• ...СПОНСОРИРАНИЯТ ОТ МЛЕКАТА БОЖЕНЦИ ПИЛОТ НА АРА МОТОРСПОРТ СТЕФАН СТОЕВ - С ФУЛ-МАКС ОТ ФИНАЛА...

  • ...ПЛАНИНСКО ШИПКА-ДАМАСЦЕНА СПРЯНО ЗАРАДИ ПОЖАР В АВТОМОБИЛА НА МАНОЛОВ, ТЕЛИЙСКИ СТАВА ШАМПИОН...

     

  • ...СТЕФАН СТОЕВ И EF10 - С ПЪРВИ ТРИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИИ И ПЪРВИ РЕКОРД НА ПИЛОТА...

Испанците ли са новия рали-стандарт в Европа

Понеделник, 09 Октомври 2017 | от Руслан Вуцов, Салоу
Испанците ли са новия рали-стандарт в Европа

ТОВА, КОЕТО ОТКРИВА непредубеденият зрител в рали Каталуня-Коста Даурада е, че испанската публика може спокойно да претендира за мяясто в тройката на най-компетентните рали-общества. В същото време, без да говорим за изключителната атмосфера на цялото състезание, неизбежно трябва да се каже, че направеното в региона на Салоу може би ще бъде признато като нов рали-стандарт в Европа. Нямам предвид само чисто спортната страна на Каталуня-Коста Даурада, а и всичките придружаващи компоненти, които дават картината на това изключително рали.

Всички възможни удобства за публиката са налице, от чиято рали-култура човек остава не само възхитен, но и я открива на първата минута от общуването. На връщане в самолета си дадох сметка, че именно по тази причина край Салоу имаше огромно мнозинство от публики на всички водещи в този спорт страни. Не ще да е случайно…

Драмите в последния ден на ралито започнаха от сутринта. Още по тъмно Нювил не прецени добре дълбочината на поредна бетонна канавка и предното окачване на неговия Хюндай му го прати извън играта. Куриозното е, че подобна грешка в събота направиха съекипниците му Сордо и Микелсен.

Норвежецът пък днес обра овациите на публиката, когато по време на почти цялата втора отсечка, кара с преден капак… върху стъклото. При това завърши с конкурентно време!

%снимка1%
Над всички обаче от зори беше Крис Мийки, който с невероятна вещина чувства различните асфалтови настилки с. При ранното минаване на Ротондата - атрактивен завой на почти 540º, той дори си позволи да изпусне Ситроен-а да изгасне.

Но и това не му попречи да спре най-бързо хронометрите. Зад него Ожие бе зает да следи изкъсо за резултатите на Танак и още след първите минавания се разбра, че моментното класиране задоволява почти всички.

Повторното каране бе повече тактическо, но и с мисъл за бонус точките от пауър стейджа. Сордо се движеше атрактивно за радост на феновете си, но стратегическата изгода бе за хората на Форд и Малкълм Уилсън.

Ожие отвори голяма разлика в класирането с второ място и три бонус точки, Отт Танак излезе с точка пред Нювил, а в отборното класиране М-Спорт трябва само да влезе в точките с две от колите си за да триумфира като номер едно за 2017.

Най-щастлив на подиума беше Крис Мик. Навярно тази победа идва в сериозен момент от кариерата му и най-вече защото малшансът изглежда вече зад гърба му.

:: Упорито продължаващата мълва, за споразумение между Матон и Ожие се подсили от любезните поздравления между екипа на Ситроен и шампионския екипаж при награждаването, което не остана скрито за обективите на познавачите.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев