• ...СПОНСОРИРАНИЯТ ОТ МЛЕКАТА БОЖЕНЦИ ПИЛОТ НА АРА МОТОРСПОРТ СТЕФАН СТОЕВ - С ФУЛ-МАКС ОТ ФИНАЛА...

  • ...ПЛАНИНСКО ШИПКА-ДАМАСЦЕНА СПРЯНО ЗАРАДИ ПОЖАР В АВТОМОБИЛА НА МАНОЛОВ, ТЕЛИЙСКИ СТАВА ШАМПИОН...

     

  • ...СТЕФАН СТОЕВ И EF10 - С ПЪРВИ ТРИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИИ И ПЪРВИ РЕКОРД НА ПИЛОТА...

Хюндай избра Хутонен, програма – по-късно

Вторник, 17 Октомври 2017 | Алзенау, Германия, RallyXpress
Хюндай избра Хутонен, програма – по-късно

ЗА 23-ГОДИШНИЯТ финландски пилот Яри Хутонен (на снимката), програмата на Хюндай Моторспорт за търсене на млади и талантливи пилоти (HMSDP) завърши по най-добрия възможен начин и младежът ще бъде част от надпреварите с Хюндай i20 R5 през следващия рали сезон. Засега обаче програмата, по която той ще работи догодина все още не е уточнена и Хутонен предстои да разбере, в които от състезанията ще е ангажиран, за да представлява Хюндай Моторспорт в категорията R5. Засега е гарантирано, че финландецът ще кара в Уелс Рали Великобритания.

Това ще е неговият общо трети старт в WRC2 с R5, като в предишните две ралита (Несте Финландия и АутоДжим), Хутонен кара с Шкода Фабия.

Това, че не са ясни детайлите подсказва, че не е невъзможно в програмата да има участия само в WRC2, както и вариант да бъде разделена на две и се кара също и в европейското първенство.

Ръководителят на HMSDP Ален Пинас обяснява това, как се е стигнало до избора на младия финландец:

„В началото бяхме избрали 17 млади талантливи шофьори. След предварителни интервюта, осем от тях бяха поканени на тридневен тест на асфалт и макадам в южната част на Франция.

„Имахме шанс да говорим повече, да видим уменията им зад волана, да имаме повече представа за техните технически познания и също как те се справят със стреса и различните ситуации.

„Това бяха наистина силни кандидати. Оставихме трима за още една седмица, за да решим, кой от тях ще бъде определен, но усетихме, че Яри Хутонен имаше най-голяма перспектива да се развива и ние го избрахме.

„Вече бяхме гледали WRC2, бяхме го наблюдавали при юниорите, както и в национални първенства. Със сигурно вече знаем кой от пилотите на какво е способен, но понякога имахме някои истински изненади.

„Хутонен беше една от тях в Хюндай R5. Той каза (преди тестовете в Южна Франзия – бел. ред.), че това е първият му път, когато той кара автомобил R5, а след това видяхме момчето, по време на проливен дъжд, да постига много впечатляващо време.

Хюндай избра Хутонен, програма – по-късно

снимка: мартин холмс рали
СТИСКАТ СИ РЪЦЕТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПИЛОТ И ТИМ… Яри Хутонен и Ален Пинас позират за традиционната снимка, която показва, че двете страни са стигнали до споразумение.


„Не сме решили кои събития ще влезе през 2018 г. и дали колата ще бъде управлявана от сателитен отбор. Той ще направи някои тестове за развитие с колата R5 и със сигурност ще изберем седем или осем старта в WRC2. където ще се състезаваме.

„Имаме и мащабна тестова програма за него, около 20 дни, затова искаме той да бъде добре подготвен за всяко от събитията. И със сигурност искаме да го развием като следващата звезда на WRC, за да бъдем на ниво, където можем да решим дали може да направи крачка напред.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев