• ...МЕГАПОРТИТЕ МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И ЕДИ СИВОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ... И ПЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ... И ПЕЧЕЛЯТ...

  • ...СПРИНТЪТ ВЪВ ВИДИН СПРЯН ОЩЕ В ПЪРВИЯ СКОРОСТЕН ЕТАП, МИЦУБИШИТО НА ЦВЯТКОВ/БАГЕРОВА ОБХВАНАТО ОТ ПЛАМЪЦИ...

  • ...БЪЛГАРСАКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ - БЕЗ ЛИЦЕНЗ, НОВИЯТ ИЗДАДЕН НА АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ...

Араи печели японското кандидатско рали WRC

Понеделник, 05 Ноември 2018 | Токио, RallyXpress
Араи печели японското кандидатско рали WRC

ДЪЛГООЧАКВАНОТО кандидатско японско рали за световните серии бе разиграно на асфалтовите скоростни етапи край Шинширо, префектура Аичи и бе спечелено от ветерана-пилот на Субару Тоши Араи. Това е първата победа за Араи в Шинширо Рали, след като в предишните си три старта той достигаше до първото място под върха на почетната стълбичка. Тази година състезанието беше и последен кръг от японския шампионат по рали Ясмус 2018 г. и включваше 15 скоростни етапа с обща дистанция от 109 тестови километра.

Специфичното за тези етапи бе, че включваха две отсечки от по само 550 метра (!), които бяха разположени в непосредствена близост до Тойота Сити в Нагоя.

Като кандидат за място в календара на световното първенство през по-следващата година, Шинширо Рали бе наблюдавано от представителите на Международната автомобилна федерация (ФИА), чиито изводи трябва да определят дали състезанието, неговия формат и стил заслужават да бъдат включени в първенството на планетата от идната година.

Араи печели японското кандидатско рали WRC

снимка: интернет
ОТ ТРЕТИ ОПИТ… След като на три пъти завършваше на второто стъпало на Шинширо Рали, сега ветеранът Тоши Араи спечели финалния кръг от първенството на Япония и кандидатско рали за 2019 г.

Ако резултатите вкрая на краищата са положителни, на ФИА, която вече направи промени за следващото първенство и има допълнителното 14-о състезание (Чили, виж ТУК) и гаранциите за стабилност на календара, ще се наложи да избира кое от съществуващите състезания да бъде заменено от Япония.

Световния керван евентуално може да се завърне в Япония през 2020.

Тоши Араи завърши с 14.3 сек аванс пред своя съперник и в състезанието, и в Ясмус 2018 Норихико Катсута, а трети в класирането е Фумио Нутахара.

Състезанието отбеляза и международно участие – финландецът Хайки Ковалайнен, неговият Тойота GT86 прекрати представянето си заради проблеми с предавателната кутия.

Единственият друг не-японски състезател беше ирландският пилот Мат Шинорс, който завърши 59-и в друга Тойота GT86.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

»Прайс печели в Испания с R4-Кит. Второто място в испанското пърнество върху макадам бе спечелено от уелския пилот Орсиън Прайс (на снимката долу), който направи и първо състезание с автомобил R4-Кит Тойота Етиос. Четирикратният шампион Шави Понс спечели шестата си победа в макадамовите серии, карайко Шкода Фабия R5. Различни видове автомобили, отговарящи на четирите различни категории (R5, R4-Kit, N5 и WRC), завършиха на първите места в своите групи.


2018 Orcian Price 000

»Трима с Фабия в челото на Флориана Рали. Това състезание бе спечелено от Фабиян Крейм, трети пилот на Шкода, а още двама пилоти на чешката марка – Матиас Кале и Ярослав Орсак са съответно трети и четвърти.

»Лоша седмица за Крис Мийки. Плановете за бърз тест във Финландия с Ярис WRC паднаха, когато 20-25 см сняг паднаха в района, където Тойота Газоо Рейсинг бе подготвила специалната зона за тестове. След това той отиде в Белгия, за да се състезава на Рали Кондроз-Хюи в Шкода Фабия Р5, но на петия етап неговият двигател се провали в момент, в който се намираше на третото място. За съжаление на следващия етап, „ер-петицата“ на Стив Матер и Рик Ванслен се удариха в крайпътна преграда, след което паднаха в дълбоко дере - която катастрофа отне живота на ко-пилота (на снимката долу).

2018 BEL Crash

»Тойота печели е-рали Монте Карло. Три автомобила с водородни горивни клетки, взеха първите три места в класиката Монте, организирана за коли с алтернативно гориво. Събитието е насочено към превозни средства, които създават минимални емисии и е квалификационен кръг на Купата на ФИА за автомобили с електрическа и нова енергия.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев