• ...ФИНЛАНДСКИЯТ СТАРТ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ СЕ РАЗДЕЛЯ С НАЙ-СТАБИЛНИЯ СПОНСОР В ШАМПИОНАТА...

     

  • ...ПАНДЕМИЯТА В БЕЛГИЯ СЕ РАЗРАСТВА, ВЕРОЯТНОСТТА WRC РАЛИ ИПЪР ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО СЕ УВЕЛИЧАВА С ВСЕКИ ДЕН...

  • ...МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ МАНШ НА ДЕЛВИНО, ЦАРСКИ ДЕМОНСТРАТИВНО НАПУСКА БЛАГОЕВГРАД...

Сордо води колоната, Ожие усилва пресата

Събота, 10 Октомври 2020 | Алгеро, Сардиния, RallyXpress
Сордо води колоната, Ожие усилва пресата

РЕЗУЛТАТИТЕ НА ЖИВО

2020 WRC Results
КЛАСИРАНЕТО в скоростните тестове на италианския кръг, стартовия списък, листата на отпадналите, както и подреждането на екипажите след всеки един от специалните етапи може да следите ТУК

НАИСТИНА СХЕМАТА работи, при това работи добре! Смяната на пилотите от Андреа Адамо вътре в екипа на Хюндай Моторспорт, очевидно дава добър резултат и доказателството за това е втория ден на Сардиния.

За италианското надбягване шефът на тима заложи на Дани Сордо (на снимката) и опитът му от тесните, хлъзгави и извънредно бързи скоростни отсечки, върху които испанския ветеран има неповторим от друг пилот опит за контрола и скоростно водене на автомобила.

В него испанецът, спечелил победата на средиземноморския остров и година преди това, а  сега, след 15, състезателни силометра, е лидер на колоната и уверено се насочва към втора победа за корейския тим.

До нея го делят само утрешните 4 скоростни отсечки (общо 41.9 километра за хронометриране), които трябва да станат апотеоза за испанеца, на когото в това състезание изобщо не му личи, че е прекарал на скамейката пълни 6 месеца.

Сордо води колоната, Ожие усилва пресата

снимка: интернет
ЖАДЕН НЕ САМО ЗА ЕЗДАТА… След като прекара на скамейката повече от 6 месеца, Дани Сордо кара като отвързан в италианското рали, опитът от което имат малко от пилотите в кервана.


Той пое лидерството на колоната след четвъртия от вчерашните 6 отсечки, спечели четирите от тестовете в петък, а оттогава до финала на второто преминаване на Тергу 2 (12.81 км), испанецът остава на комфортната преднина от повече от 27 сек. Пред втория в общото подреждане на италианското рали.

До 15-километровата Седини 2 това беше неговия съекипник Тиери Нювил, след Тергу 2 – шесткратният световен шампион Себастиян Ожие (Тойота Ярис WRC).

„Не очаквайте, че Себ [Ожие] ще започне атаката преди половината на съботата – написа за сайта с новините в българския автомобилен спорт Алекс Бено от Алгеро. – Той [Ожие] не само не се е отказал от битката за седмата си титла, но и ще постави Сордо под пресата си по-късно.“

Правейки аналогия с познаването на материята и уменията да се предвиждат ходовете, Бено се оказва точно толкова сведущ за италианското рали, колкото – да предположим – Адамо с испанския си избор тук.

2020 ITA Neuvile 002

снимка: motorsport.com
ПАРЕЩА „БЛИЗОСТ“… След съботният ден Тиери Нювил е на фантастичната секунда и половина от 6-кратния световен шампион Себастиян Ожие.

Предположенията на френския колега се оказаха точни, след като в съботата първият пилот на Тойота Газоо Рейсинг предприе атаката си, придвижвайки се от 4-ата позиция, от която потегли днес до второто място, след като спечели четири теста и остава ни Сордо победата само в едно от днешните изпитания – 15-те километра на втората Куилуна.

Това обаче го поставя в „сандвича“ между двата Хюндай – този на Сордо и завършилият съботата на впечатляващата разлика от1.5 сек (!) зад Ожие Тиери Нювил.

2020 ITA Ogier 002
 
снимка: motorsport.com
ЗАКЪСНЯ ЛИ С АТАКАТАВ типичния си стил, Себ Ожие започва атаката към челото в момент, в който прецени, че конкурентите му трябва да бъдат притиснати. Дали обаче в събота той не пропусна този момент?
Разлика която „е доста пареща за Себ преди утрешните четири изпитания.“ – според коментара на Бено.

Нещата едва ли щяха да са в този си вид, ако на моста на Седини 2 белгиецът не беше поднесъл своят i20 WRC твърде далеч вляво от идеалната траектория и не беше ударил сламената купа, пазеща парапета на моста.

Той допълва, че ако има някаква разлика от обичайно провежданата в точно определен момент атака от Ожие, то тя е в малко закъснелия момент, в който бившият световен шампион я е започнал. Френският колега не уточнява, в коя от днешните 6 отсечки Себ е пропуснал да натисне.

Четвърти в края на втория ден е лидера на първенството при пилотите – Елфин Евънс (Тойота Ярис WEC).

2020 ITA Evans Gaff

снимка: motorsport.com
РАЗКОНЦЕНТРИРАН… Елфин Евънс излиза встрани от трасето на скоростния етап, което по-късно обяснява с нарушеният фокус на ездата си.

„След десетата всичко беше окей. Същото и сутрина, освен Монте Лерно 2, където просто бях по-малко фокусиран върху и загубихме известно време. Но ще продължим да натискаме здраво, както обикновено, за да се опитаме „да затворим пропуските“ от днес“, заяви уелсецът.

За него всяка точка е бонус, на който той разчита да опази лидерството в класирането, а дали това ще стане така, както пилотът на Томи Макинен очаква, ще се разбере в неделните 4 етапа и 42 състезателни километра.

Математически, ако се запази класирането от днешния ден и на финала на Рали Италия Сардиния, Евънс би имал 109 т., следван на 12 от Ожие, на 29 от Нювил и на 31 от действащият в момента световен шампион Отт Танак.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев