• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

ERC

Листът Швеция затворен заявени 53 екипажа

Четвъртък, 16 Януари 2020 | от Мартин Холмс, Англия
Листът Швеция затворен заявени 53 екипажа

ПРЕДВАРИТЕЛНИЯТ списък с 53-те резервации, получени от Рали Швеция (13/16 февруари) бе затворен вчера, когато официално стана ясно участието на пет автомобила Тойота Ярис WRC.  Три от колите ще бъдат управлявани от редовно регистрирани пилоти на отбора на Тойота Газоо Рейсинг, като те ще имат подкрепата на японеца Такамото Катсута и частната регистрация на 35-годишния ветеран Яри-Мати Латвала. За финландецът това ще е старт №209 в световните серии. За това сайтът RallyXpress вече писа преди една седмица.

Латвала ще има нов навигатор, а не обичайният си партньор Мика Антила. Неговото място ще бъде заето от...

Пет Ярис-а в Швеция, Латвала с нов партньор

Петък, 10 Януари 2020 | от Мартин Холмс, Англия
Пет Ярис-а в Швеция, Латвала с нов партньор

ИЗНЕНАДА в предварителните заявки за втория кръг от световните серии – Рали Швеция (13-16 февруари)! В първото истински снежно рали ще се появи първата частна Тойота Ярис WRC. Предварителната регистрация е направена от Яри-Мати Латвала (на снимката). Изненадите обаче продължават и с това, че негов навигатор ще е друг бивш пилот на Тойота Газоо Рейсинг Юхо Ханинен. Откакто напусна официалния екип на Тойота преди две години, Ханинен е свързан с WRC програмата на тима и придружава Латвала като навигатор по време на тестове

Яри-Мати Латвала и традиционният му ко-пилот Мика Антила, всеки на своята...

Хлапетата нахлуват в световните ралита

Сряда, 01 Януари 2020 | София, препечатка от 168 часа
Хлапетата нахлуват в световните ралита

 Ще се превърнат ли световните ралита и тази част от автомобилния спорт в копие на спортната гимнастика, в който полкове от тийнейджъри са превърнати в звезди от световна класа? По всичко изглежда, че нещата отиват точно в тази посока, при това в механична дисциплина, в която освен чисто спортни качества се изисква и страхотен опит, за да се управлява кола на предела на възможностите на пилота и техниката. Тенденцията изобщо не е нова. Тя не е от тази година, нито бележи формално разрастването си края на февруари 2017 г.

Точно тогава Италианският олимпийски комитет (CONI) официално отвори вратите...

Най-после повечко инфо за промените…

Четвъртък, 05 Декември 2019 | Париж, RallyXpress
Най-после повечко инфо за промените…

ОФИЦИАЛНОТО съобщение на Международната автомобилна федерация (ФИА) след проведеното декемврийско събиране на Световния съвет по моторните спортове (WMSC), бе публикувано днес на официалния сайт на федерацията (виж ТУК). То обявява, че първият проект на регламенти за хомологация, който влиза в сила от 1 януари 2021 г., е бил предоставен на „старейшините“, като по този начин се попълва значителна част от информация за част от бъдещата пирамида в класификацията на автомобилите.

Това е първата значителна промяна от петилетка, след влезлите в сила категории определени от WMSC през ноември 2013 г.  

...

Галанти взима титлата само с 1 т. преднина

Сряда, 04 Декември 2019 | Монтевидео, RallyXpess
Галанти взима титлата само с 1 т. преднина

ПОБЕДАТА НА 40-годишния Алехандро Галанти (на снимката) в рали Атлантико в Уругвай през миналия уикенд му донесе първото място в регионалния шампионат ФИА за Кодазур. Най-младият от тримата Галанти и неговият Toyota Етиос R5 спечелиха срещу Хюндай i20 R5 на парагвайския Диего Домингес не само във последното рали от програмата, но и в шампионата, докато трето място както в събитието, така и в серията е за пилота на Фолксваген Поло GTI R5 и шесткратен шампион на Кодазур Густаво Саба, също от Парагвай.

Разликата между Галанти и Домингес в края на сезона е само 1 т.!

Тойота Етиос R5 е хомологирана от...

1 2 3 4 5  » 
Автобои Неделчев