• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Танак: три победи още от старта в Рованиеми

Петък, 26 Февруари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
Танак: три победи още от старта в Рованиеми

МАДС ОСТБЕРГ: СЕГА МИСЛЯ
ЗА ТОВА РАЛИ. ЗА ПЛАНОВЕТЕ
ЩЕ ГОВОРЯ ОТ ПОНЕДЕЛНИК!

 МОЯТА програма за годината е свързана изцяло с WRC2 – каза в коментарното студио на WRC+ действащият световен шампион и евентуален играч в категорията Мадс Остберг (на снимката). – Но сега мисля за това рали, за плановете ще говоря след понеделник“. Така норвежецът отказа да коментира и ситуацията си около обявеното участие в първенството на Унгария, както и какви са намеренията му за световното първенство.
2021 ARC Mads WRC

ЕСТОНСКИЯТ пилот на Хюндай Моторспорт Отт Танак (на снимката, Хюндай i20 WRC) откри първия ден на дебютното състезание в световния шампиона на ФИА за 2021 г. Арктик Рали Финландия с три последователни първи времена още в първия ден.

За начало бившият световен шампион се наложи в тестовите километри сутринта край Венниваара, а след това победи и в двете преминавания на най-дългата скоростна отсечка от снежното Финландия – 31.05-кирометровата Сарьовари. 

При второто преминаване на снежния спринт, пилотът наложи още по-високо темпо и увеличи аванса си пред завърналият се след месеци отсъствие в екипа на Андреа Адамо ирландец Крейг Брийн от 3.6 на 16.2 секунди.

В очакваното трудно начало на второто от ралитата за световните серии третата позиция е за младото протеже на Яри-Мати Латвала в Тойота Газоо Рейсинг и изгряващата звезда на финландския рали-спорт Кале Рованпера. Той е на 7 сек. зад Брийн и на 10.6 от Танак.

„Все още е много, много рано в ралито, така че все още няма причина да мислим за каквото и да било“, заяви естонецът, за когото началото на сезона в Алпите за втори пореден път бе повече от неприятно.

2021 ARC Tanak MS 001

снимка: motorsport.com
СИЛНО МОТИВИРАН И МНОГО БЪРЗ... Още с началото на Арктик Рали Финландия, световният шампион за 2019 г. Отт Танак показа, че иска да заличи лошият спомен от началото на шампионата в Монте Карло.

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2020 WRC Results
КЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Арктик Рали Финландия може да следите ТУК.


Точно както и се очакваше, първият тест на Пирели Сотозеро J1, изработени от италианците за отпадналия шведски старт, показаха отлични качества доказвайки, че Сарьовари ще бъде екстремно бърза отсечка.

Танак, както и още четирима други пилоти, на отделни участъци от трасето забиха стрелката на спидометъра над 200 км/ч.

При второто преминаване на кошмарно дългия етап, Танак постигна забележителните 204.8 км/ч! . Така че е съвсем логично на финала в неделя да се очаква, че финландците ще подобрят рекорда за най-висока средна скорост от Швеция миналата година – 124.28.

В същото време, но и напълно обяснимо, победителят от Монако и Монца Рали 2020 г. Себ Ожие (Тойота Ярис WRC), след 9-о и 10-о време на Сарьовари е последният, преди края на първата десетка.

„Много трудно, много хлъзгаво!“, коментира французинът, на когото в този ден се падна незавидната роля на чистач на трасето за останалите в колоната.

Танак: три победи още от старта в Рованиеми

колаж на rallyxpress: стоп-кадри от wrc+
ВЪН НА ТРАСЕТО, ВЪТРЕ В КОКПИТА... (горе) Такава беше картината в началото на финландския старт (долу) С мъглата, свежия сняг и хлъзгавите трасета се налагаше на Кале Рованпера да кара на макс, но и без никакви излишни рискове.


Ако се приеме, че четирите позиции след Рованпера – Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC), Елфин Евънс (Тойота Ярис WRC), Теемо Сунинен (Форд Фиеста WRC) и Такамото Катсута (Тойота Ярис WRC) са обичайните заподозрени, то 8-ото място на тийнейджъра Оливър Солберг (Хюндай i20 WRC) може да се приеме като повече от забележителен дебют с WRCar.

В първото преминаване на Сарьовари завърши 10-и, качвайки се 6 места нагоре за 4-ата позиция в етапа и мястото в десетката. Да припомним, че в това състезание, а това не е просто дребен проблем, Солберг кара не с обичайния си навигатор, а с англичанина Себ Маршал, което няма начин да не се отразява на ездата на пилота дори и съвсем малко.

А това е и обяснението за дребните грешки, които младежът допусна в началото на състезанието в петък.


2021 ARC OliSolberg FB
колаж на rallyxpress: от личната страница във фейсбук на оливър солбег

ПОБЪРЗАЛ ДА СЕ ПОХВАЛИ... В публикувания от младия пилот пост днес, веднага след първите му две отсечки с WRCar, младият швед сочи, че е щастлив и чака днешния старт на СЕ 3.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев