• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Още една британска звезда напусна кервана

Вторник, 27 Март 2018 | Лондон, RallyXpress
Още една британска звезда напусна кервана

РОЙ ФИДЛЪР (на снимката), още една от последните останали живи връзки с формирания днес формат на британските автомобилни ралита, почина на 86-годишна възраст на 19 март. Той беше основна личност в момент, когато ралитата беше приоритет на спортисти, съчетаващи страстта си към автомобилите и техния бизнес живот, времето, когато спортът започваше да се прави в самото начало уикенда. Бизнесът на Рой Фидлър  е в риболовната индустрия, базирана в Макълсфийлд, графство Чешър.

Той е национален шампион на Великобритания през 1966 г. в дните, когато сериите в шампионата се редуват между състезания със специални етапи и събития с точно рали-пътуване.

Фидлър най-добре си спомня за дейността си с автомобилите Триумф, с които се състезава както в официални, така и в полу-официални надпревари – с TR4s или Витес, а по-късно в Спидфаер или „двулитровите“, за които, съобразно подготовката си за участие, или е пилот, или навигатор.

Фидлър бе известен със своята изключителна скорост, особено, когато на трасето има мъгла. Той се пилотираше TR4 за Майк Сътклиф, когато направиха сериозна катастрофа в Мон Вентукс, на самия връх на Френските Алпите, след която катастрофа Фидлър се оказа със счупен крак.

Извън дейността си в автомобилите за рали, Рой Фидлър  е вдъхновяваща личност за много състезатели, формирайки популярна днес асоциация на водачите на рали, наречена Екури Код Филе, която продължава успешно своето съществуване дори и днес.

Още една британска звезда напусна кервана

снимка: личен архив на мартин холмс
ЧИСТО БРИТАНСКО ТРИО… Победителите Рой Фидлър, неговия навигатор в рали Бърнмаунт Мартин Холмс, както и Триумф 2000,  когато печелят надпреварата.  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев