• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Нювил се бори за старата инерция от сезона

Петък, 23 Август 2019 | от Мартин Холмс, Босталзее
Нювил се бори за старата инерция от сезона

ПИЛОТЪТ на Хюндай Моторспорт Тиери Нювил (на снимката), както всъщност и действащият световен шампион Себ Ожие, пристигнаха за ADAC Рали Германия с нарастващ дефицит на шампионските точки зад Отт Танак. Нювил има две последователни шести места с нисък резултат в последните две събития и няма резултат от подиума след Португалия в началото на юни. Последното му разочарование беше във Финландия, когато силен дъжд попречи на пилота за всеки смислен тест на настройките или да научи повече за нови части на автомобила.

По-рано в Чили пилотската му грешка в момента на повеждане в шампионата имаше огромно последствие за инерцията му в първенството, от която грешка той все още не се е възстановил.

Очакваше се Германия да бъде добро събитие, ако може да се избегнат пробиви, като резултатът на белгиеца в края на това събитие ще даде времето за формулиране на политиките за последвалите състезания.

Очаква се Турция да бъде грубо рали, а резултатът от него ще бъде показател за успеха на развитието на автомобила.

Нювил се бори за старата инерция от сезона

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ФИНЛАНДСКО ИЗОСТАВАНЕ… За Тиери Нювил Несте Рали Финландия се оказа не само разочароващ старт, но и загуба на шампионската инерция.


:: МАДС ОСТБЕРГ: ПОДОБРЯВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

Междувременно преди старта на германското надбягване Мадс Остберг обяви, че работата по подобряването на Ситроен C3 R5 все още продължава.

„За Португалия и Сардиния имахме промени в задното окачване – казва пилотът. –То не направи колата по-бърза, но я направи по-прощаваща грешките и помагаща на пилота да бъде по-уверен, да работи паралелно с промените, направени в WRCar през 2017 и 2018.

„Проблемът остава – тя е трудна за настройка, когато трябва да се постигне баланс между идеалното сцепление и поведението на автомобила. Върви се в кръг, ако не сте уверени в грипа - не сте уверени, когато спирате, а това моментално се отразява на спирачките.

„След няколко седмици се очаква някои нови части за окачването, които ще са готови за тестване. Следващото ми рали се очаква да бъде Уелс Рали Великобритания, а след това се надявам да стартирам и в Каталуня“.

2019 GER Ostberf FB 001

снимка: лична фейсбук страница на пилота
КАРА СЪС СТАРИТЕ ПРОБЛЕМИ В КОЛАТА… Засега Мадс Остберг в ADAC Рали Германия ще трябва да приема предишните проблеми в C3 R5, които не дават възможност за прецизни настройки.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев