• ...ПРОМЯНА В ПРОГРАМАТА: НЕЯСЕН ДРЕБЕН ПРОБЛЕМ КАРА ЮЛИ ТЕЛИЙСКИ ДА ПРАВИ ДОПЪНИТЕЛЕН ВТОРИ ДЕН С ТЕСТОВЕ...

  • ...ВНУШИТЕЛЕН СИСЪК СЪС ЗАЯВЕНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ТРЕТИЯ СТАРТ ОТ ПИСТОВОТО ПЪРВЕНСТВО В РУСЕ ТАЗИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ...

  • ...ЛЮБЕН КАМЕНОВ БЛИЗО ДО НОВ РЕКОРД НА БЪЛГАРКА, КОРЕКЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ В НЕДЕЛНИТЕ МАНШОВЕ...

Има нещо нездраво в крилата на М-Спорт…

Сряда, 05 Юли 2017 | София, RallyXpress
Има нещо нездраво в крилата на М-Спорт…

ИМА НЕЩО ДОСТА нездраво тази година в задните крила на Форд Фиеста WRC. В две от седемте ралита колите на Мадс Остберг (в Швеция) и Отт Танак останаха без един от най-важните аеродинамични елементи, при това без нито единият, нито другият пилот да са направили грешки или удари. И в двата случая задният спойлер се е „разделил“ с автомобилите на прави участъци. Онова, което е доста любопитно в случая е, и двете ралита бяха най-високи средни скорости до момента. В зимната надпревара – 115.39 км/ч –рекорд за този сезон, който край Миколайки беше подобрен – 116.52 км/.

След Швеция виделият повече от достатъчно в световното първенство Малкълм Уилсън заяви, че това бил първият подобен случай в неговата автомобилна кариера, при който е видял да се случва подобно нещо.

Уилсън, който е всепризнат капацитет в световните ралита дори обяви, че след Швеция инженерите му ще започнат да търсят причината за това „отделяне“ на крилата от корпуса на Фиеста-та.

Но по въпроса между Швеция и Гуанахуато Рали Мексико отборът не посочи причините за гафа и вероятно това се дължеше на факта, че следващите състезания от шампионата – до Полша – бяха върху „бавен макадам“, а до стоте километра средна скорост не достигаха между 6 и 8 км.

Има нещо нездраво в крилата на М-Спорт…

снимка: мишлен и motorsport.com
ДВА ВАРИАНТА НА ЕДИН АВТОМОБИЛ… Отт Танак загуби ценен авантаж, след като крилото отлетя от каросерията на неговата Фиеста. На малката снимка – задното крило преди естонецът внезапно да разбера, че неустойчивостта на колана в скоростния етап е резултат на нарушена аеродинамика.


Дали е просто съвпадение, това че проблемът на Остберг се повтори с Танак или обяснението е в високите скорости в Швеция (виж ТУК) и Полша, могат да отговорят единствено механиците, инженерите, и тези по аеродинамиката.

Очевидно е, че М-Спорт имат проблем. Сега ще се наложи той по спешност да решават проблема, защото ако в Полша скоростта е била едва 116.52 км, то тя значително ще скочи във финландското състезание, което – това е всеизвестно - е най-скоростното в световните серии.

Но каквато и да е истинската причина, фактът няма начин да не бъде отбелязан – задните крила на М-Спорт „отлитат“ при високи скорости, а след това пилотите на моменти започват да губят контрола над автомобилите.

За това усещане в Швеция говореше Остберг, Танак едвам се дотътри до сервизната зона, губейки ценни секунди от преднината си заради напълно дестабилизираната аеродинамика на автомобила си.

Далече преди началото на сезона 2017 индикациите бяха (включително и при тестването на автомобилите без предните и задните аеро-елементи – бел. ред.), че спецификацията на WRC-2017 ще бъдат особено чувствителни при нарушена аеродинамична схема.

Според инженерите на М-Спорт това не било новост, защото подобно нещо било „забелязано и през сезон 2016 с пилотите на редица отбори.“

2017 POL Ogier Knoc

снимка: motorsport.com и интернет
КАТО В РАЛИ-КРОС… Себастиян Ожие кара обезобразения си Форд Фиеста WRC, след като в един от завоите удари колец на ограда (на малката снимка), след което се раздели с предния си спойлер и също губеше време от нарушената аеродинамика. На втората снимка двама щастливи фенове от Естония, които показват своя трофей, останал край пътя след удара на четирикратния световен шампион, направен непосредствено пред тях. По-късно камерите на Юроспорт показаха, как двамата тържествено го връчват на представител на екипа на М-Спорт.

ПРОГНОЗАТА НА RALLYXPRESS СЕ ОКАЗА ТОЧНА

ТАЗИ ГОДИНА скоростта в 74-ия Райд Полски е най-високата от началото на шампионата. Въпреки новата по-бърза версия на WRCars, средната скорост на полския кръг се оказва по-ниска от тази през миналия сезон. Вярно е, че падна с 0.4 км – 116.52 срещу 116.56 км/ч. Причината за това, разбира се, се оказа времето край Мазурските езера, което на няколко пъти от проливен дъжд се сменяше с кратко, но силно слънце. На местата, на които етапите изсъхваха бързо, скоростта ставаше главоломна (виж снимката).

2017 POl Speed 007

снимка: интернет
ВПЕЧАТЛЯВАЩО… Срещу тълпата от запалянковци се задава Форд-ът на Себ Ожие, а ръчният радар отчита смайващите 182 км/ч.

В онези от отсечките, на които пилотите караха на предела си, но бяха влажни и кални, бързината беше видима, но в никакъв случай не беше реална.

Така че разочарованието е всеобщо, защото досега в две нетипични ралита не е ясно с колко секунди е по-бърза новата спецификация от 2017 г.

Но най-разочаровани са домакините на осмото от тринадесетте състезания, на които априори им се налага да мислят за ограничаването на скоростта в Несте Рали Финландия. А там, въпреки замислените „виртуални шкани“ или допълнителното отклоняване на колоната с изкуствено правене на път, вкаран странично в боровите горите край основното трасе, скоростите ще бъдат – предположение – шокиращо високи.

2017 008 POl Lefevr MIC 005

снимка: мишлен
ПРЕЗ КАЛ И ЛОКВИ… Под съпровода на одобрителни възгласи на запалянковците, Стефан Лефевър прави скок в една от типичните отсечки на Райд Полски.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев