• ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

  • ...ТРЕТИЯТ ОТПАДНАЛ - СТЕФАН ГЕОРГИЕВ, ФОРДЪТ ИЗДЪХВА ПРЕДИ ДА СТИГНЕ ЧЕШМАТА НАД СЛИВЕН...

ФИА забрани „лопатите“ за R5 в идния сезон

Сряда, 06 Септември 2017 | Париж, RallyXpress
ФИА забрани „лопатите“ за R5 в идния сезон

МЕЖДУНАРОДНАТА автомобилна федерация (ФИА) отхвърли предложението за промяна в конструкциите на бъдещите „ер-петици“, в които да се използват системите за промяна на предавките с т. нар. „лопати“ (вместо с лост -  бел. ред.), около които отборите работят за следващият сезон от началото на лятото. Това решение бе взето на срещата в август на комисията за Рали на ФИА, проведена в по време на ADAC Рали Германия. Един от засегнатите екипи обясни, че това е част от борбата на ФИА да задържи разходите на R5.

Очакванията на федерацията и надеждите ѝ са, за намаляване на разходите.

Един от засегнатите от отмяната на решението отбори обаче смята, че разходите няма как да бъдат запазени, ако FIA позволи повече технологии, като в същото време въвеждат нови мерки за безопасност.

Смята се, че група от производители, участващи в тази тема, са предложили на FIA увеличение на разходите с 5%, след като констатира, че действителните производствени разходи след първоначалното изготвяне на правилата са се увеличили с около 10% общо за „ер-петица“.

С неотдавнашното обявяване на бъдещия Ситроен C3 R5, но също и новините, че Фолксваген Моторспорт е изцяло в графика си техния модел в R5, който ще бъде достъпен през 2018 г., въпросът за разходите става все по-належащ.

ФИА забрани „лопатите“ за R5 в идния сезон

снимка: интернет
ВСИЧКО ПОЗВОЛЕНО ЗА „ГОЛЕМИТЕ“… Педъл-шифтът („лопатите“) са задължителни за автомобилите от WRC, но ФИА реши да защитава клиентските интереси за R5 и не позволи промяна в сегашната система за сменяне на скоростите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев