• ...ЗА ФИНАЛА НА СЕРЕС ИВАН ВЛЪЧКОВ СМЕНЯ И АВТОМОБИЛА, И СЕРИЯТА! СУДЕНТЪТ ДЕБЮТИРА ПРИ "МАКСИМАЛИСТИТЕ"...

     

  • ...ПЕТ ЕКИПАЖА ОТПАДНАХА ОЩЕ ПРЕДИ СТАРТА НА  ВИДИНСКИЯ СПРИТ ДНЕС НАДВЕЧЕР...

  • ...ЗА СПРИНТА КРАЙ ВИДИН ПРЕЗ ТОЗИ УИКЕНД ДОМАКИНИТЕ БИХА ЗАЯВКИТЕ И НА ДВЕТЕ ГОЛЕМИ РАЛИТА СЛИВЕН И БЪЛГАРИЯ...

В понеделник колоната напуска континента

Вторник, 23 Октомври 2018 | от Мартин Холмс/Салоу
В понеделник колоната напуска континента

КАТАЛУНЯ ИЗПУСНА РЕКОРДА

2018 ESP Logo OFF
САМО 88 километра в общата дистанция на състезанието не стигнаха на испанските домакини, за да се регистрират тази година като автори на най-дългото от тринадесетте състезания в шампионата. Дистанцията тази година е 1495.73 км, разделена на 18 скоростни теста, общата дължина на които е 331.58 км. Преди години състезанието бе първото, в което ФИА реши да използва смесени настилки от асфалт и макадам.

ИСПАНСКОТО Каталуня-Коста Даурада е последното европейско състезание и единственият кръг от световните серии, който е със смесена настилка – асфалт и макадам, след който кръг колоната напуска Стария континент до следващия шампионат.

Сред удоволствията в списъка със заявките е завръщането на Фолксваген Моторспорт, който в това състезание ще бъде представен с автомобили R5 и се връща в световните серии след двугодишна пауза със световния шампион за  2003 г. Петер Солберг.

За него това ще е първото състезание след шест години отсъствие от ралитата. Вторият пилот е Ерик Камили, който не е бил на терена в продължение на четири години.

Любопитното е, че двамата братя Петер (№49) и Хенинг Солберг (№50) са със „съседни номера“, с автомобили на една и съща група, но с две различни марки – Фау-Ве и Шкода.

Испанското рали е четвъртият и последен за този сезон опит на Себастиан Льоб със Ситроен С3 WRC, чиито участия тази година също са след четиригодишна пауза.
 
В понеделник колоната напуска континента

снимка: интернет
ЗАВРЪЩАНЕТО НА ФАУ-ВЕ… След пауза от два пълни сезона, в които германската марка предаде „голямата титла“ в ръцете на Форд, но я остави при Ожие, сега Фолксваген се завръща в играта, макар и в по-ниска категория.


Общо четиринадесет от 76-те регистрирани за това състезание са автомобилите от категорията WRCarс, 21 са екипажите в WRC2, още 4 в WRC3 с четири регистрации, допуснати и по национални автомобилни правила с местни автомобили N5.

Включването на 22 автомобила Пежо 208 R2, допълват общата бройка, но тяхното участие е ограничено до Купата на Пежо Рали Къп Иберия, за които са предвидени само първите седем етапа на ралито.

Три седмици преди последния кръг в Австралия и с очакванията за предстоящите промени в екипите за 2019 г., Каталуня-Коста Даурада ще бъде последният шанс за феновете в Европа да видят повечето пилоти в досегашните им отбори.
 
Каталуня се очаква да бъде основен поврат в три големи шампионати – на пилотите, и на производителите.
 
Четирите испански автомобила от група N5 представляват последната проява на световната тенденция за рали, за да се заобиколят традиционните правила от Приложение Жи, които уреждат допустимостта на автомобилите, които могат да бъдат използвани в състезания от световните серии.

2018 ESP Loeb INT 001

снимка: интернет
ПОСЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ГОДИНАТА… Себастиян Льоб ще стартира за последен път като гост пилот на родния си тим, преди да стане ясно дали догодина кариерата му ще продължи в Ситроен, каквито са последните по дата спекулации.

Тази тенденция следва движението "Макси Рали", чийто пионер е Аржентина, както и формулата AP4 в Австралия, автомобили, които участват в състезанията, но без да отбелязват шампионските точки на ФИА.

Маршрутът на събитието, базирано в Салоу, е подобен на последните години. Стартът в Салоу е 13:00 ч. в четвъртък с асфалтовия етап в центъра на Монтджуик в Барселона.

Етапите от чакъл са в петък, а асфалтовите трасета са в събота и в неделя сутринта. Петъчните етапи са променени в предишния им вариант, така че 38-километровата отсечка е оставена за последно в петък.

Общата дължина на макадамовите етапи през тази година е с увеличен процент от общия конкурентен маршрут.

Лидерът в класирането Тиери Нювил ще бъде първи автомобил по макадамовите отсечки, следван от Себастиен Ожие и От Танак.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев