• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Томи Макинен очертава промените в Тойота GR

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | от Мартин Холмс, Лондон
Томи Макинен очертава промените в Тойота GR

БЕЗ ХАНИНЕН В АВСТРАЛИЯ,
НЯМА ЯСНОТА ЗА 2018 ГОД.

2017 Juho Haninen 033
ЗА МОМЕНТА няма яснота дали през 2018 г. Юхо Ханинен (на снимката) ще е основен пилот за Тойота Газоо Рейсинг или ще запази единствено функциите си на пилот за развитието на автомобила. Във всеки случай до момента, в който не приключи пазара на пилотите, Макинен – напълно егоистично - ще иска да го задържи в екипа. Засега е ясно, че Ханинен коледните почивки за пилота започват още преди Австралия, за където ще пътуват само два автомобила.

ПРИНЦИПАЛЪТ на Тойота Газоо Рейсинг Томи Макинен обяснява различните промени, които ще настъпят в отбора непосредствено след финала на Уелс Рали Великобритания, което за финландецът Юха Ханинен бе последното за сезона.

Как Макинен оценява работата на своя сънародник, която той свърши за Тойота GR през този сезон?

„Това беше проектът и той [Юхо] върши блестяща работа, също се справя добре на самите състезания, в които участва. Казах, че винаги ще бъде част от семейството, но не сме обсъждали това много детайлно, независимо дали го държим като тестов пилот и помага да развием екипа и колата.

„Мисля, че можахме да разберем доста от него. В момента въпросът е повече или по-малко дали Юхо ще иска да продължим заедно.
 
- Кай Линдстрьом ще бъде новият спортен директор, работата, която преди това е имаше Ярмо Лехтинен. Каква ще са задълженията на Кай?

- Току-що направихме в сериите една година, като научихме нашата работа. Сега знаем много повече за различните области, знаем и какво  може да се направи, и какво да се подобри. Искам да кажа, че цялостната ни операция вече е много ефективна по много начини, но сега мисля, че е добре да обсъдим отново това, което правим, как да се подобряваме и какви са ролите на различните хора.

Томи Макинен очертава промените в Тойота GR

снимка: мартин холмс рали
ДЕСЕТ МИНУТИ С ПРИНЦИПАЛА… Четирикатният световен шампион Томи Макинен обяснява пред Мартин Холмс какви са промените за 2018 г, които ще бъдат направени в Тойота GR още от старта на ралито в Австралия и декемврийските тестове за Монте Карло.


„Спортинг директор“ означава, че се грижи да работи в тясно сътрудничество с пилотите, организаторите, ФИА и тези области, за да се увери, че цялата информация е там, където е необходима. Но това - само за световните ралита.

- Какво ще правиш с Яри-Мати [Латвала], за да му дадеш кола, в която ще завърши митингите?

- Надявам се, че той вече е изстрелял лошия си късмет! Това е невероятно, просто не разбирам! Такива странни неща се случиха… Окей, Испания… Бих казал, че това е първата ни грешка, резултатите от теста не бяха съвсем съвършени, което причини тези проблеми. Имаше някаква грешна настройка с колата. Но всички тези малки трудности като във Финландия, Германия! Абсолютно странни неща…

2017 GBR Latvala FB 001

снимка: лична фейсбук страница на яри-мати латвала
НАПРЕГНАТ ЗАРАДИ ПАТРОНДАША С МАЛШАНС… Проблемите с лошия късмет на Яри-Мати през годината бяха толкова много и толкова различни, че дори и шефът на отбора не е в състояние да ги квалифицира или да ги обобщи.

- Каква ще бъде позицията в отбора за От Танак през следващата година?

- Информирах нашия екип, че целта ни е да направим всичко възможно да осигурим най-добрите автомобили за всички наши пилоти и се стремим да направим всичко възможно за всички тях.

Така че бих казал, че всички те са подготвени по същия начин, така че можем да произведем максималните си усилия за постигане на резултати. Мисля, че Отт ще седне в нашата кола през следващия месец в тестовете за Монте Карло или може би в Швеция.

2017 TOYO Haninen Testt

снимка: архив на rallyxpress
„ВИНОВЕН“ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЯРИС WRC… Опитът и стотиците тестови километри на Юхо Ханинен (вляво) се оказаха важна част от прогреса на Тойота GR.
 
- От ще бъде другият финландец в Тойота GR? Това ли е част от плановете за разширяване на отбора?

- Имаме доста естонски хора в екип и имаме по малко части от нашите операции там. Що се отнася до Отт, аз вече исках той да карам за нас тази година. Но точно тогава той сключи договор с М-Спорт. Така че 2018 г. беше първата възможност да се обсъди договор.
 
- Какви технически промени в колата са планирани за следващата година?

- Имаме някои малки неща. Едно от тях, които могат да бъдат забелязани, са, че нашият нов аеро пакет ще бъде от Монте Карло, нищо по-сложно от сега! Мисля, че предната част ще бъде по-отворена, основно за да се подобри охлаждането.

Също така смятам, че ще даде по-добра аеродинамика на средната част, което прави колата доста равномерна аеродинамична, която трябва да доведе до подобрения в автомобила.

Основно това не са значими промени, но ще улеснят обслужването. Например предният ни сплитер трябва да е доста нисък, за да бъде ефективен аеродинамично. Сегашната ни предна броня е от едно парче, така че когато унищожите долната част, трябва да смените пълната броня.

За 2018 г. тя ще бъде в отделни части, така че трябва само да променим долната част, вместо да сменим целия елемент. Това също ще спести и доста от разходите!

2017 SWE Latvala FB 001

снимка: архив на rallyxpress
ШВЕЦИЯ – НАЙ-ДОБРОТО ЗА ЯРИС WRC ПРЕЗ ГОДИНАТА… Максимумът за Яри-Мати Латвала от снежното шведско състезание (победа и най-много бонус точки) остават върховия момент в едногодишната кариера на Тойота GR.
 
- Като мислиш за първите 11 митинги на годината (до Каталуня – бел. ред.), какво е най-доброто за Тойота GR? Швеция?

- Да, така мисля – Швеция. И, разбира се, че вече в Монте Карло сме имали Юхо, който е на първо и много добри времена, а и Монте винаги е било специално събитие.

Но резултатът бе най-накрая добър с Яри-Мати (2-ри- бел. ред.). Но, разбира се, Швеция беше нещо много специално. А и съботата на Финландия, когато имахме три водещи автомобила (1-2-3), нещо, което не можехме да повярваме.
 
- Заключителен въпрос. Планирате ли друг проект извън световния рали автомобил?

- Обсъждахме възможността за R5. Всички виждаме, че R5 се превърна в много интересен свят. Бихме искали да видим Тойота R5 и за клиенти. Нашата цел е да го развием на същото ниво, както направихме с Ярис WRC.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев