• ...ШУМЕНСКОТО ЮБИЛЕЙНО РАЛИ НА ФИНАНСОВ КРЪСТОПЪТ: ОРГАНИЗАЦИЯ И СВЪРШЕНА РАБОТА ГИ ИМА, ЛИПСВАТ САМО ПАРИТЕ...

  • ...М-СПОРТ ОСТАНА С АВТОМОБИЛ ПО-МАЛКО, ХЕЙДЪН ПАДЪН ПРАВИ КАТАСТРОФА В ПЪРВИЯ ТЕСТ ПРЕДИ ФИНЛАНДИЯ...

  • РУСЕНСКОТО ПИСТОВО СЪСТЕЗАНИЕ: НЕВИЖДАН БРОЙ НА РЕГИСТРАЦИИ - 60 АВТОМОБИЛА СЕ ГОТВЯТ ЗА ДУНАВСКИЯ УИКЕНД...

На Албена преди 30 години: Как видях тогавашното Златни

Събота, 06 Октомври 2018 | от Страшо Димов, RallyXpress
На Албена преди 30 години: Как видях тогавашното Златни

КЛАСИРАНЕ ПРЕДИ
ПОСЛЕДНОТО РАЛИ

BFAS 001 Off Logo
НА ОФИЦИАЛНИЯ портал на БФАС можете да намерите временното неофициално класиране в шампионата по рали след четири състезания (виж ТУК)

ЕДИН МНОГО неприятен пропуск с рубриките на сайта с новините в българския автомобилен спорт да бъдат обновявани, а и дефект в организацията на портала („закованите“ рубрики) неочаквано донесе полза.

В 500 думи, мухлясалата от 25 май 2016 г. реплика, че трудното за рали България тепърва започва, се оказва идеалното доказателство за ситуацията, в която най-авторитетното ни рали се намира в момента (виж ТУК).

Организация на принципа „да запретнем ръкави“, допълнена с „дайте да дадете“, с нулево финансиране, пропагандни и популистки спасителни мерки, и като капак - половинчата ПР-акция на двамата най-титулувани български пилоти Димитър Илиев и Крум Дончев.

Ще спра дотук, защото държа на дадената дума: коментарите и доводите да оставя за след ралито. Макар че, к’ва ще е файдата, един Бог знае.

2018 Site Gaf

колаж: rallyxpress
ДЕФЕКТ И МЪРЛЯШКИ ПРОПУСК… Колкото и да е парадоксално, а вероятно е било предвидено, текстът от 26 май 2016 г. идеално илюстрира сегашното положение с рали България.

Както и да го погледнем, има нещо символично и то със сигурност е търсено от спортната федерация – ралито се връща в Албена точно след 30 години.

Връща се с класическия затворен маршрут по алеите на курорта и също се връща като състезание, организирано от централната власт както през 1988 г., а не доверено на местен клуб като подизпълнител.

Причината за четвърти път за 15 години да пиша в сайта RallyXpress от първо лице е, отразяването на Златни и сега България от медиите.

За мен няма нищо страшното във факта, че социалните мрежи гъмжат от групи и са пълни със спомени – предимно черно/бели – от миналите години. За мен е страшно, че има повече спомени, отколкото днешни новини: сега информацията за състезанията или се филтрира добре, или се изкривява, или ако я има – тя се дава наполовина.

На Албена преди 30 години: Как видях тогавашното Златни

снимка: † димитър бояджиев
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПЪРВА ОТСЕЧКА В АЛБЕНА… Колоната се е подготвила за първото „пистово“ състезание по алеите на черноморския курорт. „Гордини-то“ на братя Чубрикови (№2) е поставено в „сандвича“ на Дружина Полска и нейните ФИАТ Полски 125.


Разбира се, заради дадената дума, няма да соча причини или причинители. Ще си позволя, гарантирам с опита ми в този спорт да заявя, че властта (разбирай управата) винаги е искала „журналистика на парче“ и никога при това да е имала ясна и действена медийна политика.

Или може би винаги точно това е било целта?

Връщайки се в Албена, 30-години назад в историята на Златни, си давам сметка за авторитета на ралито, отразявано от старта до финала от всички централни вестници и двата държавни канала на телевизията, а Първият - и с пряко излъчване на първият скоростен етап.

1977 ALB Zatvoren MH 001

снимка: мартин холмс, англия
ПРИЗНАТО И ПО СВЕТА… Доколко значимо е било рали Златни пясъци може да се разбере и от това, че в пет последователни години папата на рали-журналистиката Мартин Холмс задължително е акредитиран за състезанието. Точката, която е избрал за този кадър е такава, че да се виждат тълпите от хора по балконите на хотелите. Така беше тогава…

За шест дни - от 5 май до 20 май 1988 г., само вестник Отечествен фронт е публикувал 16 текста (виж по-долу само тези, които са излизали в провинциалното издание на вестника, ориентировъчен тираж от 250 000 копия), останалите ежедневници – двойно по-малко, заради единичните си издания.

„Ще отразявате ли ралито? Абе, к’во те питам, ОФ-то сте най-добрите!“, така се говореше за вестника, в който бях старши-репортер през 1988. Ако за автомобилния спорт наистина имаше вестник, който по сегашните определения е  „топ ъф дъ топ“, то това беше Отечествен фронт и заслугата за това бе на първият между първите, за най-големия от авторитети в БГ-автомобилния спорт – Любен Генов.

През 1988 г. в Албена кацнахме като екип с Николай Куманов, моят ментор и учител. „Ще работим заедно, нали знаеш…“, каза ми Кумана докато в пресцентъра ни оформяха пасовете.

Преведено на не-редакционен език това значеше, че аз ще съм „на терен“, а Куманчето и неговия учител (и двамата Бог да ги прости!) Митьо Ексеров щяха да бистрят спорта на бутилка/ки „бело“ в Стария дъб.

Заради двете издания на Отечествен фронт, впрочем както и за всички в спортния отдел във всички събития, работата си беше много и напрегната. Нямаше флашки, нямаше мрежи, интернет нямаше даже, ако се перафразира текста в песента на Жоро Минчев.

2015 HIS Rayo 143

снимка: rallyxpress
ТОЙ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ ОТ УИКИПЕДИЯ… Райо (Млякото) Сергиев позира с плаката на своя Москвич от 1973 г., показвайки, че най-много автомобили са стартирали в тази година, а не както пише в мрежата – през 1995 г., когато колоната била от 129 екипажа.

Лаптопът бе Марица 22 и до предаването на текста на стенографката Мерцедес Николова („Повтори, не те разбрах, Курски ли каза?“), валякът на пловдивския механичен компютър загряваше порядъчно.

Но това е блаженство - да отразяваш най-голямото рали, с много Ланчи, много Ауди-та, с Шкоди-те, с невероятната палитра от цветове и, големи европейски пилоти! Това беше Златни пясъци! …Тогава.

Не се сещаш, че заедно с темповака в карането инж. Иля Селиктар и колежката от Труд Ваня Влашка (още се чудя на това мъжко момиче, как не получи морска болест на задната седалка на тестовия Полонез на Авто-Мото свят?) от събота сутрин до неделя надвечер се опитваш да догониш шефа на ЦАК МВР Митко Василев и неговата здраво пилната Лада, за да си най-бързо там, където идват екипажите. Смееш се с глас на цъфналата под плетената шапка на Илята цицина, щръкнала от изстреляният като шрапнел камък зад Ауди-то на Стоян Колев на макадамовия Язовир… На разсъмване ядеш мазната и твърда баничка, купена два дни по-рано в Сливен…

1985 ALB Vlado Iliev Albena

снимка: архив на rallyxpress
ПРОБЛЕМИ ПРЕЗ 1985 Г., ПРОБЛЕМИ И СЕГА… Пилотът на тази синя Лада се бори с проблемите на мотора си, спрял на спускането към центъра на Албена. Сега той пак си има проблеми с ралито, но причината не е само у него. Дали се сещате за името на този състезател, закачил якето си да виси на задната лява врата?

Но всичко това си струва - и лашкането, и недоспиването, и недояждането.

Защото си видял, защото има много какво да напишеш/кажеш и то да е нещо напълно различно от копнатия кратък пи-арски мейл…

Защото наистина си бил там.
Вътре в мелничката на спорта, за
който си работил, но… не обичаш.

Тук, в края на текста, съм прикачил половината от продукцията на екипа Димов-Куманов от Златни пясъци 1988 г., само текстовете, публикувани в изданието за провинцията, за да се видят в Златни пясъци. Спестени са т. нар. текстове от мутацията за София, повечето от които са допълнени от информации за случилото се между 20:00 ч. на единия ден и 10:00 ч. сутринта на следващия.

Типографското качеството, напълно разбираемо, е повече от трагично. Отделно всеки един от текстовете е ксерографиран, което допълнително прави вида ужасяващ.

Дори на едното от факсимилетата ясно се вижда, как шеф-метранпажа (вързващият спортната страница) Евгени Станчев е сложил допълнително „т“, поставяйки я в срязания 12-пунктовия ред на подзаглавието на мястото на грешната „т“.

Но, вие се сещате, че ако лаптопа е бил Марица 22, то и вестниците са се правили по начин, по който сега изглежда невероятно допотопен.

Моето лично щастие е, че имах привилегията да се уча и работя с онази техники, а да се радвам сега на преимуществата на електрониката, която, заедно с комуникациите, ми дават възможността да си бачкам и от купето във влака. Истински кеф!

19880505 OF AlbenaZlSliv

19880510 OF AlbenaZlSliv

19880512 OF AlbenaZlSliv

19880513 1 OF AlbenaZlSliv
19880513 2 OF AlbenaZlSliv

19880515 OF AlbenaZlSliv

19880516 OF AlbenaZlSliv

19880520 OF AlbenaZlSliv

ДА ЗПОМНИМ: ЗЛАТНИ ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖИ ДВА ЗНАМЕНАТЕЛНИ РЕКОРДА

1988 Zlatni piasazi 000ПЪРВИЯТ от тях е още с първия старт на ралито, когато БАТК като организатор използва и градски скоростен етап (виж схемата) край Морското училище във Варна. До този момент на тогавашната ФИСА дори и не й е минало през акъл, че по-добра реклама за спорта и спонсорите от тази – здраве му кажи. Впрочем именно от този скоростен пробег през 1973 г. са използвани кадри във филма Голямата победа (гледай ТУК), лента на БНТ1 по романа на Дончо Цончев, режисиран от Васил Мирчев.

1970 Zatvoren Marshrut

графика: rallyxpress
СХЕМАТА затворения маршрут от старта на Рали Златни пясъци през 1970 г., предоставена за сканиране на сайта от зам.-директора на рали Албена Юри Калчев през 1999 г. По-късно, заедно с тази схема и други наистина уникални материали, заедно с целият архив на националната федерация, замина… на вторични суровини.

Доста по-късно ФИА въвежда супер-специалните и градските отсечки, а българският автомобилизъм заслужено е забравен.

Golyamata Pobeda Film

колаж: rallyxpress
ПЪРВИЯТ КАДЪР от първият филм за автомобилния спорт у нас.

Вторият рекорд, изброен само заради фактите и също пропускан съзнателно е, че именно Златни пясъци е първото от големите европейски ралита (реално стартът е даден в Хеброс от Минко Минков), започнало да обработва по електронен път резултатите от отсечките.

Вярно – с компютри Правец, но кой друг европейски мастодонт-организатор, който е разполагал с техника на Оливети по същото време, го прави? Да не забравяме тези дреболии, защото казано е: който не си знае историята, не знае и бъдещето си.

За сегашната ситуация в спорта това обаче звучи плашещо…

1984 HEB Imko Komp 1st data

снимка: † личен архив на минко минков
ПРОБАТА В ПЛОВДИВ… Първата проба, за това как могат да се обработват електронно резултатите в ралитата, е направена в Хеброс през 1984 г. с компютрите ИмКо. На следващата година екипът на Митков вече работи активно в Златни пясъци.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев