• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

След 450 ралита Маурис Селдън отива в пенсия

Понеделник, 20 Август 2018 | от Мартин Холмс, Босталзее
След 450 ралита Маурис Селдън отива в пенсия

Задължително да кажа:
„Майсторе, благодаря!“

от Страшо Димов

В ЧЕТИРИТЕ кашона с около 2500 архивни снимки от WRC, които притежавам, не повече 500 не са подписани от Маурис. А всички дигитални кадри (над 1000), са само негови. С този изключителен Майстор на автомобилните кадри се запознах покрай Мартин Холмс преди доста години, на една от отсечките край Гап. Тогава Маурис не знаеше, че дълго преди срещата ни в. Отечествен фронт бе печатал неговите кадри, а след това и Труд, и Старт, и 168 часа. Ние си знаем: занаят не се учи, той се краде. И макар да не съм част от дълбоко уважаваната от мен гилдия на фоторепортерите, тогава, а и по-късно се стараех да „крадна“ по нещичко. Още помня, че едната от тайните му е никога да не се застоява „в една точка“. Онова, което не мога да си представя е, че Маурис отива в пенсия. Изглежда невъзможно! И едва ли ще е онова, което си представяме. Няма начин…

ТОВА Е ИСТОРИЯТА на един човек, чиято работа цял живот е била да помогне на феновете да се докоснат до жива рисунка от световните ралита.

След 450 състезания в световното първенство по рали, след повече от 40 години в състезанията от световните серии, уелският фотограф Маурис Селдън (на снимката), по време на ADAC Рали Германия обяви, оттеглянето си от спорта.

Маурис започва работа в агенция LAT, а след това започва да работи като частник, като особено известен става предимно с работата си за 35-те годишници за световния спорт Пирели Световно Рали, както и с публикациите в световните моторспорт издания.

Състезанието в Германия закръгли бройката на отразяваните от Маурис ралита на 450.

За да почете постижението на Морис, Международната автомобилна федерация (ФИА) направи специална презентация на пресконференцията преди събитието в основния пресцентър на ADAC Рали Германия.

За уважението към фотографа говори и эакта, че на тази пресконференция участваха пилоти и на четирите заводски тима в WRC - петкратният световен шампион Себастиен Ожие (М-Спорт), От Танак (Тойота Газоо Рейсинг), Дани Сордо (Хюндай Моторспорт) и Матс Остберг (Ситроен Рейсинг).

По-рано през това лято се състоя представяне на някои от любимите кадри на Морис в Брекън Тиътър в Южен Уелс.

Любимото събитие на Маурис Селдън винаги е било кенийското Сафари Рали.

След 450 ралита Маурис Селдън отива в пенсия

снимка: франсоа бодин/франция
НАЙ-ДОБРИЯТ СРЕД ЧЕТИРИМАТА НАЙ-БЪРЗИ… (отляво на дясно) Себастиян Ожие, Отт Танак, юбилярят Маурис Селдън, Дани Сордо и Мадс Остберг.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев