• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Кризата сложи точката на рали Валдфиертел

Неделя, 12 Ноември 2017 |
Кризата сложи точката на рали Валдфиертел

ПЪРВЕНСТВОТО на Австрия приключи вчера с финала на едно от емблематичните автомобилни надбягвания не само за страната, но и за Европа – рали Валдфиертел. Това беше неговият 37-и финал, който за съжаление се оказва и последният в историята на състезанието родено като Семперит и затворило последната страница от историята си вчера като Валдфиертел. Ралито на Долна Австрия отива в миналото и причината за това е икономическата криза. Симптомите за подобен край можеха да се усетят още преди 3-4 години.

Тогава, подкрепянето от австрийския маслен гигант OMV, първо загуби подкрепата на „синьо-зелено-белите“, а последните години бе спасявано благодарение на огромните усилия на своите организатори.

Може би и по тази причина напълно логично последният победител, който ще влезе в аналите на Валдфиертел е Раймунд Баумшлагер (Фолксваген Поло R WRC 2016), австрийската рали-герой, записал победата си с авантаж от 5.4 сек над сънародника си Херман Ноубауер (Форд Фиеста RS WRC 2016).

2017 AVS Baumshlag 010

снимка: организатори на рали валдфиертел
ЗА ПОСЛЕДНО ПЪРВИ… Раймунд Баумшлагер сече остро десен завой от последното в историята на австрийския рали спорт състезание, което му донесе 14-ата титла на страната.

С шампионската версия на Поло R WRC австриецът се състезаваше в 5 от седемте ралита, валидни за шампионата на Австрия.

Победата на Раймунд Баумшлагер бе равнозначна на 14-ата титла на Австрия, която отива в неговата огромна колекция от трофеи.

За българите Валдфиертел носи особени сантименти.

Те са свързани както с тригодишното присъствие на един от най-професионалните рали-тимове в нашето първенство – OMV Рали Тим-България (2005/2007), така и с последната победа на български екипаж в международно състезание от европейски формат извън сраната.

Кризата сложи точката на рали Валдфиертел

снимка за rallyxpress: георги иванов
ДОВОЛНИ ЛИ? ПОВЕЧЕ ОТ ЩАСТЛИВИ!... Ясен Попов и навигаторът му Дилян Попов позират за снимка веднага, след като са били наградени като победители в европейската секция на 25-ото рали Валдфиертел (горе). Факсимиле от резултатите на първите трима в европейската надпревара на австрийското състезание. (долу)


2005 AVS Popovi Res 010

Като се изключат победите на българските екипажи в Сърбия Рали, където нашенците отиват със самочувствието на абонати за първото място, рали Валдфиертел 2005 е състезанието, спечелено във формата за Европейската купа (старият ѝ вариант – бел. ред.) и братята Ясен и Дилян Попови (Мицубиши Лансър Ево 8).

Точно тази победа стартира и формирането на OMV Рали Тим-България през следващите три години, в който профи-тим, освен братята Попови, бяха още и Вилхелм Кънчев/Петър Петров (Пежо 206 S1600).

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Старата гвардия още е боеспособна. Водещ през втория ден от четиридневния британски рали-маратон Роджър Албърт Кларк е Джейсън Причард пред Мартин Маккормак. Автомобилите на Форд Ескорт Марк II доминират в събитието, което завършва в понеделник.

Официалното дефиле подранява. Официалното стартиране на следващото световно първенство ще бъде направено от промотора на WRC за по-рано от предвиденото. Това ще стане на автомобилното изложение в Националния изложбен център (NIC) в Бирмингам на 11 януари. Предполага се, че и четирите регистрирани отбори ще представят своите нови цветови схеми за сезона.

­ Тойота Газоо Рейсинг с един предсрочен тест. Отборът на Тойота Газоо Рейсинг направи неотдавна тест (на снимката долу), при който са били изпробвани по-агресивните аеродинамични приставки за Ярис WRC. Според непотвърдена информация, от отбора са заявили, че тези части от купето на автомобила са били напълно завършени за сезон 2018.

2017 Toyota yaris wrc 2017

Французите ще го видят първи. Първото публично представяне на автомобил R4-Кии ще бъде в края на сезона френско първенство Рали дьо Вар (23-26 ноември). В това състезание като „нула“ ще кара Стефан Сарацин (на снимката долу), на когото ще е поверен в прототипа на Тойота Етиос на Орека. Тази година Жулиен Морин и Теемо Сунинен работят по разработването на този концептуален автомобил. По-късно двамата ще формират основата на комплектите, необходими на компаниите, за да подготвят колата на клиенти, за да се инсталират в други автомобилни марки. Сарацин: „От самото начало много се занимавам с тестването на комплекта. Тестовете са доказали, че колата е надеждна и ефективна, сега е време за тези, които участват в състезанието, да го видят сами“. Рали дьо Вар  е смятано за състезание на Орека. Последните спортни програми предвиждат и такава, която е съсредоточена върху стажа на пилоти на Тойота с Ерик Камили и Сунинен.

2017 Toyota R4 Oreca Test

И Ситроен ще дебютира пред свои. Ситроен C3 R5 (на снимката долу) също се очаква да стартира като кола в Рали дьо Вар, карана от националния шампион от 2017 г. Йоан Бонато. Пиер Будар, главен инженер на Ситроен, заяви, че „…нашите тестове бяха без големи технически проблеми и успяхме да постигнем нивото на представяне, което сме си поставили“. Стефан Лефевър и Крейг Брийн също спомагат за развитието на автомобила, записвайки общо над 4000 км тестове върху макадам и асфалт. Бонато: „Започнах кариерата си със Ситроен като част от Саксо Челиндж, сега дадох гаранция за първото ми задвижване!" Автомобилите Ситроен C3 R5 за клиентите се очаква да бъдат пуснати през първата половина на сезона 2018 г.

2017 Citroen C3 R5

Общо време от състезанието – 17 часа! Пилотът на Мицубиши Раул Орландини спечели за трети път легендарния маратон на пътят на инките в Перу, изминавайки 3000 км за времето от състезателните секции малко над 17 часа.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев