• ...НЯМА ДА ИМА КУАТРО АВТОМОБИЛИ В СТАРТА НА ВТОРИЯ СПРИНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ШАМПИОНАТ КРАЙ ИХТИМАН ТОЗИ УИКЕНД...

  • ... ФИНАЛЪТ НА ПЪРВЕНСТВОТО НА ЗАТВОРЕН МАРШРУТ И ПИСТА В БУРГАС С ЕДИН ЛАКЪТ ЛИСТ ОТ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ...

  • ...ПРОЩАВАНЕТО С АЛЬОША МАРКОВ - УТРЕ ОТ 11:00 Ч. В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ЦЕНТРАЛНИЯ ГРОБИЩЕН ПАРК НА СОФИЯ...

Гаурав Жил се връща обратно в сериите

Петък, 06 Септември 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Гаурав Жил се връща обратно в сериите

ИНДИЙСКАТА автомобилна общност изпадна в истински в момента, в който легендарният рали-пилот в страната им Гаурав Жил (на снимката) напълно неочаквано, че променя дългогодишната си вярност към компанията за гуми MRF и се премества в съперничещата компания за гуми JK, като по този начин завладява програмата в световния шампионат по рали, която MRF изпълняваше до неотдавна. Най-накрая денят вече настъпи, Гаурав заминава за Рали Турция, а неговата нова програма в световните серии вече окончателно е подготвена.
 
- За момента планът е тази година да участваме в Турция, Великобритания и Австралия, всички състезания са върху макадам, с възможността да използват - може би - и малко асфалтови настилки – казва Гаурав Жил.

Ще карам автомобил Форд Фиеста R5 Мк II, подготвен от М-Спорт, спонсориран от JK Рейсинг, но тази година автомобилът няма да използва точно тези гуми.

Брандирането на автомобила няма да носи името JK Гуми, вместо това ще бъде JK Рейсинг. Ще тестваме в понеделник преди събитието, така че не да не съсипем новия скин, направен специално за това рали.“
 
- Беше заявено, че целта на упражнението е да придобие текущ опит на гуми в WRC, готови за бъдещо производство, но какви гуми ще използвате в конкуренцията на WRC тази година?

- Ще продължим с Мишлен, така че да се възползваме от опита на М-Спорт с тези гуми? М-Спорт ще бъде наш партньор и от тях получавам напълно нова кола. Надяваме се, че можем да постигнем някои силни резултати тази година.

Все още не съм карал колата и не познавам R5 Мк II. За първи път ще бъде в Турция, точно седмицата преди състезанието. За съжаление това е единственият тестов план, който можехме да направим. Така че ние просто трябва да се възползваме максимално от еднодневния тест и от шейкдауна в четвъртък.

- Казахте, че също мислите да участвате и в асфалтов митинг, но в момента разбирам, че програмата е JK да разработи само макадамови гуми?

- Към момента ние разглеждаме само тези гуми, но в бъдеще и ще погледнем и към гумите за асфалта. Чакаме допълнителни партньори „да се качат на борда“, които да ни позволят да разполагаме с още бюджет, за да можем да го използваме за някакъв опит в тази година.

2019 Gaurav Gill new skin

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали
С ТОЗИ ЯРЪК СКИН АМБЦИОЗНАТА ЗАЯВКА Е НАЛИЦЕ… В нова жълта разцветка и с надпис JK Рейсинг Жил и Макнийл ще се появят в Турция.

- Във всички състезания ще са заедно с Глен Макнийл?

- Ние сме добри приятели вече повече от 10 - 12 години. Той има страхотен опит, имаме добро приятелство, така че работата ни върви добре. Освен това той има добро чувство за хумор и обича да яде много къри и да добавя лют червен пипер към него!
 
Опитът на Жил с гумите на JK за макадам вече започна в Индия.

- Пускаме гуми за Махиндра XUV300 R2 и сега разработвам техните рали-гуми от JK. Всичко това е част от тяхната програма да съберат няколко автомобила за нови и по-млади пилоти.

- Това включва обучение и формиране на отбор за бъдещето за шампионата на Индия с друг автомобил R2. Правим нещата едно по едно. В момента разработваме гумите за индийския пазар за R2. Какъвто и опит да получим в WRC, можем да го накараме да работи за местния пазар, а след това да започнем да разработваме гуми за глобалния пазар. Но това - по-късно.“
 
Проектът Махиндра XUV300 стартира преди няколко седмици в Ченай, но това беше само много временна спецификация, въпреки автомобилът да беше на крачка да бъде сертифициран по отношение на шампионата в Индия.

Гаурав Жил се връща обратно в сериите

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали
ПРЕДИ ШОКИРАЩАТА НОВИНА… Гаурав Жил стартира с Махиндра XUV300 R2 в Ченай, но строшена част пречи на пилота и автомобила да завършат ралито, за да бъдат сертифицирани в INRC.


- За съжаление имахме проблем с една от частите, така че не завършихме ралито. Оттогава тестваме колата в пълна спецификация на R2 и имаме още едно рали през следващите три или четири седмици, близо до Ню Делхи.

- Надяваме се всички части да са с пълна спецификация на R2, с двигател 200 к.с. и кутия Док-бокс, вместо последователната, която имам сега. Имам съотборник, Амитрадиж Гош, който кара друга Махиндра. Опозицията в INRC идва главно от Фолксваген, които имат няколко полу-фабрични Поло R2.
 
Жил е изключително зает човек, изцяло потопен в двете направления на своята състезателна и тестова работа.

- Моята работа е да им помогна да произвеждат гумите и също така да ръководя екип с нови по-млади пилоти. Такава е нашата програма и нашата цел за следващите няколко години.

- Плюс това се надяваме да имаме друг партньор в дългосрочната ни цел, който да се състезава в световното първенство в клас WRC2 за няколко години.

Неотдавна Наскоро Гаурав бе удостоен с най-високото национално спортно отличие за ангажираността и представянето си в рали от президента на Индия.

Gill and Indian President R

снимка за rallyxpress: мартин холмс рали
ОТ РЪЦЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КВИНД… Гаурав Жил получава най-високото индийско отличие за ангажираност в спорта от Президентът на Република Индия Рам Натх Квинд.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев