• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Мат Едуардс е новият британски шампион

Петък, 05 Октомври 2018 | от Мартин Холмс, Дийсайд
Мат Едуардс е новият британски шампион

34-ГОДИШНИЯТ Мат Едуардс (на снимката) е новия шампион на Великобритания, който спечели първенството на Острова днес, в предпоследния кръг от първенството на Моторспорт Асоциацията (MSA) за 2018 г. Това стана у дома, на стадиона в Северен Уелс, пред приятели и родата на Мат. Първите два от общо четирите дни на Уелс Рали Великобритания са определени за паралелните две състезания на MSA, след първото от които пилотът от Княжество Уелс успя да спечели такъв аванс, че вторият в класирането – шотландецът Дейвид Боги не може да заличи в оставащия един кръг в събота.

Син на добре познат местен състезател по рали от близкото минало, който по-късно става служител на Кумбрия Рали, Мат поставя началото на своите спортни амбиции в ралитата преди 14 години, когато без знанието на баща си инвестира цялата си студентска стипендия в една Астра Mk II.

След това „инвестицията“ е пригодена за ралита, с който автомобил Едуардс участва в няколко местни ралита, преди да реши да се състезава в шампионата на страната през 2007 г.

Мат Едуардс е новият британски шампион

снимка: лична фейсбук страница на мат едуардс
ПРЕДСРОЧНО ШАМПИОН… Още преди последния кръг от шампионата на MSA, Мат Едуардс спечели титлата за 2018 г.


Едуардс прави това все още със своя Астра Mk II. За неговата изненада, той спечели класа B8 и се класира на второ място в сериите  до 1400 куб. см, които включват много 16-клапанови коли.

Тези ранни години бяха особено трудни, с много нощни състезания, които пилотът прекарва в ремонти под автомобила (или вътре в него), работейки едновременно и като „свой собствен механик“ по време на онези състезания, в които приятели или семейство не са могли да помогнат.

Неговата асоциация със сегашния му дългогодишен спонсор, Суифт Груп, започна през 2010 г. и успешно продължава вече 8 години.

През 2015 г., този път по време на съвместно шофиране, Мат претърпя най-голямата си катастрофа досега.

По време на Малкълм Уилсън Рали, което се провежда в северозападна Англия, Мат удря колата в крайпътно дърво, при това по време на  събитие, което се брои за аматьорското състезание от шампионат на асоциацията.

2018 GBRCh Matt Edwards MH

снимка: мартин холмс, англия
ДОВОЛЕН… След сънародника си Елфин Евънс и шотландеца Дейвид Боги, Мас Едуардс става третият не-англичанин, който печели сериите на Острова.

Мат бе преместен в болница, като се възстанови напълно и след няколко месеца отново се върна в конкуренцията.

Тази година компанията на Малкълм Уилсън M-Sport е отговорна за подготовката на автомобила на новия британски шампион.
 
Това беше 60-ия сезон на Британския Рали Шампионат, като трима не-англичани са печелили британските серии през последните три години. Това освен Мат Едуард, това още са Елфин Евънс (Уелс), Дейвид Боги (Шотландия), който тази година беше най-близкият съперник на Едуардс и Гай Уилкс.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев