• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Край за отдиха, рестарт на WRC в Юваскийла

Сряда, 25 Юли 2018 | От Мартин Холмс/Англия
Край за отдиха, рестарт на WRC в Юваскийла

Най-важното за подновения
старт на световните серии

2018 FIN Off Logo
НЕСТЕ РАЛИ Финландия поставя началото на финалната половин дузина от световните серии тази година. Финландската класика е в четири дни (три от тях пълни), има 23 скоростни етапа (обща дължина 317.26 км, увеличени с 2.18 в сравнение с 2017 г.), а дистанцията между старта и финала в Юваскийла е 1427.49 км. През миналата година средната състезателна скорост на Несте Рали Финландия беше 126.09 км/ч, което бе рекордно за световния шампионат.

СВЕТОВНИЯТ рали шампионат на ФИА през 2018 г. се възобновява след шестседмична лятна почивка с рали Несте Рали Финландия, събитието, исторически известно като 1000 езера Рали (26-29 юли).

Това е едно от само две състезания в рамките на първенството, което се провеждат всяка година от началото на сериите в WRC и единственото събитие, което винаги е било базирано в един и същи град.

В наши дни това е най-бързото рали в WRC, като през последните две години средната скорост е удари границата на 126 км/ч. За пореден път комплекс Павилионки е епицентърът на събитието, където мястото на старта, обслужваната зона и сервизната зона са на пешеходно разстояние от центъра на разположеният в Централна Финландия град Юваскийла.
 
Основната промяна на маршрута през тази година е, че много добре подбраното разнообразие. Беше направено специално изграждането на голям скок в зоната за зрители в самия край на пауър-стейджа, където е изграден изкуствен скок, сякаш Несте Рали финландия не е известно със своята силно вълнообразна природа!

Организаторите отново отхвърлиха понастоящем популярната, но противоречива концепция за намаляване на скоростта от шиканите, единственият шикан на това събитие, който се намира на публиката в центъра на Харжу, по протежение на участък от асфалтов път.

Значително внимание се отделя на избора на специални етапни пътища. В несигурността да се знае колко бързо ще бъде новото 2017 поколение WRCars и опасенията, колко високо ще бъде печелившата средна скорост, организаторите експериментираха миналата година с триъгълни отклонения от пътя, където това беше възможно.

Тази година бяха направени значителни усилия за повторно посещение на традиционно неподходящи по-тесни пътища, за да се оцени отново пригодността на настоящите им условия.

Съобщено е, че тазгодишният маршрут включва около 20 километра пътища, които никога не са били използвани като специални етапи по време на събитието, като често се заменят секции от отдавна установени етапи, например части от известния и много бърз етап на Оунинпойя.
 
Вписването доведе до няколко изненади. Общият брой на 72 екипажа се е увеличил с 11 стартиращи миналата година. Наред с по-младите шофьори Крейг Брийн и Мадс Остберг, 46-годишният шейх Халид Ал Касими прави второто си участие в отбора на Ситроен Рейсинг тази година.

2018 Khalid Al Qassimi

снимка: архив на rallyxpress
ВТОРО РАЛИ ЗА СЕЗОНА… Основният меценат на Ситроен Рейсинг - Шейх Халид Ал Касими, ще стартира във Финландия като част от лимитираната програма за сезон 2018.

На третото място в отбора на Хюндай Моторспорт е Хейдън Падън, а не Дани Сордо. Има 18 вписвания в WRC2, където политиката на Шкода Моторспорт за „равни шампионати“ води до участие на Оле-Кристиян Вейби и 17-годишния Кале Рованпера, които се състезават в голямото събитие на страната.

Този път не са регистрирани основните претенденти на WRC2 на Шкода понтус Тидеман и Ян Копецки. Броят на състезателите на JWRC достига ново високо равнище - петнадесет - благодарение на тазгодишния пилот на Несте Рали Бъдеща Звезда Хенри Хокала.

2018 FIN Henri Hokkala

снимка: архив на rallyxpress
ПОДКРЕПЕТЕ МЕСТНАТА ЗВЕЗДА… Хенри Хокала е бъдещата надежда на финландските ралита, за когото месните запалянковци ще викат през този уикенд.

Има необичайно двама шофьори от Индия: Гаурав Жил, обут в не-шампионите гуми MRF, разработвани за Фиеста R5 и Санжай Такале в шампионата на WRC3, който ще кара Фиеста R2.
 
Новата версия на меките гуми ще бъде доставяна на заводските тимове и водещите отбори от Мишлен, които са с по-твърда композиция.

Любимият отбор на това събитие трябва да бъде Тойота, чиито пилоти включват миналогодишната победител Есапека Лаппи, както и трикратният победител у дома Яри-Мати Латвала. Щабът на техния екип е разположен на някакви си 20 км от центъра на ралито.

Край за отдиха, рестарт на WRC в Юваскийла

снимка: архив на rallyxpress
МНОГО БЪРЗ И ДАЛЕЧЕ ЛЕТЯЩ ФИНЛАНДЕЦ… Есапека Лаппи стартира в Несте Рали Финландия със самочувствието на последния победител о класическата надпревара.


В шампионата на производителите Хюндай пристига във Финландия с 28 т. аванс пред М-Спорт, чийто пилот Тиери Нювил в момента е 27 т. пред №1 на M-Спорт и световен шампион за последните пет сезона Себастиен Ожие.

ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ПРЕДИ НЕСТЕ РАЛИ ФИНЛАНДИЯ

2018 001 A Ford Fiesta:: М-СПОРТ ФОРД WRT. Тринадесет са победите за Форд, датиращи от 1968 г. с Ескорт RS1800, 5 подиума във Финландия има Ожие и един Евънс. Техническите иновации, съсредоточени върху нови аеро части, се развиха от четиримесечно проучване на Форд (нова задната броня и дифузьор само за Ожие - достатъчно налични части само за един автомобил), насочени към увеличаване на натиска, избран след изпитания "един до друг“ във Финландия. За останалите няма конкретни новости за това състезание, просто настройка на корекциите. Отборът е правил два дни тестове с Ожие, един ден - за Евънс и Сунинен. Всичките изпитания са били във Финландия. Автомобили, които ще бъдат използвани: шасита №9 (Португалия) за Ожие, №8 (последно използвана от него в Корсика) - за Евънс и №6, използвани от Ожие през 2017 г. - за Сунинен, но използвани в състезанието тази година.
  
2018 002 B Hyundai i20 WRC:: ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Несте рали Финландия ще предостави специално предизвикателство за отбора, който разшири преднината си и в двете световни титли след Сардиния, въпреки че нито отборът, нито пилотите му са печелили във Финландия и имат само един подиум - за Нювил, но с M-Sport през 2013 г. Освен проблема с предавателната кутия на Андреас Микелсен, причинен при преобръщане, надбягването на тима в Сардиния беше безпроблемно. Тестовете за предварителни събития бяха проведени както във Финландия (близо до Ямса - с Микелсен и Падън), така и в Естония (като Падън се състезаваше за Рали Естония и тестваше останалите шофьори). Ново шаси ще има за Нювил (№14) и ревизирани автомобили за Микелсен (№9) и Падън (№11).
 
2018 003 C Yaris WRC:: ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Това трябва да бъде топ-състезанието за отбора, надпревара, която се повежда „под прозореца“ на екипа. Тойота спечели тук през 2017 г. с Есапека Лаппи, който през последните две години е първенец на WRC2. Връщайки се към стария вариант на отбора – Тойота Тим Европа (ТТЕ), то той е взимал финландското рали три пъти. От сегашната гарнитура във Финландия Яри-Мати Латвала е печелил три пъти (с Форд през 2010) и с Фолксваген (2014 4 2015).
 

2018 004 C Citroen C3:: СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. В предишните години ситроен е печелил тук пет пъти, започвайки от Паули Тойвонен през 1962 г. и се стигне до Крис Мийки през 2016 г. Най-добрите финландски резултати за сегашните пилоти на Ситроен са двата подиума за Мадс Остберг (един със Ситроен, един с Форд) и другата за Крейг Брийн. Любопитно е, че Халид Ал Касими завърши на 16-то място на това събитие през последните три години - и през 2007 г.! Единственият технически проблем на екипа в Сардиния беше блокирането на двигателя за Брийн, минало за сметка на пилота, който трябваше да синхронизира използването на съединителя по различен начин. Брийн се състезава в Рали Естония, Остберг има двудневен тест във Финландия, а Брийн и Шейх Халид поотделно – по един ден. Остберг има шаси №4 във Финландия, Брийн №8 и Халид №7. Новостите в автомобилите за Финландия са насочени към геометрията на предното окачване, за да се осигури по-добра стабилност на шасито. Пояснения от отбора на Остберг: няма да се състезава в Испания, където вместо него ще участва Льоб.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев