• ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

  • ...КОРОНАВИРУСЪТ ВЗЕ ПЪРВАТА СИ ЖЕРТВА ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО РАЛИ - АРЖЕНТИНА Е ОТКАЗАНО...

9-километровата румънска носталгия по родните ралита

Петък, 07 Февруари 2020 | от Страшо Димов, София
9-километровата румънска носталгия по родните ралита

ТРИ-ЧЕТИРИ ЛОКАЦИИ ПЛАЧАТ
ДА СА СЪС ЗИМНО СЪСТЕЗАНИЕ

Typeriter K 001
ПОНЕ ТРИ-ЧЕТИРИ са локациите, при това изброени на прима виста, от които спокойно може да стартира всеки нов сезон със зимно рали. Като се започне с основоположника в спринтовата категория Самоков, мине се през Костенец и Твърдица, за да се стигне до присъединилият се през 2019 г. като много добър организатор Ихтиман. Сигурно възможностите могат и да се разширят и въпросът е единствено в търсенето и успешната работа с местните власти. Варно, че на писане изглежда лесно, но пък без да се опита, няма как да се разбере дали е възможно…

ЗА ПОСЛЕДНИТЕ пет години снежното румънско Ковасна Рали получи особен статут в българския рали спорт. Не мога да си спомня екипаж, който е заминавал за този град, който да не е обявявал, че отива там със страхотно удоволствие.

И няма как да е друго яче, след като това е едва ли не единственото снежно надбягване на Полуострова, състезание каквото очевидно липсва на автомобилистите ни.

В България такава надпревара, в класическия ѝ вид, никога не е съществувала. И по-лошото е, че през годините нито една от управите на спорта не си е правила труда дори да проучи има или няма възможност за това.

За 46 години „снежната“ покривка е присъствала в класическия рали шампиона два пъти и двата случая са резултат на случайност. Първият е в далечната 1975 г., когато снеговалежът така изненада кюстендилките организатори на финала в шампионата, че Осогово бе префасонирано в три манша от планинско изкачване.

Другият момент е през 2007 г., когато София-Виктори Рали изненадано от обилен сняг и първата СЕ бе премината на преход, преди самото състезание да бъде отменено изцяло. Сняг е прехвърчал и на Твърдица, провеждано през годините около Димитров ден и началото на зимата.

2007 SOF Canceled

снимка: цветомир димов/rallyxpress
ПЪРВО СНЕЖНО, ПЪРВА И ПОСЛЕДНА ОТСЕЧКА… Докато в дирекцията на София-Виктори Рали 2007 умуват за решението дали или не да откажат ралито, под трупащият се сняг колоната преминава пред първата скоростна отсечка като нормални участници в движението.

Да не пропусна – имаше и  един официален зимен спринт, отвореното състезание в Самоков праз 2014, но това слага точка на зимните варианти в българския рали спорт.

Всъщност думата не е само за въпиющото отсъствие на зимно/и състезание/я в националните надпревари, колкото и за онова, което кадрите на Драго Петров (APIX) за българското присъствие в Ковасна: поне 10 национални флага, един от тези за легендата Тодор Славов – край трасето, малки трицветни знаменца, бележещи банкета, щастливи фенове…

9-километровата румънска носталгия по родните ралита

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
НАЦИОНАЛНО ОЧЕРТАНО ТРАСЕ… Екипажът Янков/Балджиев прав ефектно подскачане, преминавайки през „българската зона“ в Ковасна Рали.


„Това за флагчетата бе координирана акция с Драго [Петров], ей така, за атмосфера“, заяви категорично Сашо Спиров. – А и почти всеки там носеше по един трибагреник, голям!“

После обясни, че от година на година нашите край етапите се увеличават, тази година със специален автобус от Шумен, с половин дузина автомобили. Или по сметките на Спиров – около 60-65 нашенци.

Е, за тях става думата. И за онази атмосфера, която в българския стан край Ковасна се чувствала както в най-доброто за ралитата време у дома.

2020 ROM JoroJoro DP 003

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПОБЕДИШ И ПРЕД СВОЯ ПУБЛИКА… Пловдивчаните Георги Гераджиев/Георги Гаджев раздават още газ, когато са сред сънародниците си на българският пасаж.

Защото у дома (изключваме изключенията Монбат Сливен Рали, Дървото, Стара река и Карандила!), бройката на същинските рали-фенове главоломно спада и в румънската експедиция едва ли не се събраха последните искрени и истински мохикани на спорта.

Прегледах от първия до последния румънски кадър на Драго, а след обяснението, че „българската зона“ са кръстовището, засичащо две двойки скоростни етапи, останах с усещането, че това са били 9 носталгични километра в Румъния по... родните състезания.

Може би малцина от българите там са забелязали, че на задния прозорец на всяка от петте български машини има „снежинка“ с националното знаме.

Тези стикери пък е напечатал Оги Герджиков в София. Специално го питах, дали няма кадър как някой от екипажите лепят бяло-зелено-червената снежинка на стъклото? Оказа се, че не е снимал, но във Вайбър написа:

„Дадох ги на момчетата сутринта преди шейкдауна и ги налепиха набързо… Но пък всички се зарадваха. Хубаво е, когато нещо ни обединява… а то е просто - страстта към спорта…“

2020 ROM Mishev DP 008

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ПРЕДВИДЛИВ ЗАРАДИ ЕДИНЕНИЕТО… В солова акция Оги Герджиков, отпечатва още в София трицветна снежинка, която всеки един от екипажите монтира на автомобила си.

Когато Ради Козлеков пое управлението на федерацията през април 2012 г., далновидно беше предвидил и член на управата, който да е директна връзка с феновете. Замисъл, сам по себе си, идеален!

По какви причини обаче тази връзка да не се разви от повече от един объркано обявен и също така лошо изпълнен конкурс за публиката в Сливен Рали, не е ясно и момента.

2020 ROM Ogi Grjikov DP 006

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
СЪЩО ДЕБЮТАНТИ В СНЕГА…  В Ковасна Рали и екипажа на Мегапорт Герджиков и Китанов записа първото си снежно рали в своята обща кариера.
 
Връщайки се назад през годините във фотоархива на RallyXpress усетих, че ако състезателите губят 10 от малко стартове и всевъзможен административен безпорядък в спорта, то онова, което феновете губят е сто пъти повече.

Нека да припомня, че сега снимащият перфектно репортер на АPIX Драго Петров години наред бе един от еталоните на фенските и приятелските групи зрители край етапите.

2016 TVA Pretij Fan Club SD

снимка: rallyxpress
ЗАСЕГА ЗАД БАРИЕРАТА СЪС СЕМЕЙНИЯ ФЕН КЛУБ… 2014 г., рали Твърдица. Преди да се отдаде на фотографирането, Драго Петров бе водещата фигура в клуба на феновете на Престиж Рали Тим.


И също, че Галя Владимирова, майката на растящият по това време до обнадеждаващо развиващ се пилот Станислав, бе начело на внушителна приятелска група/клуб на привържениците във всяко от националните ралита!

Както се казва – нищо случайно. Дали пък не трябва това съждение да е в минало време?

Зная, че освен всичките кусури, сега съм дамгосан и като песимист. За свое „оправдание“ ще цитирам казаното в лекцията на шефа на разследващите вестникари от лондонския Гардиън: „Спокойно! Бъдете и песимисти, и скептици!. Това означава само, че сте много добре информирани! Някой да има по-добри доказателства?“.

2020 ROM VarShu Fens DP 00

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ГРУПА НА БЛГАРСКИТЕ ФЕНОВЕ…  Шуменци и Варненци направиха своята регионална агитка на входа на сервизния парк на Ковасна Рали.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев