• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

В понеделник колоната напуска континента

Вторник, 23 Октомври 2018 | от Мартин Холмс/Салоу
В понеделник колоната напуска континента

КАТАЛУНЯ ИЗПУСНА РЕКОРДА

2018 ESP Logo OFF
САМО 88 километра в общата дистанция на състезанието не стигнаха на испанските домакини, за да се регистрират тази година като автори на най-дългото от тринадесетте състезания в шампионата. Дистанцията тази година е 1495.73 км, разделена на 18 скоростни теста, общата дължина на които е 331.58 км. Преди години състезанието бе първото, в което ФИА реши да използва смесени настилки от асфалт и макадам.

ИСПАНСКОТО Каталуня-Коста Даурада е последното европейско състезание и единственият кръг от световните серии, който е със смесена настилка – асфалт и макадам, след който кръг колоната напуска Стария континент до следващия шампионат.

Сред удоволствията в списъка със заявките е завръщането на Фолксваген Моторспорт, който в това състезание ще бъде представен с автомобили R5 и се връща в световните серии след двугодишна пауза със световния шампион за  2003 г. Петер Солберг.

За него това ще е първото състезание след шест години отсъствие от ралитата. Вторият пилот е Ерик Камили, който не е бил на терена в продължение на четири години.

Любопитното е, че двамата братя Петер (№49) и Хенинг Солберг (№50) са със „съседни номера“, с автомобили на една и съща група, но с две различни марки – Фау-Ве и Шкода.

Испанското рали е четвъртият и последен за този сезон опит на Себастиан Льоб със Ситроен С3 WRC, чиито участия тази година също са след четиригодишна пауза.
 
В понеделник колоната напуска континента

снимка: интернет
ЗАВРЪЩАНЕТО НА ФАУ-ВЕ… След пауза от два пълни сезона, в които германската марка предаде „голямата титла“ в ръцете на Форд, но я остави при Ожие, сега Фолксваген се завръща в играта, макар и в по-ниска категория.


Общо четиринадесет от 76-те регистрирани за това състезание са автомобилите от категорията WRCarс, 21 са екипажите в WRC2, още 4 в WRC3 с четири регистрации, допуснати и по национални автомобилни правила с местни автомобили N5.

Включването на 22 автомобила Пежо 208 R2, допълват общата бройка, но тяхното участие е ограничено до Купата на Пежо Рали Къп Иберия, за които са предвидени само първите седем етапа на ралито.

Три седмици преди последния кръг в Австралия и с очакванията за предстоящите промени в екипите за 2019 г., Каталуня-Коста Даурада ще бъде последният шанс за феновете в Европа да видят повечето пилоти в досегашните им отбори.
 
Каталуня се очаква да бъде основен поврат в три големи шампионати – на пилотите, и на производителите.
 
Четирите испански автомобила от група N5 представляват последната проява на световната тенденция за рали, за да се заобиколят традиционните правила от Приложение Жи, които уреждат допустимостта на автомобилите, които могат да бъдат използвани в състезания от световните серии.

2018 ESP Loeb INT 001

снимка: интернет
ПОСЛЕДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ГОДИНАТА… Себастиян Льоб ще стартира за последен път като гост пилот на родния си тим, преди да стане ясно дали догодина кариерата му ще продължи в Ситроен, каквито са последните по дата спекулации.

Тази тенденция следва движението "Макси Рали", чийто пионер е Аржентина, както и формулата AP4 в Австралия, автомобили, които участват в състезанията, но без да отбелязват шампионските точки на ФИА.

Маршрутът на събитието, базирано в Салоу, е подобен на последните години. Стартът в Салоу е 13:00 ч. в четвъртък с асфалтовия етап в центъра на Монтджуик в Барселона.

Етапите от чакъл са в петък, а асфалтовите трасета са в събота и в неделя сутринта. Петъчните етапи са променени в предишния им вариант, така че 38-километровата отсечка е оставена за последно в петък.

Общата дължина на макадамовите етапи през тази година е с увеличен процент от общия конкурентен маршрут.

Лидерът в класирането Тиери Нювил ще бъде първи автомобил по макадамовите отсечки, следван от Себастиен Ожие и От Танак.

КАКВО НАПРАВИХА ЗАВОДСКИТЕ ОТБОРИ ПРЕДИ ИСПАНСКИЯ СТАРТ

2018 004 ABCD Ford»М-СПОРТ ФОРД WRT. Автомобилът на Елфин Евънс спря в британското състезание поради повреда на датчик, а екипът потвърди, че проблемът с предавателната кутия на Ожие е причинен, когато той се е приземил тежко след дълъг скок. Сунинен излезе от пътя, след като е „отсякъл“ завой, при което се поврежда кормилото. Един ден тест за Ожие и Блок на асфалт и един ден за Блок на чакъл. Ожие ще е с автомобила си от Корсика, но с новия аеродинамични елементи и с амортисьорите на Сакс за чакъл, докато Евънс и Сунинен ще карат колите си от Уелс, които ще са със стария аеро-пакет. Екипът е избрал Кен Блок да управлява шасито №3, последно използвано от Сердеридис в Германия.

2018 004 ABCD Hyundai»ХЮНДАЙ ШЕЛ МОБИС WRT. Причината за разочароващото представяне в Уелс е отдадена на избора на правилната настройка за събитието. Единствено постиженията на Микелсен бяха конкурентни по време на състезанието. Труден уикенд! Тестове за Каталуня: ден за всеки пилот на асфалт, докато Сордо и Нювил си поделиха един ден на макадам. Нювил ще е в своята турска кола, Микелсен ще е с тази от Уелс, а Сордо – с колата на Падън от британското рали. Сордо е най-опитният в отбора за този старт, който за него ще е 16-ото му участие, но той никога не е печелил домакинското си WRC.

2018 003 A Toyota Yaris»ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ WRC. Проблемът на Танак на етапа Суит Лампс е бил непредвидим и неочакван. Смята се, че още преди това е имало повреда и последващо увреждане на охладителните системи. Тестовете за Каталуня са били в седмицата след Уелс Рали и на асфалт, и на макадам. Няма технически новости за този старт. Всеки от екипа е със същия автомобил, който е бил използван в Германия. Никой от пилотите на Тойота не е печелил това събитие преди. Латвала отпада веднъж в своите 14 старта тук (миналата година) и има 5 подиума от 2011 до 2015 г. Танак имаше един подиум (миналата година), докато Лапи стартира само два пъти и два пъти отпада.

2018 004 ABCD Citroen»СИТРОЕН ТОТАЛ АБУ ДАБИ WRT. В Уелс Рали не се появиха непредвидени проблеми за отбора. Когато Остберг съобщава за загуба на пълното владеене на колата си, в отбора откриват, че това се дължи на непланирана промяна в настройката. Трите екипажа отбора в Каталуня: шаси №4 за Льоб, шаси № 11 за Брийн и шаси №7 за шейх Ал Касими. Екипът използва шаси №15 за тестове преди събитието. Възможността Остберг  да управлява R5 в Испания отпадна още по време на британското рали. Двудневен тест за Льоб на асфалт и чакъл, по един ден за Брийн и Ал Касими. Няма технически новости за този старт.  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев