• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Надеждите на Ситроен възродени от Ожие

Понеделник, 16 Септември 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Надеждите на Ситроен възродени от Ожие

КЛАСИРАНЕТО СЛЕД ТУРЦИЯ

2019 TUR Logo OFF
::
Световен шампионат на пилотите
(11 от 14 кръга): Ожие/Инграсия (Ситроен) 3.50:12.1 ч., следвани на 34.7 сек от Лапи/Ферм (Ситроен), на 1:04.5 мин от Микелсен/Йегер (Хюндай), на 1:35.1 от Сунинен/Лехтинен (Форд), на 2:59.0 от Сордо/Дел Барио (Хюндай), на 2:59.1 от Латвала/Антила (Тойота).

:: Лидери на колоната: Микелсен и Нювил – 1; Латвала – 2; Лапи – 3-4-5-6-7-8-9-10-11; Ожие – 12-13-14-15-16;

:: Спечелени скоростни етапи: Лапи – 4, Микелсен и Латвала – по 3, Нювил и Ожие – по 2, Мийки и Танак – по 1.

:: Класиране в световния шампионат на пилотите (11 от 14 кръга): Отт Танак (Тойота) 210 т., Себастиян Ожие (Ситроен) 193, Тиери Нювил (Хюндай) 180, Андреас Микелсен (Хюндай) 94, Крис Мийки (Тойота) 86, Яри-Мати Латвала (Тойота) – 84 т., и др.

:: Класиране в световния шампионат на производителите (11 от 14 кръга): Хюндай Шел Мобис WRT – 314 т., следвани от Тойота Газоо Рейсинг WRT 295, Ситроен Тотал WRT 259 и М-Спорт Форд WRТ – 184 т.

НЕОЧАКВАНА, но важна победа на Себастиен Ожие (на снимката) в Турция запази надеждите на пилота и отбора за световния шампионат. Това е 47-ата победа на действащия световен шампион в неговата кариера в WRC.

Но тя дойде благодарение на проблемите на основния съперник на французина в световните серии Отт Танак, провалените етапи заради повреда в електрониката, както и заради изпуснато трасе от Тиери Нювил, заради което той загуби време извън пътя.

Това бе демонстрация на надеждността в Ситроен C3 WRC в тежки условия, независимо че темпът на „шевроните“ по време на цялото състезание бе разочароващ като, а колите на има завършиха първи и втори.

Имаше разочарование, направо огромно, за Тойота, чийто първи пилот беше шестият поставен – Яри Мати Латвала. Забележителна беше последователността на съотборника на Ожие Есапека Лапи, който водеше колоната през половината от турското събитие.

Има известно окуражаване за М-Спорт от четвъртото място на Теему Сунинен, а също и от Гъс Грийнсмит, чиято очукана Fiesta завърши на върха на класирането на категорията R5.

Tanak все още води в шампионат, на 17 точки по-напред от Ожие, а Хюндай изпреварва Тойота в серията на световните производители с 19 точки.

Турция беше единадесетия от 14 кръга в сериите през 2019 г., който се превърна във фокусирана битка между отборите на Тойота и Хюндай, докато за Ситроен и М-Спорт е оставена ролята на декор на основния рали спор през сезона.

В още по-голяма степен, отколкото на предишния рали в Германия, късметите до голяма степен бяха продиктувани от спукани гуми, като само за двама от водачите на най-добрите отбори няма съобщения, че са карали с „плоски гуми“.

Надеждите на Ситроен възродени от Ожие

снимка: motorsport monday
47 ПОБЕДИ В СВЕТОВНИЯ ШАМПИОНАТ… Себастиян Ожие е на върха на новините, след като най-неочаквано печели турското рали и запазва интригата за титлата остава жива за още три състезания.


Имаше специално предизвикателство за гумите, като в петък следобед падна силен дъжд и превърна трасетата в истински пързалки.

Предпочитаната смес от гуми в Турция бе твърда - идеална за устойчивост срещу удар и силно абразивни повърхности, но само… докато не вали!

В същото време по-меките комбинирани „средни“ гуми предлагаха повече сцепление, екипажите често носеха както твърди, така и по-меки гуми, претегляйки опциите дали да носят две резервни колела, за да дадат по-широки възможности за избор на гуми.
 
Отт Танак започна с трудността да бъде първи автомобил по трасето, а по-късните Яри-Мати Латвала и Есапека Лапи се възползваха от по-чистената настилка. Себастиен Ожие бе първият, който се сблъска със спукана гума – още на откриващия етап в петък, Крис Мийки –да се съмнява, че и той е станал жертва на това до момента, в който открива, че сензорът за налягане в гумите е дал дефект.

На същия етап Дани Сордо регистрира „пробив“, последван от същото от гостуващият в М-Спорт Понтус Тидеман. На дългия втори етап от деня, Латвала лидерът на ралито с разконцентрира и излишно намали „крачката си“, като от това моментално се възползва Лапи да му направи авантаж.

Темпото между пилотите винаги беше близо, но само до онези моменти, в които не се налагаше смяна на спукана гума!
 
Тогава дойде дъждът. Андреас Микелсен каза, че „трасетата изведнъж станаха като лед“, а други пилоти предпочитаха да говорят за стъкло. По време на следобедът Ожие успя да се промъкне до второто място.

Тогава обаче вече беше напълно изсъхнало, тъй като в събота ралито се отправяше на запад от Мармарис, където имаше неочаквани петна от доста плътен прах.

Точно това извади Тиери Нювил извън петолинието, който тръгна извън пътя и загуби четири минути.

2019 TUR Thierry Neuville F

снимка: снимка от личната страница на тиери нювил
НЕ ГО ПИТАЙТЕ КАКВО ВИЖДА… Белгиецът се оказва в сухо и каменисто корито, в което сред шрапнели от камъни, пилотът губи 4 мин и пропада в класирането.

„Не можах да видя дори един метър пред колата“, категоричен бе белгиецът.

ФОРД ПЛАЩА ПО
€250 ЗА ВСЕКИ ГРАМ

2019 TUR Greensmith 001
В КРАЯ НА ТУРЦИЯ малкото удоволствието на М-Спорт от Рали Турция беше помрачено, когато техническите комисари установиха, че носачите в колата на Грийнсмит са с 20 грама по-тежки от предвиденото в хомологацията и отборът веднага бе глобен с 5000 евро.


Теему Сунинен (основният играч на М-Спорт в продължаващото отсъствие на Елфин Евънс) беше на трето място, но Микелсен вече се бе настанил зад него.

В този момент битките за позиции в предната част на ралито започнаха да се успокояват, а етапите по крайбрежието бяха живописни и не толкова груби.

По време на сутринта Ожие усети, че гумите му бележат бързо износване и прогресивно износване (двете предни гуми бяха останали без протектор!) и той леко се върна назад зад Лапи, но обикновено между тях имаше само няколко секунди.
 
В центъра на вниманието в неделя беше Пауърстейджа. И Танак, и Нювил виждаха в него единствения си шанс да спечелят точки от събитието и Танак притежаваше таен план.

Той изхвърли резервното колело и възможно най-много ненужно съдържание от колата, което ще държи колата в рамките на минималните граници на теглото, премина консервативно през първите три етапа на неделя, за да спаси гумите си, и излезе на финала на финалния етап.

Той заяви: „Нямам какво да губя, а имам възможност да спечеля 5 точки!“. Което и направи. В крайна сметка позицията на Микелсен на подиума беше благословия за Хюндай, както и 4-о място на Сунинен.

2019 TUR Ott Tanak FB

снимка: снимка от личната страница на отт танак
ОБМИСЛЯ ТАЕН ПЛАН… Лидерът в световното първенство Отт Танак се е замислил как да спечели максимум точки от пауърстейджа…

Сега акцентът беше върху нещастието на Тойота, идващи от проблемите на Танак. Латвала се бореше с управлението на своя Ярис: „Колата просто не се включва, освен ако не съм твърде агресивен. Трябва да се насиля да карам като Ари Ватанен.“

Нещо, което не е добре, ако прогресиращото износването на гумите е второто предизвикателство. В края на Турция Яри-Мати обвини себе си, че е избрал незадоволителна настройка при тестване.

За седмо място надеждите на Мийки се изпариха, в момента, в който направи завъртане: „Просто ми липсваше темпото на това събитие. Всичко върви назад в наши дни! ”

ОЖИЕ: ТОВА БЕШЕ НАШАТА
ПОСЛЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА
СЕ ВЪРНЕМ В ШАМПИОНАТА

В КРАЯ НА ТУРЦИЯ Ожие заяви: „Това рали беше единствената ни възможност да се опитаме да се върнем в първенството. Знаехме, че тук може да се случи какво ли не, супер грубо рали, някои места са като лотария. Но всички знаем, че трябва да продължим да работим. Много неща трябва да се подобрят все още, но много се радвам да им дам [на Ситроен] тази победа и това е добър тласък за оставащата част от сезона.“

2019 TUR Ogie SM


Тиери Нювил: „Дадох всичко. За да бъда честен, не можах да направя повече. Карам много трудно, но добре е така, както е. Друг труден уикенд, но има още три митинга, така че да видим какво се случва там!“.

Яри-Мати Латвала се оказа най-добре пласиралият се пилот на Тойота Газоо Рейсинг: „Беше труден уикенд, но основното е, че приключихме състезанието и не спряхме пред проблемите. Колата беше силна, но до този уикенд ни липсва малко темпо.“

Андреас Микелсен:„ Това беше добро рали за екипажа. Опитайте се да се държите далеч от драмата и стойте далеч от неприятностите и ние се справихме с това доста добре “.
 
В автомобилите R5 Гъс Грийнсмит преживя драматична катастрофа със своята Форд Фиеста Mк II на предпоследния етап, докато в същото време Кайетан Кайетанович, който диктуваше условията в категорията на автомобилите R5 от петък сутринта, се провали заради повреда в задвижващия вал. Кале Рованпера също се търкаля още първия ден, така че Грийнсмит се озова като най-добрият шофьор пред Ян Копецки, който изостана с пробив в петък.

Кайетанович спечели аматьорската WRC2 със своята стара Шкода Фабия, а Рованпера ще спечели титлата WRC2 Про, ако завърши на едно от първите две места в Уелс Рали Великобритания след три седмици.

2019 TUR Katan

снимка: лична фейсбук страница на кайетан кайетанович
НИЩО, ЧЕ „ПУШКАТА“ Е СТАРА… Бившият европейски шампион Кайетан Каетанович завърши на върха на аматьорите в WRC2

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев