• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Историята на софийската писта започва с 2 старта на „Ленин“

Четвъртък, 15 Август 2019 | от Страшо Димов, RallyXpress
Историята на софийската писта започва с 2 старта на „Ленин“

С ДВА СТАРТА в две последователни  години на тогавашния бул. Ленин, а сега Цариградско шосе, започва историята на пистовия автомобилизъм в София и състезанията, валидни за националното първенство. Защото вариации на пистови гонки, като част от други надпревари (италианското преследване на бившата Мотописта за наградата на Форд-Мото Пфое, 1992 г.), са правени нееднократно. Но шампионатните стартове започват именно от Цариградско през далечната 1977 г., организирани от Градския съвет на Съюза на Българските Автомобилисти (СБА).

Подобно нещо в столицата не беше се случвало, никой дори и не би се осмелил да го планира, още повече, че от завършването на централният и най-дълъг булевард в София бяха изминали едва някакви си 30 месеца!

С този старт в края на юни (!!), започваше и пистовият шампионат, за който традицията изискваше да бъде с финал по алеите на туристическия комплекс Албена.

Когато стана ясна идеята, че се искат 6 часово блокиране на част от „Трасе №1“ - пътят, който заради партийните босове бе подчинен единствено на тогавашното УБО  - от тогавашният Комплекс Фестивален (от кръговото за летището по посока Младост – бел. ред.) и част от тогавашния бул. Насър, шефовете в редакцията скептично се усмихнаха и заявиха, че това е повече от дръзко.

Историята на софийската писта започва с 2 старта на „Ленин“

снимка: архив на rallyxpress
ТРУДНО, НО НЕ И НЕВЪЗМОЖНО ЗА ХИНОВ… Награждаването на победителите от второто пистово състезание по сегашното Цариградско шосе. Заради жегата през юни, нарушавайки спортният дрескод (сив  панталон, бяло поло и син блейзър), инж. Калчо Хинов връчва наградите (отляво надясно) на Георги Серафимов, на победителят Бончо Денев и заелият третото място Марин Велев-Джани.


Разговаряйки години по-късно с все още действащият през 1977 г. пилот на ГС на СБА и основен двигател на първата писта София Калчо Хинов научих, че „…беше трудно, вярно, но стана и само аз мога да го повторя!“ Което и направи година по-късно.

А това означаваше, че вместо с небивал бензинов уикенд, репортерските ми задължения ще ме пратят на балканиада по спортна стрелба. Ако не ме лъже паметта – във Враца.

1977 SOF Media OF

ОТ ЛИЧНИЯ АРХИВ… Дописката (единствена в печата по онези години), в която спортният отдел на в. Отечествен фронт отбелязва началото на първия от трите кръга на пистовото първенство за 1977 г.

Въпреки това в спортния [отдел] оставиха място за 26 реда предварителна дописка (виж факсимилето по-долу), а врачанската пукотевица замести гонките – колкото и смешно да звучи - по Ленин и Насър.

Истинското възраждане на софийската писта обаче направи Владо Илиев и АСК АМС, организирайки първото състезание под Бояна през 1992 г., като стартът първоначално бе разположен в края на правата на бул. България, преди голямата „въртележка“ с Околовръстното.

2002 SOF Boncho Dunev 002

снимка за rallyxpess: агенция А+А
С НОВО АМПЛОА… 25 години след победата в писта София, сега под Бояна. Екипът на Минко Минков в таймкипинга за пистовите състезания е заместен от този на Бончо Дунев.

Накратко Владо Илиев идеално бе подбрал не само локацията, но и идеално я бе конфигурирал и добре изпълнил по тогавашните стандарти за сигурност схема на състезателното трасе.

Последваха 18 състезания на това трасе, вероятно едни от най-добрите години на пистовия автомобилизъм у нас.

А публиката? София не помни такъм спортен интерес от фенове, поставили рекорд през 1997 г. - 75 000 души. И този рекорд продължава да се държи тъкмо от това трасе.

2002 SOF Mitko Iliev 003

2002 SOF Ilia Zarski 008

снимка за rallyxpess: агенция А+А
ПОД БОЯНА 2002 Г… Така изглежда публиката (по цялата дължина на „пистата“!) край най-атрактивния завой на трасето, преди конкурентите да излязат на старт/финалната права. От рекордът през 1997 г. е минала петилетка и… шефовете на спорта вече говорят, че има „отлив“ на фенове! (горе). Да хвърлиш игла, няма къде да падне – така е около Интеграле-то на Илия Царски, така е и край боксовете на другите топ-пилоти на страната (долу)

През 1997 г. за първи път им падна шанс, летейки с вертолета на КАТ, който бе част от сигурността на състезанието, да видя трасето на Бояна от птичи поглед.

Дори тайно си правех сметката (естествено излезе крива!), че ще мога да пресметна грубо броят на зрителите.

„Не, не са толкова!“, беше категоричния отговор на шефа по сигурността Недко Христов, чийто професионален окомер отмери между 65 и 70 000 души, а след това колегите му добавиха още 5 хилядарки.

1995 SOF Start 001

снимка: †димитър бояджиев/отечствен фронт
КАТО ЗАЛЕПЕНИ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ… Три от ладите натискат яко, за да влязат в решетката за неделя. Зад тях, мостът над трасето е препълнен от публика, преди домакините да го определят за ВЕП-ложата на боянската надпревара.

Да видиш толкова зрители (Царя само може да си мечтае за такава публика, ама и да си мечтае -място за нея така и не мо’ж ѝ осигури…), не само е впечатляващо, но и наистина е вълнуващо!

Лесно е да си го представите и без кой знае каква фантазия – повече от 5 км. очертани от 4-5 редици фенове… камиони като вишки… и вечната битка да попаднеш във ВИП-зоната на моста, над предпоследния дълъг десен завой преди финалната права.

Но както се казва, времената бяха други, машините, страстта да се покажеш не къде и да е, а в столицата – огромна, хората и отношенията – напълно различни.

Достатъчно е да се каже, че за някой от масовите по онези категоризации класове, при капацитет от 24 автомобила на трасето, се стигаше до покриването на минимално квалификационно време, което гарантираше последното място в решетката.

2001 SOF First zavoi 002

снимка за rallyxpess: курти куртев/сливен
ПЪРВИ В ПЪРВИЯ ЗАВОЙ… 2001 г., писта София. Сливенският пилот Иван Маринов е изненадал конкурентите си с ракетен старт и ще успее да поведе колоната още от първия завой от трасето

И, ако някой убедително ви обяснява, че и досега има липсваща категория в пистовите състезания – тази на спортните камиони – изобщо да не му хващате вяра.

Защото в съвместния автомобилен и мотоциклетен старт под Бояна през 1993 г. на старт застанаха и четири „влекача“, а най-бързият „тираджия“ на финала се оказа не друг, а Георги Дончев, бащата на националния мултишампион в ралитата Крум Дончев, започнал бляскавата си кариерата в спорта няколко години по-късно.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев