• ...СЛЕД ТРЕТАТА СИ ГОЛЯМА ТИТЛА В АВТОМОБИЛНИЯ СПОРТ КАТО НАВИГАТОР, ДАВИДОНЕ СЛИЗА ОТ КОНЯ...

  • ...ДАВИД БУДЕВ С ПЪРВИ ТЕСТ НА НОВ АВТОМОБИЛ НА ГРЪЦКАТА СЕРЕС, ИСКА ДА Е СРЕД ИГРАЧИТЕ НА ТУРИНГ ДОГОДИНА...

     

  • ...ИВАН ВЪЛЧКОВ: ПЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА СЕЗОНА И РЕКОРДНО ПОСТИЖЕНИЕ НА ПИСТАТА СЕРЕС...

Други

В М-Спорт със съмнения за формулата R4-Кит

Четвъртък, 14 Септември 2017 | Париж, RallyXpress
В М-Спорт със съмнения за формулата R4-Кит

КОГАТО ФИА – Международната автомобилна федерация обяви новите си правила за R4-Кит, за да успокои все по-нерегламентираната вълна от специално конструирани рали автомобили, беше обяснено, че тези правила ще осигурят единна световна формула, подходяща за регионално и национално ниво. R4-Кит е единичен комплект от компоненти и части, одобрени от ФИА, които могат да бъдат монтирани на няколко вида автомобили, превръщайки серийният автомобил в 1.6-литров мотор с турбина и завършена 4х4 рали кола. Концепцията е предназначена, за да стане начинът, по който потенциално повече автомобили и марки могат...

ФИА забрани „лопатите“ за R5 в идния сезон

Сряда, 06 Септември 2017 | Париж, RallyXpress
ФИА забрани „лопатите“ за R5 в идния сезон

МЕЖДУНАРОДНАТА автомобилна федерация (ФИА) отхвърли предложението за промяна в конструкциите на бъдещите „ер-петици“, в които да се използват системите за промяна на предавките с т. нар. „лопати“ (вместо с лост -  бел. ред.), около които отборите работят за следващият сезон от началото на лятото. Това решение бе взето на срещата в август на комисията за Рали на ФИА, проведена в по време на ADAC Рали Германия. Един от засегнатите екипи обясни, че това е част от борбата на ФИА да задържи разходите на R5.

Очакванията на федерацията и надеждите ѝ са, за намаляване на разходите.

Един от засегнатите от...

Още промени правят в тима Ситроен Рейсинг

Сряда, 06 Септември 2017 | Париж, RallyXpress
Още промени правят в тима Ситроен Рейсинг

ОТ СИТРОЕН РЕЙСИНГ обявиха, че за заместник директорът на тима Марек Наварецки (на снимката) ADAC Рали Германия е било последното състезание от световния шампионат, в което полякът е взел участие Наварецки ще работи в бъдеще директно за Международната автомобилна федерация (ФИА), за да укрепи полската линия във федерацията, в която той ще поеме отговорностите на един самостоятелен отдел. „Между другото, аз ще бъда пряко отговорен за серията WEC. Моят опит в тази област идва от работата в Пежо-Спорт през 2010 и 2011 г.“, казва Наварецки.

В тези два сезона той официалната програма на Пежо.

 „Така че...

TER и ARA: приказка за два нови шампионата

Събота, 26 Август 2017 | Лондон, RallyXpress
 RallyXpress

ЕВРОПЕЙСКИЯТ Рали Тур (TER) стартира тихо през миналата година като серия от състезания, целяща да осигури цели за пилотите на европейско равнище, което не беше на разположение другаде. Бяха организирани четири състезания, всички спечелени от различни пилоти, като титлата бе решена в полза на Симон Темпестини (на снимката горе), като се броят броя на победи, които пилотът бе записал на сметката си. Значителното събитие в TER за миналия бе рали Мадейра - дългогодишен международен митинг, който се оказа неудобен от търговските аспекти на европейското първенство по рали.

През тази година към TER се...

Матон обяснява някои технически решения

Сряда, 23 Август 2017 | Париж, RallyXpress
Матон обяснява някои технически решения

СПОРТНИЯТ ДИРЕКТОР на Ситроен Рейсинг Ив Матон, както и Марек Наварецки (двамата на снимката) направи някои актуални обяснения и актуална информация около „неспокойният“ екип на „шевроните“ по време на ADAC Рали Германия. Големият бос на франсетата говори за решаването на техническите проблеми, които екипът е трябвало да преодолява със Ситроен С3 WRC по време на десетото рали от световните серии тази година, уточнявайки, че през последните седмици в екипа са направили много неща. Една част от промените е свързана с организацията на отбора.

„Започнахме с това, като новият технически мениджър...

«  1 2 3 4 5 6 7  »