• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Температурните разлики подлъгаха пилотите

Неделя, 08 Октомври 2017 | от Руслан Вуцов, Салоу
Температурните разлики подлъгаха пилотите

ПРЕДПОСЛЕДНИЯТ ден от рали Каталуня-Коста Даурада вече е в историята, а развоят на битката в голяма степен разчепкан от анализите, които отборите правят. Случилото се през съботния ден е прочетено на официалния сайт, затова и ще се спра на онова, което остана встрани от електронния портал на световните серии. А то, до голяма степен, потвърди предположенията от петък вечерта, че изненадите ще бъдат поднесени върху новоположения и малко познат като характеристики асфалт по етапите за втория и неделния ден.

Впрочем, онова, което подлъга както пилотите, така и отборите при избора на гуми, се оказаха доста големите температурни амплитуди, отбелязани в началните часове на програмата за съботния ден и късната част на съботните тестове.

Оказа се, че сутрешните температури са с по 7 до 9 градуса по-ниски от онези, които отмерваше живачния стълб в късните часове.

Ако вчера в разгара на деня градусите скачаха до приятните за всички – екипажи и фенове 26 – 28 градуса, то в първите изпитания рано сутринта спадът беше почти двоен – 13 – 14 деления… надолу.

Колкото и да звучи парадоксално, Крис Мийки заложи на по-твърди смески преди първия сервиз и това му даде безспорно преимущество. Местните фенове останаха в недоумение, как така е възможно един „островитянин“ да има по-точно чувство за онова, което трябва да обуе, отколкото местната звезда Дани Сордо.

Испанецът, въпреки няколкото местни екипа от „разузнавачи“ направи залогът си „на меко“ и много бързо се оказа разочарован.

Елиос Кантеан, местният колега, който няма пропуснато испанско рали през последните 10 години обаче отбелязва и още един забележителен факт – начинът, по който е положен не само асфалта, но и направените бетонни канавки, които са далече по-дълбоки от обичайното за тази част на Испания.

„Затова и Ел Матадор (Дани Сордо – бел. ред.) се замеси в техническите проблеми, които го прати толкова назад (23-и) в края на деня“, коментира Кантеан. За да подкрепи тезата си, той упрекна още половин дузина местни пилоти, които далеч преди другите и много повече от всички останали, трябвало да са наясно с промените и отразяването им в записките.

„А попълниха листа с отпадналите“, казва каталунецът.

%снимка1%
Нещата се развиха асфалтово-зле не само за Сордо, но и за Мадс Остберг, който направи същата грешка (сечене на завой и удар, след пропадане на колелото в бетонните сегменти на канавката – бел. ред.).

В същото време Себастиян Ожие продължава да изглежда крайно мотивиран, независимо, че самият той трудно си представя как в неделя ще успее да избие 13-те секунди авантаж на Крс Мийки.

Без да съм негов фен обаче, смятам, че Себ може и обича да решава подобни ребуси.

2017 ESP Ogier RV 004

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
…И АЗ НЕ ЗНАЯ ДАЛИ ЩЕ УСПЕЯ… Така четирикратният световен шампион отговаряше на своите фенове, които искаха да знаят как ще стопява разликата с Мийки.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев