• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Комшиите официално представиха Мармарис

Понеделник, 14 Май 2018 | Истанбул, RallyXpress
Комшиите официално представиха Мармарис

ИНТЕРЕСЪТ КЪМ възроденото Рали Турция 2018 (13/16 септември), което ще бъде базирано в Курорта Мармарис в Анадола, бе подновен този уикенд с официална церемония по неговото откриване в Истанбул, подготвена и направена с пищност и щедрост, типична за комшиите. В тържественото промотиране на състезанието, освен всички официални лица, ангажирани от турска страна с завръщането на Турция в световните серии, разбира се, присъстваше и Оливие Сиесла, промоторът на световния шампионат по рали.

„Много се радваме, че световният шампионат се завръща в Турция в Мармарис - каза Осман Аскин Бак, министър на младежта и спорта на Република Турция.  - Турция е център за автомобилната индустрия, а турците обичат състезанията с колите и ще се радват много да видят световното първенство тук. Сигурен съм, че организаторите ще направят успешно събитие.“

„Благодаря на ФИА и WRC, че се довериха на Турция и ни дадоха възможност да организираме това събитие през септември. Това е голям успех за нашата федерация и нашата страна, както и за успех в туризма“, допълва министърът.

Районът на Мармарис в Анадола не е предложен случайно от комшиите, защото това е регион, който едновременно е свързан изключително силно както с туризма на съседната страна, така и с автомобилната индустрия в Турция, където на практика се произвеждат едва ли не всички световни марки.

Рали Турция 2018 е първото ново място за състезание на световните серии, откакто Рали де Франс се премести в Страсбург през 2010 г.

Комшиите официално представиха Мармарис

снимка: топлу горсел/tomsfed
ТЪРЖЕСТВЕНО И ПИЩНО… С присъствието на най-високопоставените люде в TOMSFED и промотора на световните серии Оливие Сиесла, в Истанбул официално бе обявено присъствието на Турция в WRC 2018.


Въпреки значителните усилия за привличане на нови страни в WRC, последната нова нация в серията дойде преди осем години с еднократното домакинство на България и Боровец.

През миналата година, 21 септември 2017 г., бе публикуван календара за сериите през този сезон, основан на решението на Световния съвет на Международната автомобилна федерация (ФИА) седмица по-рано, с което Турция отново ставаше част от автомобилната надпревара.

Точно забавянето на публикуването на календара за 2018 г., както и посочените за Турция WRC дати 13/16 септември) доведоха до значително объркване в домашния календар, като главно това се отрази върху най-доброто от българските ралита – Сливен, чийто старт бе планиран седмица по-рано.

Четири месеца по-късно, след одобрението на ФИА, датите на Сливенското рали са преместени значително назад във времето – 27/29 юни.

2018 TUR WRC 1st site

снимка от екрана: rallyxpress
ГОТОВИ ЗА АКЦИЯ… На работния вариант на сайта на ралито комшиите гарантират, че вече са готови за старта.

:: БЪЛГАРИЯ ПАК ПОСЛЕДНА. ТОЗИ ПЪТ ОБАЧЕ СЪС ЗНАК ПЛЮС

В ДЕСЕТКИ КЛАСАЦИИ, които се появяват всекидневно в мрежата и медиите, България ще цитира като страна, заемаща последните места в много различни, но важни за обществото класации. Дори и половината от тези ренкинги да са фейкове, остава една друга половина, в която първото място за страната ни отзад напред просто си ни принадлежи, а ако още не сме го получили – то ни се присъжда по презумпция.

В световния автомобилизъм България също заема последната позиция. Но за разлика от останалите класирания, това последно място е със знак „плюс“, защото страната ни е последната в списъка на ФИА, получила макар и еднократно, домакинството на световния шампионат.

Това става в годината, в която ФИА отчаяно търси разширяване на географията на световния шампионат.

Заслугата за това домакинство, без ни най-малко съмнение, е резултат на авторитета на покойния президент на БФАС и председател на СБА Георги Янакиев, който след Световния съвет на ФИА през октомври 2009 г., в момента, в който стана ясно, че Боровец и Самоков ще домакинстват на WRC заяви пред bTV: „Докарах кръг от световен шампионат по мотокрос в България, сега направих у нас да има и кръг от световния шампионат по рали… Все нещо съм направил за този спорт.“

2010 WRC BUL Start Samokov

снимка: архив на rallyxpress
9 ЮЛИ 2010 Г., СТАДИОН ИСКЪР, САМОКОВ… Дори и в най-развихрените си фантазии феновете не са виждали това – България е домакин на WRC, Льоб, Елена и Ситроен WRC на стартовата арка край Боровец.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Корейски успех в Испания. Хюндай i20 R5 спечели в четвъртия рунд на испанската асфалтова серия - Рали Вила де Адее на остров Тенерифе, след като Хосе Суарес (първи негов старт в рали шампионата за пет години!), завърши 2,9 сек. пред Иван Арес и Мигел Фостър (двамата с Фиеста R5). Арес и Фостър са съвместни лидери на поредицата.

Дубъл на Шкода в Швеция. Фредрик Алин записа втората си победа в шампионата на Швеция за сезона, побеждавайки в южното шведско рали, като Алин спечели всеки етап от надпреварата.

Втората естонска шампионска победа на сезона. Тя е за украинецът Валерий Горбан с Мини Купър, който спечели на финала в Талин Рали.

Форд печели на два фронта. Манкс Рали, което е част от британския шампионат на асфалтови настилки бе спечелено от Джейсън Принчърд (Форд Фокус WRC, на снимката от MSA, долу), докато Мат Едуардс (Форд Фиеста R5) е победител в Рали на Централен Уелс, кръг от първенството на макадам.

DdAQtzYWsAENm0H

Тайно снимане на филм. Това е било направено преди седмица на специално тайно събиране на хълмовете западно от Мадрид, когато двукратният световният шампион и двойният победител в Дакар - Карлос Сайнц, бе домакин на настоящите и бившите пилоти на Формула 1 Карлос Сайнц-младши, Дейвид Култард и Марк Уебър. Четиримата са подготвяли промоционален видеофилм за Канал 4 на Великобритания, който ще бъде излъчен по време на GP на Монако. За снимките е бил избран специален етап с дължина 2 км в земеделските земи на фермата на фамилия Сайнц, където четиримата пилоти изпитаха автомобил Рено Клио N5 на испанския отбор RMC Моторспорт.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев