• ...СПОНСОРИРАНИЯТ ОТ МЛЕКАТА БОЖЕНЦИ ПИЛОТ НА АРА МОТОРСПОРТ СТЕФАН СТОЕВ - С ФУЛ-МАКС ОТ ФИНАЛА...

  • ...ПЛАНИНСКО ШИПКА-ДАМАСЦЕНА СПРЯНО ЗАРАДИ ПОЖАР В АВТОМОБИЛА НА МАНОЛОВ, ТЕЛИЙСКИ СТАВА ШАМПИОН...

     

  • ...СТЕФАН СТОЕВ И EF10 - С ПЪРВИ ТРИ БЕЗАПЕЛАЦИОННО СПЕЧЕЛИ КВАЛИФИКАЦИИ И ПЪРВИ РЕКОРД НА ПИЛОТА...

Вейби с рекорд в Уелс, има армия от четири тандема

Неделя, 29 Октомври 2017 | от Мартин Холмс, Дийсайд, Уелс
  • обновена
Вейби с рекорд в Уелс, има армия от четири тандема

КОЙ ОТ КВИНТЕТА КЪДЕ СЕ КЛАСИРА

2017 GBR Tidrman 001
НАЙ-НАПРЕД в генералното класиране на Уелс Рали Великобритания са Андреас Микелсен/Андерс Егер (Хюндай i20 Купе WRC), завършили на 4-о място, на 49:8 от лидерите, 9-и, на 2:46.5 мин от победителите са Есапекка Лаппи/Яне Ферм (Тойота Ярис WRC), а както се очакваше Тидеман/Андерсон (Шкода Фабия R5, на снимката горе) са победители в WRC2, и са 11-и в генералното класиране. Оле-Кристиян Вейби/Стиг Скармоен (Шкода Фабия R5) са 16-и в категорията WRC2 и на 26-о място в общото подреждане.

НОРВЕЖКИЯТ предприемач Ерик Вейби (на снимката) гордо надзирава представянето на четирите си млади участници в рали Уелс Рали Великобритания, всички те сега каращи като пълноправни пилоти.

Разбира се, най-близък до сърцето му, е синът му Оле-Кристиан Вейби, който дебютира в екипа на Шкода WRC2.

„В момента няма нищо ясно за Оле-Кристиян след Уелс, но надеждите ни са високи. Мисля, че всеки разбират, че Шкода Моторспорт има някакъв интерес към него, но не зависи от нас.

"Имаме много добро сътрудничество със Шкода, което продължава през много години, с Андреас [Микелсен] в Шкода-Великобритания, с Есапека [Лаппи] и Понтус [Тидеман].

"Мисля, че добре знаят как работи Уест Мениджмънт и че Оле-Кристиян трябва да направи Азиатско-тихоокеанския регион за тях [Шкода]. Той е номиниран от за това от тях. Надяваме се за добро бъдеще за него. "
 
Добре установена е асоциацията на Вейби с финландския частен екип на Принтспорт, който често управлява автомобили за своите пилоти и които се намират близо до отсечката на Руухимаки на Несте Рали Финландия.

„През последните пет години Принтспорт са станали изключителни, на първо място наистина знаят какво правят, когато пристигнаха с Есапека Лаппи.

„Мисля, че най-голямата тайна за Принтспорт е, че те са трудолюбиви момчета с голяма страст към спорта и особено Ееро Райконен, собственикът.

Вейби с рекорд в Уелс, има армия от четири тандема

снимка: мартин холмс рали
АРМИЯТА НА ВЕЙБИ… (отляво надясно) Яне Ферм и Есапека Лаппи (Тойота), Йонас Андерсон и Понтус Тидеман (Шкода), Стиг Скармоен и Оле-Кристиян Вейби (Шкода), Андерс Йегер и Андреас Микелсен (Хюндай)


„Той ръководи екипа при всяко събитие. Неговият начин да правиш всичко е по евтин, но професионален начин. Затова ги харесваме и ние работим с тях. Ееро е самият водач на състезанието, така че той знае този спорт и той е много добър с младите пилоти. Той знае как да ги мотивира, как да анализира тяхното пилотиране.

„Наистина е помогнал на Оле-Кристиян много. Това е напълно частен отбор. Те притежават колите си и работят по свой собствен бизнес. Ние ги използвахме вече три години първо със Ситроен в шампионата на юниорите в продължение на две години, а тази година с R5.“
 
Като погледнем отново в Оле-Кристиян тази година, какво е най-голямото му постижение, резултатите му в Азиатско-тихоокеанското първенство?

„Смятам, че най-голямото му нещо беше да победим Понт [Тидеман] в справедлива битка в Полша – високоскоростно световно рали, където Понт беше в заводска, а ние - в частна кола. Мисля, че това беше неговият пробив.“

2017 GBR Mikelsen MIC 004

снимка: официален сайт на мишлен
ЩАСТЛИВ В ЕДИН ГОЛЯМ ПРОФЕСИОНАЛЕН ТИМ… Андреас Микелсен се оказа на възможно най-доброто място и то благодарение на мениджмънта на Ерик Вейби.
 
Дали Андреас Микелсен сега се чувства щастлив, уреден?

„Андреас е много щастлив да бъде в Хюндай. Това е много професионален отбор, голям отбор. Те имат ресурси, имат добра здрава кола.“

Понтус Тидеман?

„Не сме сигурни къде можем да го открием през следващата година. Ние искаме той да има няколко стара с WRCar-2017. Разочароващо, когато сте шампион и не знаете какво следва!

„Няма нищо автоматично, за да бъдеш шампион, но както знаете, Понтус е шампион в Азиатско-тихоокеанския регион, той е младши шампион и сега шампион на WRC2. Той има уменията, ние просто трябва да работим усилено, за да му намерим за добро място.“

Що се отнася до Лаппи…

„Трябва да кажа, че Есапека е бъдещ световен шампион. Той има нещо специално, толкова решителен. Той има лесен интелигентен стил на шофиране и отива направо в ъгъла в съвременния стил на шофиране. Трябва да кажа, че личността му показва, че просто иска да спечели.“

2017 GBR Lappi MIC 001

снимка: официален сайт на мишлен
ПРОРОЧЕСТВО 2017… В ездата и мотивацията на Есапека Лаппи собственикът на Ивент Мениджмънт вижда бъдещ световен шампион.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев