• ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

  • ...ПРИЯТЕЛИ! НЕ СПИРАЙТЕ ДА СЕ ПАЗИТЕ, СЛЕДВАЙТЕ СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И ОСТАНЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ!!!

     

  • ...ДОБРА НОВИНА ВЪВ ВИРУСНИТЕ ДНИ:  ПРЕЗ ВИДИН И ТЪРНОВО, БЪЛГАРСКАТА ШКОДА ФАБИЯ R5 ЕВО, ПРИСТИГНА В ТВЪРДИЦА..

     

Целта за колите Рали1: зрелищни, но не скъпи

Неделя, 17 Май 2020 | София, RallyXpress
Целта за колите Рали1: зрелищни, но не скъпи

БЕЗ НИКАКВА ЯСНОТА ЗА
СВЕТОВНИЯ СЪВЕТ ПРЕЗ
МЕСЕЦ ЮНИ В ТАЙЛАНД

FIA World Concil SM
ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ подробности около бъдещите регулациите на двигателя, спецификацията на хибридната технология и прилагането им вследствие на тръжните процедури за автомобилите за 2022 трябваше да бъдат обсъдени в Тайланд през следващия месец, по време на Световния съвет на ФИА. Предвид глобалната пандемична ситуация няма яснота дали срещата на „старейшините“ в спорта ще се състои или ще бъде отложена.

КАК ТОЧНО изглежда философията на ФИА за следващото поколение автомобили в световното първенство по рали, тези които трябва да заместят действащите в момента и края на 2021 г. WRCar? (виж по-долу схемата на rallyxpress-инфограф, направена по информации на ФИА).

Така както това е декларирано от управителното тяло на алианса, бъдещите автомобили с хибридно задвижване, получили новото име Рали 1, трябва да продължат сегашната си зрелищност, но със силен акцент върху възможността за управление на разходите и устойчивостта.

Обаче към това намерение се поставя и изискването спортът да е по-достъпен за производители, които се очакват да се появят в бъдеще.

» Да си припомним, че германската
Компакт Дайнамикс спечели тренда,
за да бъде изключителният доставчик
на хибридните компоненти за Рали 1.

Плановете са автомобилите Рали 1, които ще са нови за топ-класите от 2022 г. и ще използват смесените техники и хибридната технология в WRC, да продължат голяма прилика с пътните автомобили, от които са били „родени“, като в същото време за тях ще бъдат включени значителни промени в регулациите.

Освен това се очакват и по-строги рестрикции за броя на двигателите с вътрешно горене (ICE), които може да използват всеки автомобил за един сезон, както и се очаква ограничение от два двигателя за спестяване на енергията (гориво).

Когато ФИА ратифицира последните изменения на правилата (това бяха първите големи промени след въвеждането на настоящите автомобили през 2017 г. – бел. ред.), ключово послание към автомобилната общност беше, че автомобилите ще продължат не само да изглеждат, но и „да звучат яко“.

Сега Париж, чрез своя директор за ралитата Ив Матон, гарантира че бъдещите машини ще запазят своя агресивен и аеродинамичен стил, макар и без аеро ефекти.
 
Рали 1 ще останат на задвижване 4WD, но с по-опростена трансмисия, работеща с пет предавки и без активен централен диференциал.

Целта за колите Рали1: зрелищни, но не скъпи

схема: rallyинфограф


Течното охлаждане на спирачките ще бъде забранено след 2021, а резервоарът за гориво на автомобила ще бъде опростен по форма в по-икономично решение.

„Достъпният характер на наредбите на Rally1 бързо ще позволи на производителите да се борят за победи, докато паритетът на производителността ще помогне да се появи по- силна конкуренция между най-добрите световни пилоти“, заявяват от ФИА.

Бъдещите нови регламенти са резултат от месеци на задълбочен анализ и обследване от екипа от експертни служители на ФИА, работещи в тясно сътрудничество с фирмите производителите за WRC, като всеки един проект за разходите, необходими за демонстриране на ползите от промените, е бил съобразяван с поддържане на най-доброто за общата философия."

КОМПАКТ ДАЙНАМИКС: БАВАРЦИТЕ ГИ БИВА В ТРИТЕ НАЙ-ВАЖНИ НЕЩА

CompDinam LogoiВ НАЧАЛОТО  месеца от ФИА бе обявено, че базираната в Щанберг, Южна Бавария, компания Компакт Дайнамикс е тази, която е спечелила търга за доставката на хибридното оборудване на колите Рали 1 от 2020 г. Победата в този тренд е колкото обяснима заради качествата на баварската фирма, толкова и заради факта, че именно Компакт Дайнамикс доставя такива компоненти за други два от шампионатите на ФИА – този във Формула Е и Световното първенство по издръжливост (WEC).

Отделно компанията оперира и на национално равнище в шампионатите на страната – Германският шампионат на туристическите автомобили (DTM) и Ауди Спорт ABT.

Но това е така, защото баварците много ги бива в три от основните компоненти на автомобилните дисциплини, за които са важни само: мощност, минимално тегло и максимална надеждност.

Деветгодишният опит на Компакт Дайнамикс показва (в бизнеса те са от 2011 г.) е показателен и още с това, че баварците осигуряват максимална мощност дори в крайно ограничените инсталационни пространства.

Опитът и успешните резултати могат да се допълнят от кратката справка, че за 6 години – от 2012 до 2018 г. в съотношението мощност-тегло са успели да „качат“ мощността на своите компоненти от 7.3 кВ за килограм до 12.4 кВ за кило, но за сметка на намаляването на общото тегло! Или около 11 kW/1 кг за двигателя, корпуса и силовата електроника.

2020 WEC Total

снимка: интернет
В ДВЕ ОТ ТРИТЕ ГОЛЕМИ ПИСТОВИ НАДПРЕВАРИ… Баварската компания вече е неизменна част от WEС, но също и е важен участник в техниката на Формула Е.

И още, в областта на малката авиация, Компакт Дайнамикс е успяла да даде на леките летателни апарати над 400 кВ при излитането и още има богат опит в разработването на спортни системи с електродвигатели под формата на приложения за преден и заден мост.

С двигателни генераторни агрегати (MGU) данните за експлоатационните характеристики до 400 кВ при работа на издръжливост са успешно прилагани и  успешно документирани.

CompDinam Teami

снимка: официален сайт на компакт дайнамикс
УСПЕШЕН ЕКИП НА СПОРТНАТА ДИВИЗИЯ… Разработчиците и техниците от баварската фирма вече са добре познати по пистовите трасета, след два сезона ще бъдат част и от екипите в световните серии по рали.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев