• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Хлапетата нахлуват в световните ралита

Сряда, 01 Януари 2020 | София, препечатка от 168 часа
Хлапетата нахлуват в световните ралита

 Ще се превърнат ли световните ралита и тази част от автомобилния спорт в копие на спортната гимнастика, в който полкове от тийнейджъри са превърнати в звезди от световна класа? По всичко изглежда, че нещата отиват точно в тази посока, при това в механична дисциплина, в която освен чисто спортни качества се изисква и страхотен опит, за да се управлява кола на предела на възможностите на пилота и техниката. Тенденцията изобщо не е нова. Тя не е от тази година, нито бележи формално разрастването си края на февруари 2017 г.

Точно тогава Италианският олимпийски комитет (CONI) официално отвори вратите на националното първенство на страната по рали за участници, навършили 16 години.

„Причината е, че като цяло този спорт силно застарява и гимнастиката показа, че изградените от ранна възраст състезатели имат по-дълъг спортен живот и повече шансове, за да постигнат най-високи спортни постижения", категорично обяснява причината на CONI италианският журналист Сандро Алиеви.

Така италианското първенство се оказва истинската обетована земя за младежи, които в родината си имат регулаторни ограничения (разбирай годините за придобиване на лиценз или ограниченията за участие с машини 4х4 – бел. ред.), за да практикуват спорта.

На Апенините са провокирани от факта, че в скандинавските страни нито един пилот, който не е навършил годините за шофьорски лиценз (под 18 год.), не се допуска до състезания дори от национален мащаб.

Залогът на италианците е точно на възможността хлапетата да се състезават по скоростните отсечки (затворени за обществен транспорт пътища), а между тях колата да бъде шофирана от навигаторите им, които задължително трябва да са над 18 години и да имат книжки.

Точно този модус бе сглобен за ралито от световния шампионат в Норвегия, когато тогавашният премиер Йенс Столтенберг, а сега генерален секретар на НАТО, намери решението 16-годишният Ейвинд Бринилдсен да представя родината си.

Хлапетата нахлуват в световните ралита

снимки: архив на rallyxpress
С ИДЕИ, МИНАВАЩИ ОТВЪД ХОРИЗОНТА НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ СТАНДАРТ… Като министър-председател на Норвегия, сегашният глава на НАТО Йенс Столтенберг, сам фен на ралитата (горе) подписа държавен документ, разрешаващ на 16-годишният Ейвинд Бринилдсен да стартира като пилот на Мицубиши в първото официално Рали Норвегия WRC през 2006 г. Столтенберг става причина „да се отворят вратите“ в ралитата за хлапета, които още нямат своите шофьорски книжки.


„Защо се чудиш, че карам в рали “Албена”? Много е просто – обяснява авторът на статията как преди 20 години финландският пилот Хари Рованпера в края на разговора е мотивирал участието си в Българя - У нас нямаш право да участваш в състезание с автомобил 4х4, преди да си навършил 21 години. Е, трябва ли да чакам цели 3 сезона, за да започна от нулата, докато другите вече имат стотици километри?“

Хари Рованпера се появи в България, за да стартира в Албена с “Ланча Делта Интеграле”, а 24 години по-късно неговият син Кале първо бе записан в листата на поканените от CONI тийнейджъри, за да се превърне три сезона по-късно в топ-пилот, за който заводските отбори влизат в яростно боричкане, за да имат неговия подпис под контракт за 3 сезона.
 
Още 16-годишният финландец показа впечатляващи качества и спечелени три големи ралита (през 2016 г. стана и шампион на Латвия), за него “Пирели” разработиха специална спортна програма.

Да отбележим, че и в трите състезания Рованпера-младши е спечелил победите си с хитовия автомобил “Шкода Фабия R5”, смятан за най-добрата рали кола в момента.

Заедно с “Пежо-Италия”, която фирма предоставя на хлапето “Пежо 208 Т16 R5”, гуменият производител е планирал и 3-4 старта в големите европейски ралита извън Италия.

Сандро Алиеви дори се опасява, че пред шампионата на Италия (CIR) ще се извие истинска опашка от мераклии, след като до този момент има заявки от над 20 тийнейджъри от пет страни.

МИНАХМЕ ГИ ИТАЛИАНЦИТЕ 5 ГОДИНИ ПРЕДИ ДА СЕ УСЕТЯТ

2015 STS Vlado Iliev IntervВ БЪЛГАРСКИЯ автомобилен спорт идеята за участието на съвсем младите пилоти е лансирана още през 2012 г. Преди началото на сезона президентът на тогавашната Владимир Илиев (на снимката) успя да пробие, дублирайки у нас идеята на Столтенберг (виж ТУК). При това успя да направи обрат в мисленето в зъбчатите колела на силно съпротивляващите се административни машини и недоглеждането на по-голяма част от тогавашната управа.

Така още през април 2012 г. двама ученици – Григор Григоров и русенецът Михаил Симеонов, не само спечелиха шампионатите в планинското първенство и на рали, но и дублираха титлите си в следващия сезон.

20120412 Grishata 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ГОРД СОБСТВЕНИК НА ПЪРВИЯ СИ ЛИЦЕНЗ… Григор Григоров показва прясно отпечатаният от федерацията лиценз, даващ му право да кара в състезанията от националните шампионата на България.

В днешно време най-младият притежател на шампионска титла от национално първенство на България е студентът в НСА Васил Левски, а през 2016 г. - ученикът от Професионалната гимназия по телекомуникации Иван Влъчков.

Той спечели първенството на писта в Серия Туринг само на 17 години, 5 месеца и 3 дни. В този сезон талантливото хлапе победи в 11 старта и записа 13 най-бързи обиколки в първенството, рекорд, който най-вероятно ще остане неподобрен и в близките години.

2016 DRA Vlachkov SS 007

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix
ОСТАВА И НЕПОБЕДЕН, И НЕПОДОБРЕН… Четири сезона, четири титли в Серия Туринг и притежание на абсолютен рекорд за най-млад шампион – Иван Влъчков.

Преди това в ралитата вече участваха сливенските братя Марио и Виторио Попови, Симеон Симеонов – в първенството Хюндай Рейсинг Трофи.

Въпреки тези малки проблясъци, средната възраст на състезателите у нас остава много висока – над 37 години.

:: Още подробности за младите
български пилоти – виж ТУК

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев