задача, а тя му предстои и от утре сутринта, да е реалният „чистач“ на трасето на шейкдауна.

Белгиецът, за когото стана ясно, че вчера е подписал новия си контракт с Хюндай Моторспорт успя да запише време с 1.5 сек., по-добро от това на петкратният световен шампион и пряк съперник на пилота на Хюндай Себастиян Ожие (Форд Фиеста WRC).

Трети остана Яри-Мати Латвала, чийто Тойота Ярис WRС завърши на половин секунда от световния шампион

Вероятно това е бил един от най-тежките предстартови тестове не само за Нювил, а и за всички пилоти тук, защото спецификата на настилката на турските чакълени скоростни етапи е такава, че дори и не е близка до тази на най-тежките етапи в Гърция.

Камъните са остри и много хлъзгави, стърчащи с назъбените си върхове в прахоляка, който след две-три преминавания се оголват застрашително.

Точно по тази причина единият от ключовите моменти в състезанието ще е поведението на гумите.

Отделно, през по-голямата част на шейкдауна над трасето (4.7 км, недалеч от сервизния парк Аспаран – бел. ред.) имаше пълен щил, а прахоляка след преминалите коли падаше доста след като е минала и втората минута, разделяща екипажите по трасето.

Нювил с 3-и шейкдаун, изравни ги с победите

снимка: валентин колев/rallyxpress
ГОТОВИ ЗА ПЪРВИЯ ТУР КРАЙ АСПАРАН… В бокса на М-Спорт автомобилът на Ожие е готов да напусне сервизния парк за началото на шейкдауна.


Това принуди повечето от отборите, веднага след първото излизане, да започнат да правят промени по настройките на автомобилите си.

Че Рали Турция-Мармарис ще е хазартно състезание беше ясно много отдавна, но първият признак, че от днес до неделя времето ще поднася изненади бе, когато към края на тестовете днес заваля лек дъжд.

2018 TUR Latvala VK 001

снимка: валентин колев/rallyxpress
НА ЧЕТЕРИ ОЧИ С МЕНИДЖЪРА… Яри-Мати Латвала разговаря с член на екипа, споделяйки му, че спешно се налага да бъдат направени нови настройки на Яриса.

Преди това в горещото време, недалеч от сервиза се чуваше и тътена на гръмотевична буря.

Колкото и добри да са метеослужбите на тимовете, там също не дават 100-процентови гаранции и дори не изключват резки промени във времето.

Нювил пред wrc.com: „Аз спечелих малко повече в последното бягане и колата се чувстваше наистина добра при тези условия. Знаем, че тя е силна по такива груби пътища, но също така имахме добро сцепление във второто преминаване и се надявам да се възползваме от това по време на ралито“.

2018 010 TUR Road WRC 001

снимка: валентин колев/rallyxpress
ГРЪЦКИЯ И КИПЪРСКИЯ МАКАДАМ – КАТО ДОБЪР АСФАЛТ… На малката снимка добре се виждат острите като шила камъни, определящи „настилката“ на Рали Турция-Мармарис.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев