• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

Кои от „класиките“ ще паднат от сериите WRC

Петък, 28 Юни 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Кои от „класиките“ ще паднат от сериите WRC

СЛЕД МНОГОГО подробности, обявени по време на Световния съвет по моторни спортове на Международната автомобилна федерация (ФИА) на 14 юни, централата публикува повече подробности, особено по отношение на дълготрайната структура на автомобилите, подредени „в пирамида“, а също и последващото преномериране на категориите, приложими в регионалното състезание, където не се допускат WCars, за използването на по-ниски цифри на плащане, за да се посочат най-добрите категории в автомобилния спорт.

Още по-големите новини се обещава да станат известни до края на юни или в началото на идния месец, когато ФИА ще публикува предложения календара на WRC за 2020 г.

Това, което се споменава като новина за календара е, че някои от съществуващите „класически“ ралита от WRC ще бъдат премахнати.

По отношение на категоризацията, в низходящ ред на изпълнение, R5 стават „Рали 2“, наскоро представеният R4 Кит, който е заменен от предишните автомобили от категория R, базирани на R4, става „Рали 2 Кит“, след това идва R-GT, след това категория, наречена R3 обявени в бъдеще, за тогава съществуващите автомобили R2 ще се наричат ​​„Рали 4“ и съществуващи автомобили R1 „Рали 5“.

В същото време все още не е обявено, как в новата пирамида ще се поместят настоящите автомобили от националната категория (подчертани от AP4 в Австралия и Макси Рали в Южна Америка).

Кои от „класиките“ ще паднат от сериите WRC

снимка: мартин холмс рали
ЗАДАВАТ СЕ ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ, НО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪВСЕМ ЯСНИ… като например, къде в „пирамидата“ ще бъдат поставени автомобилите с национални хомологации.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМЮБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Подробности около Уелс Рали. Детайлите, публикувани при първоначалното представяне на началната локация на Уелс Рали Великобритания към Ливърпул през 2019 г., съвпаднаха с подробности за първия специален етап, смесената настилка на етапа в Оултън Парк, за която се смята, че е най-живописните британските серии. Тя ще се проведе в четвъртъка, непосредствено след началото на състезанието в самия Ливърпул, най-вече по трасетата за моторни състезания, което беше мястото, където сър Стърлинг Мос записа единствената си победа с 4х4 във Формула 1 (1961, Голд Къп Рейс), когато Неговият Фъргюсън беше последният автомобил, който спечели състезание от F1.

19651224 Autosport cover

Останалата част от ралито ще се проведе, както обикновено, в рамките на Уелс. Рали Великобритания има е с доста дълга история, в която Оултън Парк е включена като отсечка. Копието от обложката на днешното сп. Аутоспорт (на снимката горе) показва победителят в RAC Рали 1965 г. Рауно Алтонен с неговото Мини Купър S, преминаващ през Лодж Корнър, който тази година ще бъде в първият лъч на ралито.
 
Финландците извадиха новата си звезда. Това стана ясно, след като 17-гозишният Сами Пажари (на снимката от сайта на ралито, долу) бе избран за победител в наградата за Бъдещата летящата финландска звезда, в изданието на конкурса за 2019 г. Пажари е гарантиран с наградата - напълно подкрепен пакет за участие в категорията JWRC на предстоящото Несте Рали Финландия. Преди пет години, носителят на наградата беше Теему Сунинен.

Sami Pajari

Райдът се доближава до юбилея. Този уикенд е на 76-отоиздание на Райд Полски, един от най-старите в стартове в този спорт. В същото време Райдът отбелязва и 50 години в шампионат на европейския рали шампионат на ФИА. Тази година са предпочетени етапите, които са по-близо до базата на ралито в Миколайки. С това се е целяло да се ​​направи разстоянието на ралито по-късо, а маршрутът - по-приятен за зрителите.

Gaurav Gill K 003 Прекратено партньорство. Голяма новина от Индия е, че Гаурав Жил се е разделил с 12 годишния си търговски спонсор Гуми MRF и… е сключил сделка с конкурента на MRF, компанията JK, с когото е работил в началото на кариерата си. JK заявява, че шесткратният национален шампион пилот ще се състезава в най-малко три WRC2 събития, но в кой сезон не се посочва, въпреки че Жил ще продължи да управлява Махиндра за индийски ралита тази година с продължаващи преговори, ако това се продължи от MRF. Бъдещите намерения на фирмата MRF бяха, да развиват гумите за WRC чрез текуща програма за международно участие.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев