• ...АПИ ОТКАЗВА ШИПКА-ДАМАСЦЕНА ДВА ПЪТИ, ПЪРВИЯТ - ОЩЕ НА 5 ЮЛИ, ДЕНЯТ, В КОЙТО БФАС ИЗДАВА ЛИЦЕНЗ НА СЪСТЕЗАНИЕТО...

  • ...ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ПОВТАРЯ УСПЕХА СИ КРАЙ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО, СВИ РАЗЛИКАТА С ЛИДЕРА НА 9 ТОЧКИ...

     

  • ...ЕДИН ЕКИПАЖ ГАРАНТИРАНО ОТПАДА, ОРГАНИЗАТОРИТЕ ОЩЕ ЧАКАТ ДВА ОТ СЛИВЕН, НО ЩЕ ГИ ДОПУСНАТ СРЕЩУ СОЛЕНА ГЛОБА...

     

Петъчната изненада бе здравината на макадама

Събота, 07 Октомври 2017 | от Руслав Вуцов, Салау
 RallyXpress

ВЕРОЯТНО една от големите изненади в рали Каталуня-Коста Даурада в петък бе това, че макадамовите трасета от първия реален ден на състезанието се оказаха далече по-издръжливи, отколкото заводските тимове очакваха това да бъде в действителност. Няма да коментирам резултатите от началото, те сами по себе си подсказват, че играта в петък бе на надлъгване, в очакване на коловози и хлъзгави етапи, които да допълнят разликите между водещите екипажи в единадесетия кръг от световните серии.

От своя страна това допълва прогнозата на Ив Матон, че всичко в испанското състезание ще се решава на днешните и неделните скоростни етапи, които са изцяло върху асфалт.

Тук обаче има още един фактор, който в екипите отчитат като непредсказуем и това е, че две от днешните отсечки – двойното преминаване на етапа Савала (съответно 3-а и 6-а отсечка за деня, 14.12 км) имат напълно ново асфалтово покритие.

%снимка1%
Според човек от екипа на М-Спорт, тези близо 29 км ще бъдат ключови за класирането в днешния ден и много вероятно след всяко едно от преминаванията на Савала да бъдат отбелязани размествания в класирането.

Това, че тази настилка, която е напълно непозната се споделя и от колеги, които са на мнение, че колкото и да са били добре направени записките, както и да е било преценено поведението на автомобилите върху тези два терена, изненадите са напълно възможни.

2017 ESP Mikkelsen RV 002

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
В ХЮНДАЙ ПЕЯТ И РАБОТЯТ… Видимата промяна в екипа на Хюндай Моторспорт, след идването на Микелсен, можеше да се открие и при сервизирането на автомобила му, нещо, с което екипът много се различаваше при предишното състезание.

„Това са битки от „близък вид 2.0!“, смята Елиос Кантеан, фоторепортер от местен спортен сайт. От шестте изпитания вчера, всеки един от лидерите записа по една победа (Танак, Микелсен, Латвала и Ожие), като единствен Мийки дублира победата си във втория и петия тест.

За Кантеан интересът към Андреас Микелсен е повече от очевиден и напълно оправдан и това интерес се дължи единствено на факта, че още с първото си участие за Хюндай Моторспорт, норвежецът е влял невиждан до момента импулс в екипа на Мишел Нандан.

2017 ESP Toyota Serv 002

снимка за rallyxpress: руслан вуцов
ТРЕТАТА КОЛА ЛИПСВА… В екипа на Тойота Газоо работите по двата автомобила са започнали, преди в бокса на тима да докарат машината на Яри-Мати Латвала, качена върху колесар.

Впрочем това се виждаше и по време на продължилият 75 мин. сервизен парк, в който трябваше да бъдат модифицирани автомобилите от макадамовите към асфалтовите настройки.

Начинът, по който работеха механиците на Микелсен тотално се различаваха от онова, което наблюдавах при последното си състезание тази година.

В първия ден на Каталуня-Коста Даурада разликите между Микелсен-Ожие-Мийки-Танак се побират в рамките на 3.3 сек, нажежаващо малки дистанции преди първата част от двудневната асфалтова надпревара.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев