• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

   

 • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

   

 • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

   

Кога за първи път стартира ралито Златни пясъци?

Събота, 11 Април 2015 | от Николай Каразлатев, Варна
Кога за първи път стартира ралито Златни пясъци?

РЕАЛНА ЛИ Е ДАТАТА 12 юни 1970 г., която да смятаме за рождения ден на най-старото, най-голямото и най-популярното българско рали? Или още преди Българският автомобилен и туринг-клуб да направи родната заявка за участие в големите европейски състезания, варненското рали вече е имало своята история? Кои са били участниците в най-ранните състезания, носещи името на автомобилната надпревара, преди тя да се е превърнала в символа на този спорт у нас? Каква е била дължината на тези състезания?

На тези въпроси отговаря и дава доказателства ентусиастът в този спорт и заклет почитател на рали Златни пясъци варненецът Николай Каразлатев (на снимката горе).

Преди години, когато бях свободен, се зарових в градската библиотека във Варна търсейки още подробности около най-старото български рали – Златни пясъци.

Така, ровейки се и рафтовете на библиотеката се натъкнах на факти, които недвусмислено доказват, че рали Златни пясъци се е провеждало и поне пет години преди 1970 г., която се смята за рождената дата на класическото автомобилно надбягване у нас.

1965-Zlatni-001
1966-Zlatni

снимка: николай каразлатев
ПОЖЪЛТЕЛИ СТРАНИЦИ… Две информации от 1965 и 1966 г. във варненски вестници, от които ясно се вижда, че рали Златни пясъци се е провеждало пет години преди официалната поява на името му като кандидат за европейското първенство. Втората дописка е с автор юристконсулт Димитър Попов, бъдещият директор на едноименното състезание от 1970 г., а от 20 декември до 8 ноември 1991 г. – 78-и министър-председател на България.

Както е известно първото международно рали Златни пясъци се провежда от 12 до 14 юни 1970 г. и е организирано от Българският автомобилен и туринг клуб (БАТК).

Вярно е, че в първата си година то е със заглавие, което включва и курорта Слънчев бряг.

Но така или иначе е прекият родоначалник на ралито, което в продължение на десетилетия бе смятано за едно от най-добрите състезания в Европа, а след това и в продължение на две декади бе с най-високият коефициент за трудност и добра организация - съответно 20 и 4 звезди в различните периоди на своята история.

1967-Avtomobilno delo sport

снимка: николай каразлатев
УЧЕБНИКЪТ… В издаденият през 1967 г. от софийското издателство Медицина и физкултура учебник Автомобилно дело и автоспорт, чийто автори са Григор Тимчев и Йордан Топлодолски, се сочи, че рали Златни пясъци традиционно се провежда в зоновите първенства (горе).

Кога за първи път стартира ралито Златни пясъци?

снимка: николай каразлатев
ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО… Страница 178 на учебника Автомобилно дело и автоспорт на авторите Тимчев и Топлодолски

На 1 август 1965 г. варненският клон на автомобилния и туринг клуб провежда първото зоново рали Златни пясъци – Слънчев Бряг.

Стартирали са 19 екипажа, от които 5 чуждестранни. За надпреварата са заявени автомобили от десет марки: Москвич, Волга, Запорожец, Фиат, Застава, Вартбург, Гогомобил,  Трабант, Порше и Форд.

Стартът на зоналното ралито е в центъра на курорта Златни пясъци, а първата часова контрола е до ресторант Червения рак. След преход по алеите на комплекса екипажите застават на старта за първата скоростна отсечка Аладжа манастир.

След това маршрута включва часова контрола в с. Обзор и скоростна отсечка, по серпентините на Балкана, която завършва пред входа на курортния комплекс Слънчев бряг. Преди финала екипажите изпълняват майсторско управление на автомобил на паркинга пред летния театър на Слънчев бряг. 

На първо място се класира екипажа Н. Чобанов/ К. Колев с Трабант, на които бе връчена купата на ДСП Балкантурист (държавното стопанско предприятие – бел. ред.).

През август 1966 г. Варненският автомобилен и туринг клуб провежда второто зоново автомобилно рали Златни Пясъци – Черноморски Бряг. 19 екипажа пробягват маршрут от общо 382 км: Златни пясъци - Аладжа манастир – Варна – Обзор - Слънчев бряг – Бургас - Созопол и обратно.

На финала във варненския курорт, екипажите изпълняват майсторско управление на автомобила, което се прави върху сложен полигон – по алеите на едноименния курорт. 

Купата на ДСП Балкантурист е връчена на победителите в генералното класиране – екипажа М Василев/А. Казаков (Варна, Вартбург).

Впрочем този елемент е запазен най-малко още четири-пет години, след като варненското състезание вече е признато за елитен старт от европейския шампионат, когато и като част от националното първенство, има толкова дълъг списък от екипажи, който сега ни се струва като истинска фантазия…

1970-Zlatni LG-001

снимка: николай каразлатев
ОТ ПЪРВА РЪКА… Кореспонденцията на журналиста Любен Генов от в. Отечествен фронт за първия ден от новото рали Златни пясъци. През 1970-те години този всекидневник е най-авторитетният източник на информация за автомобилните събития в България.

На 5  август 1967 г. Варненският автомобилен и туринг клуб провежда третото зоново автомобилно рали Златни Пясъци – Черноморски Бряг. Стартират 29 екипажа, 15 от които чуждестранни. Те изминават маршрута:  Златни пясъци - с. Оброчище – Балчик – Шабла - Балчик, Варна - с. Обзор - Слънчев бряг - Бургас и обратно до Златни пясъци.

Новост е отсечката при с. Рудник посока Бургас за точно управление на автомобила. Шофьорът е длъжен да се движи с точно определена постоянна скорост през цялата отсечка.

Началото и краят на отсечката са известни, но контролните пунктове разположени на различни, неизвестни на  екипажа места, ще следят за равномерното движение на състезателните автомобили.

2015-BGHis-Raio-Sergiev-001

снимка: rallyxpress
СПОМЕН ОТ ПРЕДИ 42 ГОДИНИ… Бившият пилот от националните първенства Райчо Сергиев позира с табелата на своята Лада, с която стартира в рали Златни пясъци през 1973 г. Сергиев е със стартов номер 147.

При отклонение на зададената скорост от 50 км/ч, се присъждат наказателни точки.  На финала в курортния комплекс Златни пясъци, екипажите изпълниха  майсторско управление на автомобила.

За първото международно рали Златни пясъци (12 -14 юни 1970 г.) е любопитен следния факт След края на състезанието, на 15 юни, от 17 ч. е по програма е посещение на… ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство – бел. ред.), където пред състезателите е изпълнена  специална програма, а участниците са гостени с продукти от местното производство на стопанството.

Коментара (1)

 • Kazakov

  Kazakov

  28 Юни 2015 at 23:25 |
  Един съвет преглеждайте материалите преди публикация!

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев