• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Кодасур: финална драма Шаба с титла под въпрос

Вторник, 28 Ноември 2017 | Монтевидео, RallyXpress
Кодасур: финална драма Шаба с титла под въпрос

ПАРАГВАЙСКИЯТ пилот Густаво Шаба (на снимката) е временно определен като шампионат на шампионата на Международната автомобилна федерация (ФИА) за зона Кодасур, след финала на уругвайския кръг от регионалния шампионат Рали дел Антлатико. В него бяха допуснати до спора за титлата двама пилоти – Шаба и съотборника му Шкода в Аржентина Маркос Лигато (двамата с Шкода Фабия R5). След първите четири от пет състезания Шаба водеше на Лигато с 1 т., така че който спечелеше Уругвай ставаше и шампион на зоната.

В първия тур парагваецът водеше с 15.8 сек на Лигато, след което аржентинецът предприе атака във втория ден. В първата част от този тур (3 скоростни) Лигата сви разликата до невъзможните 0.6 сек зад Шаба.

Тогава Шаба получи проблем със скоростната кутия, но в същото време Лигато не се отъпва без проблеми и от временното първо място се отзова едва на деветата позиция, за да завърши на финала на Рали дел Атлантико едва 11-и.

Кодасур: финална драма Шаба с титла под въпрос

снимка: залвадир/шкода-моторспорт
ДА УДЪРЖИ БЕЗ ПРОБЛЕМИ… Густаво Шаба прави десен завой, опитвайки се да кара без да насилва техниката, за да си гарантира титлата в зоналното първенство на ФИА. Така Шаба е шампион, но трябва да изчака единствено официалното утвърждаване на титлата.


Няма информация за причините в два отбора на Шкода, в две различни страни, да има толкова много проблеми. Това се случва за първи път в състезания от зона Кодазур.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

Шампионът победен от техниката. В продължение на 5 скоростни етапа от финалните 13 етапа на кръг във френското първенство – Рали дьо Вар, начело на колоната беше деветкратният световен шампион Себастиян Льоб. Той караше 21-годишния си Пежо 306 Макси (на снимката долу), реставриран специално за това участие. В 13-ата отсечка обаче Льоб трябваше да напусне заради повреда на двигателя, когато беше задминат от Давид Соланс (Форд Фиеста WRC). Льоб пое лидерството, след като в първия ден Матю Аржено излезе от пътя. По повод отпадането навигаторът на великият Льоб – Даниел Елена зави: „Не съжалявам за нищо, ние му дадохме [на Макси-то] всичко! Дори и нашите бутала…“

2017 De VAR Loeb 001

Тривино недостижим до финала. Шампионът за 2017 г. на ФИА за зона Накам (Централна Америка) бе спечелен от Рикардо Тривино (на снимката долу). Последното състезание беше рали Молинас в Мексико, домашно състезание за Тривино, но мексиканецът бе станал недостижим по-рано през сезона след силни резултати в първите три кръга, включително победи в рали Монтан в Мексико и след това в канадското рали.

2017 NASKAM Trivino

Почернено класическо Сафари. Карло Тундо застана начело на класирането на Сафари Класик в Източна Африка на волана своя Триумф TR7V8, след като по-ранният лидер Стиг Бломквист (Порше 911) получи 20-мин. наказание за погрешен маршрут. Събитието започна с трагичната новина, че Жайдин Син Вохра - председателят на организационния комитет, е починал при пътнотранспортно произшествие. Десет години по-рано, същото събитието бе засегнато от лошата вест, че бившият световен рали шофьор Тони Фал, който в Танзания помага на организаторите, е починал от сърдечен удар. Сафари Класик финишира в петък 1 декември.

Бертели печели у дома. Бившият пилот в WRC Лоренцо Бертели (вдясно, на снимката долу с Симоне Скатолини) спечели Тоскана Реуайнд Рали. В него италианецът използва стара спецификация на Форд Фиеста WRC използвана преди това от Яри-Мати Латвала, Тиери Нювил, Робърт Кубица, Хенинг Солберг, Мико Хирвонен, Кен Блок, Юри Протасов и Отт Танак. Най-добре класираният от гостите е Ярослав Орсак (Форд Фиеста R5). Това беше последният кръг на серията TER от 2017 г., който вече бе спечелен от пилота на Hyundai i20 R5 Джандоменико Басо.

2017 TUSK Bertelly

Победа с история. На борда на Форд Фиеста WRC от М-Спорт, каран преди това от Теему Сунинен и Армин Кремер, Ян Дохнал спечели столичното чешко ТипКарс Прашки Ралиспринт.

Падън се разписа у дома. Новият вариант на рали Нова Зеландия бе спечелен от Хейдън Падън (на снимката на Джеф Ридър) със специалната версия на Хюндай i20 (АР4+). В същото време Ендрю Хейкууд (Мазда 2), чийто  автомобил също е от АР4+. Този вариант на състезанието, предложен за евентуален бъдещ кръг в световния рали шампионат, включва еднодневни сцени в крайбрежния район Уайкато, включително и известният скоростен етап на крайбрежието на Уханаанга Кост, докато Ден 2 бе в източната страна на Тауранга, в района на залива Пленти. Падън завърши над седем минути пред Мат Лейкфийлд.

2017 NZE Paddon AP4

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев