• ...НОВИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ В РАЛИ БЪЛГАРИЯ СА МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ/ЕДИ СИВОВ, МЕГАПОРТИТЕ ПЕЧЕЛЯТ И ДВАТА ШАМПИОНАТА...

  • ...ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА НАМАЛЯХА НАПОЛОВИНА: СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ВАСИЛЕВ, ИГРАТА НАПУСНА ДАНЧО АТАНАСОВ...

  • ...БЕЗ АНТОН ТИТОВ ВЪВ ВАРНА, ВЕРОЯТНО ОТПАДАН ОЩЕ ДВАМА ПИЛОТИ, СПИСЪКЪТ СТАНА ОТ 27 АВТОМОБИЛА...

     

Вейби финишира първи в далечното рали Канбера

Неделя, 28 Май 2017 | Канбера, RallyXpress
Вейби финишира първи в далечното рали Канбера

20-ГОДИШНИЯТ норвежки пилот Оле-Кристиян Вейби (на снимката) спечели първата си победа в генерално класиране, след като завърши като победител във втория кръг от регионалното първенство на ФИА за Азия и Пасифика – рали Канбера. Това стана възможно, след като в първия ден от двудневната надпревара той и неговия съотборник в отбора на Шкода MFR Гаувар Жил бяха начело на колоната, но след две последователни грешки Жил изостана в класирането, с което норвежкото хлапе записа и най-големия си международен успех.

Третото и четвъртото място бяха заети от специалните автомобили на Мрат Тим Мицубиши Мираж АР4 с пилоти Яри Кетомаа и Робърт Бломбърг. Срещу името си Кетомаа записа шест етапни победи в рали Канбера.

Във втория ден от австралийската надпревара Кетомаа натрупа закъснения заради проблеми със спирачките на своето Мицубиши, но въпреки това успа да опази позицията си в генералното класиране.

Вейби финишира първи в далечното рали Канбера

снимка за rallyxpress: джеф райдър
ЛЕТИ КЪМ ПЪРВАТА СИ ПОБЕДА… Оле-Кристиян Вейби е вдигнал във въздуха своята Шкода Фабия R5, насочвайки я към първото място в австралийското Канбера.


Състезанието бе проведено в изключително студени условия, като освен, че бе кръг от националната надпревара на Австралия, Канбера се оказа и заместващото състезание от първенството на Азия и Пасифика, след отмяната на обявения в календара на шампионата старт в Куинсланд.

Това бе втората поредна надпревара в надпреварата за регионалния шампионат на ФИА, който се провали (виж текста в карето долу), така че следващият старт от календара е малайзийското рали (11/13 август).

ОТНОВО ПРОБЛЕМИ С ЛОГИСТИКАТА, КИТАЙСКОТО РАЛИ ОТНОВО ОТМЕНЕНО

МАЛКО ПОВЕЧЕ от час, след като в Канбера стартира австралийския кръг от шампионата на Международната автомобилна федерация (ФИА) за Азия и Пасифика, организаторите на първенството обявиха, че следващия кръг от програмата – китайското Занги Рали Китай (7/9 юли), е извадено от сериите за 2017 г. Като причина за отмяната на състезанието се сочат „логистични съображения“, без да се уточнява за коя част от състезанието или какво точно се крие зад това обяснение.

Това е поредната поредица от разочарования по отношение на това събитие, подкрепяно силно и от организаторите и промоторите на APRC и WRC.

Проблемите за китайското рали започнаха през 2000 г., когато събитието бе извадено от схемата на световното първенство, някакви си 5 месеца преди старта.

През миналия сезон това се повтори, но със забележително краткото време – само 3 седмици – преди обявения старт на състезанието.

Занги Рали Китай е утвърденото място за рали Китай, но се намира далече от лесния достъп до трасетата му. Камионите пътуват дълги 3 дни, за да се придвижат от Пекин до центъра на ралито.

През 2016 г., като кръг от шампионата на Азия и Пасифика, ралито беше в Занги, когато Крис Аткинсън спечели първото място зад волана на изцяло модифицирания за шампионата на Китай Фолксваген Голф, а Гуавар Жил завърши като най-добре представилият се пилот на APRC.

2016 CHI Skoda duel SSS APS

снимка за rallyxpress: официален сайт на занги рали
ПРЕДИ ГОДИНА - СИЛНИ В КИТАЙ… Отборът на Шкода MRF правят обиколките си в супер-специалния етап в Занги Рали Китай. Тази година състезанието обаче е извадено от календара.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев