• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Лапи възражда вечното финско наследство

Събота, 05 Август 2017 | София, RallyXpress
Лапи възражда вечното финско наследство

ФИНЛАНДЦИТЕ се върнаха и в това никой няма никакви съмнения след финала на Несте Рали Финландия. Победата на Есапека Лапи в кръг от световното първенство, извоювана по възможно най-страхотния начин в Юваскийла, нямаше аналог дължи години, а начинът, по който 26-годишния фин я закова най-високо сред спортните си трофеи ще се помни доста дълго време. Може би толкова дълго, колкото и самите финландци ще разказват за нея край етапите на езерното рали. Разбира се, местните медии обявиха тази победа за начало на нова ера в рали-спорта и със сигурност това не е преувеличено.

Всъщност случайна ли беше тази победа и заявката за нея не бе ли самият факт, че японците от Тойота Газоо заложиха на фински фамилии?

Ето какво пише под горното заглавие английският доайен сред рали-журналисти и смятаният за безспорният №1 в WRC:

Есапека Лапи става първият пилот, който бележи победа в световните серии, без преди това да има записан резултат на подиума. Това става 17 години, след като същото правят сънародниците му Маркус Грьонхолм (2000 г., Швеция) и Томи Макинен (1994 г., 1000 езера).

Лапи възражда вечното финско наследство

снимка: мартин холмс/англия
ДОБРИТЕ СТАРИ ВРЕМЕНА… 1975 г., финландския кръг от световния шампионат. Трима местни пилоти са на подиума (отляво надясно): Симо Лампинен, Хану Микола и Тимо Макинен.


Финалът в Несте Рали финландия можеше да повтори един друг рекорд отпреди 31 години, когато целият подиум е окупиран от местните пилоти.

Това обаче не стана, след като Елфин Евънс проби финландската тройка, измествайки Юхо Ханинен от второто място на финала и проваляйки финландския празник.

Три етапа до края на ралито уелсецът, който кара за ДиМак, се промъкна напред, използвайки проблемите на Мадс Остберг с диференциала и изоставането му в дъждовния петък след обед.

Сега най-силните рали фенове ще се наложи да чакат още дълго за друг подобен момент на национална гордост у дома.

Последния случай на финландски трипъл на подиума е от 2002 г. в Нова Зеландия Рали, когато двамата пилоти на Пежо 206 WRC Маркус Грьонхолм и Хари Рованпера и Томи Макинен (Субару Импреза S7 WRC) завършват най-бързо от конкуренцията.

В домашни условия това не се е случвало от 1986 г., когато Тимо Салонен (Пежо 205 Т16 Е2), Юха Канкунен (Пежо 205 Т16 Е2) и Марку Ален (Ланча Делта S4) окупират подиума в Юваскийла.

2017 FIN Essape Lappi VK

снимка: влентин колев/rallyxpress
ПЪРВИ ВЪВ ФОКУСА НА КАМЕРИТЕ… Есапека Лапи и Яне Ферм позират пред камерманите и фоторепортерите на финала на пауър-стейджа в момент, в който разбират, че вече няма кой да ги извести от върха.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев