• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Луис Моя се подобрява от мозъчна аневризма

Понеделник, 08 Януари 2018 | Ла Коруня, Испания, RallyXpress
Луис Моя се подобрява от мозъчна аневризма

МОЯ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ
НА ЮХА ПИРОНЕН

1987 MON Joho Pironen 000
ПОЧТИ 25 години по-рано друг топ-състезател при навигаторите – Юхо Пиронен, също бе поразен от мозъчна аневризма. Това става през лятото на 1993 Г., когато по време на опознаването на трасетата за рали Аржентина, Пионен колабира в хотелската си стая. Финландецът също премина през операция, след което обаче напусна спорта по обясними причини. В това рали по спешност той е заместен от Ники Грист, който за броени дни трябва да се сработи с Юха Канкунен, който никога не е имал друг навигатор освен Пиронен. Въпреки това Канкунен/Грист и Тойота Селика Турбо 4WD печелят в Аржентина.

57-ГОДИШНИЯТ двукратен световен шампион при навигаторите Луис Моя (на снимката), продължава успешно да се възстановява у дома в Ла Коруня, Северозападна Испания, след дългогодишният партньор на Карлос Сайнц претърпя мозъчен кръвоизлив.

Моя успешно премина през хирургическата намеса, след като дълго време страдаше от силно главоболие.

В Истаграм Луис Моя е постнал своята снимка от болничната стая, коментирайки я с краткото и най-важно изречение: „Какъв късмет съм имал. Няма последствия! "

Научавайки тази новина в Лима, точно преди началото на Дакар, неговият шампионски пилот Карлос Сайнц изпрати съобщение: „възстановяване скоро, ние все още имаме някои класически автомобил рали да направя, но не ми даде тези белези преди Дакар!“

Моя напусна световните серии по рали в края на 2002, след спечелването на 24 ралита като навигатор WRC.

Испанецът е четвъртият най-успешен ко-пилот в цялата история на световния шампионат. Оттогава той е два пъти спечели рали Испания историко с Карлос в Порше, е работил в екипа на Субару Световен рали Тим Рали, а последната му длъжност бе посланик за Фау-Ве в световните серии.

Луис Моя се подобрява от мозъчна аневризма

снимка: личен архив на луис моя
БЪЗО ВЪЗСТАНОВЯВАЩ СЕ… Луис Моя в реанимацията на болницата, след като е преминал успешната операция за отстраняването на аневризмата.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

2017 PPR MeekeВъпрос на лично решение. Говорейки за Ълстър радио в Северна Ирландия преди дни, Крис Мийки (на снимката на Мартин Холмс) разкри, че причината той не се конкурират в Райд Полски е била лично негово решение и той е избрал да не се заявява. Преди това е вярвал, че той е бил отпаднал от екипа на ситроен Рейсинг заради неубедителни последни резултати в шампионата. „Имам глуха линия за Полша. В крайна сметка това беше моето обаждане [до отбора]. Говорихме и обсъдихме много за това. Не бях доволен от ситуацията, но беше необходимо да се направи стъпка назад, за да позволи на всички останали да се реализират. В този момент е нает Андреас Микелсен, дори са накарали Себастиан Льоб да тества колата, но всички са давали същата информация за проблемите с „це-тройката“ като обратна връзка. Отне известно време за всички да разберат проблемите, които имахме. Това се превърна в много трудна ситуация и, за да бъда честен, аз бях този, който постави ръката и им каза [на отбора], че ще отстъпя мястото си. Това, което вероятно е по моя вина в предишните три събития е, че бях продължил да залагам главата си на дръвника. Поглеждайки назад това е може би правилното нещо [за мен] да се направи при тези обстоятелствата. Но никога не е хубаво положение…“

На прага на сензацията 25-годишна Мазда 323 vs дузина R5. Първото за новата 2018 г. състезание – стартът на австрийския национален шампионат, започнал с Янер Рали, бе на прага на сензационен финал, преди 25-годишният Симон Вагнер и неговата 25-годишна Мазда 323 да отпаднат в 7-ия скоростен етап. Комбинацията Вагнер-Мазда имаше всички шансове да пребори конкуренцията от дузината R5, ако скоростната кутия на японската рали-реликва не беше предала фронта. Това донесе победата на 45-годишният Йоханес Кафербьорг и Фиеста R5 (на снимката долу). Обаче Кафербьорг спечели победата и заради отпадането на прекия си конкурент Ники Майер-Майнхов, отпаднал заради проблеми с горивната помпа на неговия Форд Фиеста R5. Ворив януарското австрийско състезание се класира Герхард Айгнер, също с Форд Фиеста R5.

2018 Janer Rally

…и продължава да печели в Индия. Като продължение на победата на Гаувар Жил (на снимката от MFR долу) в регионалното първенство на ФИА за Азия и Пасифика, пилотът на индийския тим MRF спечели третото от четирите си участия в Рали Аруначал, базирано в Зирро, североизточната част на страната. Този път Жил бе зад волана на Махиндра XUV500. „Това бяха най-бързите и най-технични скоростни отсечки, които аз съм виждал в първенството на Индия от много-много години насам. Имахме идеален автомобил, фантастичен сетинг, подходящите гуми и наистина сме щастливи от победата. Финалният кръг от 18-те индийски състезания в серията е на 19/21 ануари в Бангалор.


2018 Rajasthan rally

2018 Teemu SuninenОфициално в Бирмингъм. Годишната презентация на отборите и автомобилите от световните серии по рали за 2018 г ще бъде по време на в Международното автомобилно шоу в NEC Бирмингъм, зала 9. Това ще бъде първият шанс да видите на живо дизайна на световните рали автомобили за 2018 г. и също - в очакване на първия лист на заявените. Става дума за 86-ото рали Монте Карло, чийто списък с регистрирани участници също се очаква тази седмица. Със старата госпожа започва и сезон 2018, като в него основната питанка остава кой ще е екипаж №3 в състава на световните шампиони от М-Спорт. Във Финландия обявяват, че това ще е Теему Сунинен (на снимката) , като в. Хелзинки Саномат твърди, че той ще е ангажиран в 8 от 13-те състезания на първенството. Сунинен обаче няма да фигурира в Монте Карло, а извън участието си в WRC, той ще кара допълнително и в WRC2.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев