• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Предпоследно: календар 2020-след 4 октомври

Понеделник, 23 Септември 2019 | Париж, RallyXpress
Предпоследно: календар 2020-след 4 октомври

ТРИНАДЕСЕТ СА СИГУРНИ,
ТРИ РАЛИТА СЕ БОРЯТ ЗА
ПОСЛЕДНОТО СВОБОДНО

FIA Flag 003
ЕДИН ВЪЗМОЖЕН вариант на календара за световните предлага интернет изданието Мотоспрот Мънди. Той е базиран на неофициална информация, получена докато вървят сложните преговори кого да оставят и кого да натирят. В листата на предполагаемият вариант на шампионат 2020 са: Монте Карло, Швеция, Мексико, Аржентина, Чили, Сардиния, Кения, Германия, Финландия, Нова Зеландия, Турция, Великобритания и Япония. Според изданието Австралия твърдо отпада. Новопредставените ралита (ако не броим Чили 2019 – бел. ред.), разбира се, са добре познати стари състезания. В листата на чакащите има три ралита, които се надяват на вакантната 14-апозиция – Франция, Испания и Италия. На 5 октомври ще е ясно, на кого са връчили печелившия билет.

ЗАРАДИ ТЕЖКИТЕ преговори, които в момента вървят по високите етажи на автомобилния спорт за ралитата в световните серии, публикуването на календара за следващия сезон е отложен за четвърти пореден път.

След като в средата на юли от ФИА обявиха, че бъдещите състезания не трябва да бъдат чакани преди август (виж ТУК), сега за нова предполагаема дата се сочи 4 октомври.
Така невижданото от десетилетия забавяне в яснотата за идния сезон, продължава вече точно 16 седмици.

Според авторитетното издание Моторспорт Мънди се очаква новият списък да стане известен, след като на 4 октомври в Кьолн ще се събере Световния съвет на ФИА, за първи път след 14 юни. Тогава, както е резонно, се очакваше определянето на бъдещите ралита от WRC.

Двете най-очаквани и силно лансирани кандидатури са на кенийското автомобилно сафари и на Япония.

Дори шефът на световната федерация Жан Тот се опита да неглижира първото подобно забавяне в практиката на ФИА с твърдението, че дори е хубаво, ако имаш този проблем – повече желаещи да намерят място в шампионатната листа.

Добре е известно, че федерацията и промотора на първенството вече трета поредна година опитват да разширят списъка на повече от 13 старта.

Предпоследно: календар 2020-след 4 октомври

снимка: архив на rallyxpress
СИЛНО ПРОМОТИРАНО… Независимо от множеството проблеми с кандидатското Сафари това лято, кенийската надпревара изглежда почти гарантирана за 2020 г., след като за това трябваше да чака 17 сезона.


ПОВЕЧЕ МАКАДАМ И
ПАК ТОЛКОВА АСФАЛТ

ФАКТЪТ, че от трите ралита в широкия списък две са асфалтови подсказва, че правейки промените, ФИА не само иска нови състезания, но и се налага да балансира, запазвайки съотношението макадам-асфалт във варианта на досегашните сезони. Така че със Сафари и Япония за догодина и без Франция и Италия, досегашното съотношение почти е запазено.

2002 SAF McAdam 244


Срещу това категорично възразяват от заводските тимове, чиито сметки показват, че оптималният вариант на календара е 13 ралита или в компромисния за тимовете вариант – четиринадесет.

Това поставя и ФИА, и промотора в деликатното положение да вкарат стари-нови ралита, но за сметка на класики, за чието отказване от WRC се говореше усилено в средата на лятото.

В спекулациите около това на кое от класическите състезания ще бъде показан изхода от WRC, се говореше за „…ново разпределение на дълготрайната структура на автомобилите, подредени „в пирамида“, а също и последващото преномериране на категориите, приложими в регионалното състезание, където не се допускат WRCars, за използването на по-ниски цифри на плащане, за да се посочат най-добрите категории в автомобилния спорт.

Сега-засега, за разработването на тази идеална схема, регулираща шампионата в дългосрочна перспектива, се казва, че е пред своя финал, с допълнението, че има „различни и много дискусии по проблема“.

Според Моторспорт Мънди, запитан дали като французин няма да е разочарован от отсъствието на Корсика, Жан Тот заявява: „Нека да говорим, когато имаме календара, а не за спекулации…  няма да получите нищо за 2020 от мен.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев