• ...ОТ СТАРТА НА РАЛИСПРИНТ ПЕЩЕРА, ФЕДЕРАЦИЯ И ОРГАНИЗАТОРИ ЗАПОЧВАТ ДА ПОЛЗВАТ ЧЕШКАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ И СИГУРНОСТ ONI...

     

  • ...НОВИНАТА ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ ТИМ НА ДРАКОНА: ТИТЛАТА В ПЛАНИНСКИТЕ ИЗКАЧВАНИЯ ВЕЧЕ Е ОВАКАНТЕНА...

     

  • ...С НОВИ 45 ТЕСТОВИ КИЛОМЕТРИ НА КЛАСИЧЕСКОТО ВЪРБИЦА, ЕКИПЪТ НА МЕГАПОРТ РЕЙСИГ ЗАВЪРШИ ПОДГОТОВКАТА ЗА СЕЗОНА...

Танак обратно в играта Кале вече е в историята

Неделя, 28 Февруари 2021 | Рованиеми, RallyXpress
Танак обратно в играта Кале вече е в историята

КЛАСИРАНЕ В АРКТИК РАЛИ

2021 ARC Off Logo 002
:: Етапни победи:
Отт Танак -5, Кале Рованпера и Елфин Евънс – по 2, Тиери Нювил - 1.
:: Лидер на колоната: Танак – 1-10;
:: Класиране на пилотите за световния шампионат: Рованпера  39 т., следван от Нювил 35, Евънс и Ожие – по 31 т., Крейг Брийн - 16 т., и др.
:: Класиране на отборите в шампионата на производителите: Тойота Газоо Рейсинг WRT – 88, Хюндай Шел Мобил WRT 77, М-Спорт Форд – 24, Хюндай С2 Компетишън – 22 т.
:: Класиране на пилотите в WRC2:
Микелсен (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 53 т., Лапи (Фолксваген Поло Gti R5) 29, Фурмо (Форд Фиеста Mk II) – 25 т. и др.
:: Класиране на производителите в WRC2:  Ток Спорт WRT и М-Шкода – по 70 т., М-Спорт Форд RT 18 т.:: Класиране на пилотите в WRC3: Росел (Ситроен С3 R5) и Асунмаа (Шкода Фабия Рали 2 Ево) - по 28 т., Каур (Фолксваген Поло Gti R5) – 23 т., и др.

СВЕТОВНИЯТ шампион за 2019 г. Отт Танак (на снимката, Хюндай i20 WRC) и навигаторът му Мартин Ярвеойя се разписаха като първите победители в зимното финландско рали от световните серии, записвайки първата си победа от Естония Рали 2020 насам.

С победата си в под Северния полюс, двамата естонци се върнаха в играта за титлата през този сезон, след като направиха изключително силно състезание.

В Арктик рали Финландия двамата поведоха в класирането още от шейкдауна в петък, за да завършат снежната надпревара като абсолютни лидери, които не допуснаха нито за един момент челната им позиция да бъде застрашена.

При това Танак постигна победата си по начин, по който единствено той умее като си създава комфорт за цялото рали: от самото начало разбива конкуренцията, а след това да я държи на значителна дистанция във времето зад себе си.

Той взе максимума от точките за ралито, допълвайки ги с други две от заключителният етап, оставяйки в телевизионния скоростен етап младата звезда Кале Рованпера и своя партньор в Хюндай Моторспорт Тиери Нювил да се бият за по-горното стъпало на подиума.

Спорът завърши в полза на младия финландец, за когото второто преминаване на 22.47-киломтровия етап Айтаярви не само донесе най-високото място, до което е стигал в кръг от сериите, но и го записа в историята на световния рали спорт.

Танак обратно в играта Кале вече е в историята

снимка: motorsport.com
ОТ СТАРТА ДО ФИНАЛА – НЕДОСТИЖИМ… С победата си във Финландия, Отт Танак върна самочувствието си след лошото Монте, но и отново е в играта за световната титла.


Рованпера повтори победата си в пауърстейдж от Швеция 2020, а с точките от финландския финал и актива за второто място, младежът вече е начело в класирането на пилотите. 

Това го прави най-младият в историята на световните ралита и шампионата на ФИА пилот, оглавил подреждането на най-бързите състезатели на планетата.

2021 ARC Kale MS 008

снимка: motorsport.com
ВЕЧЕ ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА… Едно стъпало по-нагоре в класирането от Монте, но и с лидерство в шампионата, Кале Рованпера се разписа в историята на спорта като най-младия пилот, оглавявал класирането в първенството на ФИА.

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2020 WRC Results
КЛАСИРНЕТО на екипажите в отделните скоростни етапи, както и общото подреждане в Арктик Рали Финландия може да следите ТУК.


Арктик рали Финландия ще остане ярко вписано в световните серии и заради това, че в него един тийнейджър – Оливър Солберг (Хюндай i20 WRC) показа не само рационална, но и атрактивна езда, каквато рядко се вижда, а и класиране, което е повече от впечатляващо за дебютант с WRCar.

„Не беше перфектно състезание, но на финала все пак достатъчно добро. Загубих една позиция, за което съжалявам“, коментира с характерния за баща си Петер емоционален начин тийнейджъра.

Оливър за едната бройка не приключи в снежната „тараба“ на последния десен завой, в който заора, но все пак успява да затвори състезанието, губейки само една позиция и завършвайки на 7-и място, Такамото Катсута (Тойота Ярис WRC).

Крейг Брийн (Хюндай МС), а след него и още двама други, се погрижиха в пауърстейджа вчерашното предвиждане на RallyXpress, че в това състезание седемкратният световен шампион Себастиян Ожие ще остане без спечелен етап (трети случай в кариерата на французина – бел. ред.), да стане реалност.

До старта на Брийн, след страхотна атака във финалните километри, Ожие излезе начело, за да остане доста разочарован първо от ирландеца, а след това и от Кале, и от Нювил, и от Танак.

Цялата тази петица записа времена, които се побираха в рамките на… 0.3 сек! – фантастичен финал на невероятно състезание!!!

2021 ARC Solberg ju MS 07

снимка: motorsport.com
БАЩИЧКО! НЕ САМО АТРАКТИВЕН, НО И ЕФЕКТИВЕН… В първото си участие с топ-автомобил от състезание в сериите, Оливър Солберг показа две от качествата, с които беше известен Солберг-старши…

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев