• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

ШАМПИОНАТЪТ ЗА 2008 МОЖЕ ДА СЕ НАТЪКНЕ НА “ПОДВОДНИ” КАМЪНИ

Петък, 11 Януари 2008 |
ШАМПИОНАТЪТ ЗА 2008 МОЖЕ ДА СЕ НАТЪКНЕ НА “ПОДВОДНИ” КАМЪНИ
ЕДИН доставчик на гуми за всички участващи тимове в световното първенство, проста философия за целия шампионат през 2008 г. Всичко изглежда прекалено лесно и ясно. Но дали нещата са такива, каквито изглеждат на първи поглед? Защото преговорите на отборите и Пирели съвсем не са минали така гладко. За възможните подводни камъни говори съветникът на ВР-Форд Абу Даби WRT Фил Шорт.
ЕКСПЕРТ: Фил Шорт, който се смята за всепризнат капацитет в световните ралита обяснява какви са промените и възможните “подводните” камъни в новото световно първенство.

Снимка: Мартин Холмс, Англия
Практически тимовете ще могат да използват гуми, каквито пожелаят в първия старт за годината. Колкото до втората половина на шампионата, все още има въпроси, които трябва да бъдат решени.

- Явява ли се рисунъкът на протектора на новите гуми много важен за състезанията?

- За Монте Карло няма да бъдат разрешени допълнителните напрязвания на гумата и в този смисъл шарката е важна за първия старт. За останалите състезания нарязването със сигурност ще е разрешено, но при положение, че времето е особено влажно. Въпросът обаче предстои да бъде регулиран.

– Какви качества показаха Пирели при тестовете?

- Тестовете с новите гуми до този момент показаха, че Пирели са устойчиви, но нищо не може да попречи на деформации на гумите откъм борда, когато те са повредени. Това особено се показва след средата на скоростния етап.

– Какви са другите изменения в правилата за гумите?

- На отборите се забранява да използват чохли за подгряване на гуми, както и това, че всеки екипаж ще може да носят не по едно, а по две резервни колела. Също ще бъде забранено да бъдат използвани вече “карани” гуми, което може да даде особено предимство на екипажа.

– Кои са другите важни изменения в регурлациите за 2008 г.

– Стартът на автомобилите в събота и неделя няма да бъде вече в обратния ред по рейтинга на екипажите. До известна степен това ще затруднява лидера в класирането. Освен това броят на двигателите, които ще бъдат използвани по време на шампионата вече е ограничен от шест на пет бройки. Което означава, че дори и всичко в отбора да бъде нормално по време на шампионата, то един агрегат ще трябва да бъде използван минимум в три състезания през годината. Ако има проблеми с мотора, той ще трябва да се използва в четири състезания, като на техническите записки трябва да бъде отбелязано регистрирана видът на аварията.


– Остава ли изборът на гуми големият въпрос за отбора?

– За всички състезания от първенството – да, като изключим, разбира се Монте Карло. За Монте са предвидени три вида гуми и изборът им ще бъде значително по-лек. Веният въпрос е – зимни гуми или гуми за сухо. При тях, това е ясно, грешното решение има колосални последици за състезателите. Поне докато не се стигне до следващото асфалтово състезание, само Монте предполага възможност за подобен грешен избор.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев